Δρ Κ. N. Φελλάς: Επιτακτική ανάγκη να κτίζονται δίαυλοι επικοινωνίας με νεολαία
14 Ιουλίου 2021, 06:00
Στους λόγους για τους οποίους οι νέοι έχουν το μικρότερο ενδιαφέρον για εμβολιασμό αναφέρεται ο Δρ Κωνσταντίνος N. Φελλάς, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία σε συνέντευξη στο YgeiaWatch.
Μιλά επίσης για την ανάγκη δημιουργίας μιας διαφορετικής στρατηγικής για την προσέγγισή τους.
Σύμφωνα με τον Δρ. Φελλά, είναι αναγκαίο να αρχίσει μια καινοτόμος επικοινωνιακή εκστρατεία η οποία θα ενημερώσει σωστά τους πολίτες και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων για τον εμβολιασμό.
Προσθέτει επίσης πως οι νέοι είναι αυτοί που έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό λόγο του ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς. Ακόμη, οι νέοι είναι διστακτικοί για κυρίως 3 λόγους: Τα εμβόλια έχουν κατασκευαστεί σε γρήγορο χρονικό διάστημα, υπάρχει φόβος για τις παρενέργειες στο μέλλον και φόβος ότι το εμβόλιο θα οδηγήσει σε υπογονιμότητα.
«Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι σωστό να δημιουργούνται ταμπέλες στους ανθρώπους όπως «αρνητής του εμβολίου, της πανδημίας κλπ.». Απλά υπάρχει ο φόβος, η ανησυχία και παραπληροφόρηση», σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με μια συνεπή, διαρκή και κυρίως έγκυρη ενημέρωση.
Όπως υποστηρίζει ο Δρ. Φελλάς, οι νέοι θα πρέπει να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα για τη σημαντικότητα των εμβολίων με σκοπό την αποτελεσματική θωράκιση έναντι του ιού.
«Όπως ακριβώς εμπιστευόμαστε τα φάρμακα και τον γιατρό μας όταν πάθουμε κάτι, έτσι πρέπει να εμπιστευτούμε και αυτά που μας λέει η επιστήμη για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ», υπογραμμίζει.
Εκστρατεία για σωστή ενημέρωση των νέων
Αυτή την στιγμή όπως τονίζει ο Δρ. Φελλάς, με την μετάλλαξη η οποία ανατρέπει τα πάντα, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική εκστρατεία.
Θα πρέπει, όπως δηλώνει, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες, τους φόβους και ερωτήματα των νέων σχετικά με τα εμβόλια, ούτως ώστε να τους δώσουμε τις σωστές απαντήσεις και την τεκμηριωμένη ενημέρωση.
Επισημαίνει ότι η εκστρατεία θα πρέπει να εστιάζεται στο χτίσιμο εμπιστοσύνης, στη μετάδοση των ορθών και έγκυρων μηνυμάτων αλλά και στην ενεργό εμπλοκή των νέων με το θέμα του εμβολιασμού.
Κάποια εργαλεία τα οποία θα βοηθούσαν στην εμπλοκή περισσότερων νέων, συνεχίζει, θα ήταν η εύκολη πρόσβαση στον εμβολιασμό, με κινητές μονάδες εμβολιασμού όπως για παράδειγμα σε χώρους όπου οι νέοι δεν θα χρειαζόταν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, ή να γινόταν πιο εύκολα μέσω του προσωπικού ιατρού.
Κατά δεύτερον, αφού οι νέοι έχουν εύκολη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια online πλατφόρμα στην οποία οι νέοι να έρχονται σε επαφή με τις σωστές απαντήσεις στις απορίες τους από τους αρμόδιους φορείς. Ταυτόχρονα, οι influencers θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την εκστρατεία. Για παράδειγμα, ένας αθλητής influencer, θα είχε θετικό αντίκτυπο για τη σωστή ενημέρωση των νέων.
Τέλος, ο Δρ. Φελλάς σχολιάζοντας την παραχώρηση κινήτρων στους νέους, αναφέρει, πως δεν έχει παρθεί ακόμη κάποια απόφαση, αναφέροντας ότι «δεν είναι ότι δεν θα φέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, όμως ο κατάλληλος τρόπος είναι μέσω της εμπιστοσύνης και διά της πειθούς», όπως αναφέρει.
«Ίσως κάποιες ανθρώπινες ιστορίες με κρίσιμα περιστατικά της νόσου covid-19 που τα έχουν βιώσει νεαρά άτομα, να δημοσιοποιούνταν ούτως ώστε οι νέοι να διαπιστώσουν τη σημαντικότητα του προβλήματος που δημιουργεί η πανδημία ώστε να πιστέψουν ότι όντως αυτά που λέει η επιστημονική κοινότητα είναι η αλήθεια», αναφέρει.
«Ο εκφοβισμός και ο ψυχολογικός πόλεμος προς τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα, αντιθέτως, οι πολίτες εναντιώνονται», καταλήγει.
Της Χριστίνας Χριστοφόρου