Δρ Βωνιάτης: Η Δέλτα έκανε τον κύκλο της, η κατάσταση σταθεροποιείται
20 September 2021, 12:22
Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε τον κύκλο της στην Κύπρο και η κατάσταση με τον αριθμό των κρουσμάτων σταθεροποιείται τώρα, λέει στο ΚΥΠΕ, ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, προσθέτοντας ότι η συνέχιση του προγράμματος εμβολιαστικής κάλυψης θα βοηθήσει ακόμη περαιτέρω στη μείωση των κρουσμάτων, φθάνει όπως τονίζει να μην έχουμε την εισδοχή στη χώρα μιας νέας μετάλλαξης που θα είναι πιο γρήγορη από τη Δέλτα.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα από αυτά που καταγράφονται επισήμως. «Πάντοτε υπάρχουν περισσότερα διότι δεν είναι μια μελέτη, όπου έχεις ένα δείγμα πληθυσμού αντιπροσωπευτικό. Το δείγμα του πληθυσμού δεν είναι εντελώς αντιπροσωπευτικό γιατί είναι όλοι αυτοί οι οποίοι υποχρεωτικά κάνουν το τεστ για λόγους safe pass κυρίως και επομένως είναι δυνατό να χάνουμε κάποιο αριθμό κρουσμάτων», επεσήμανε.
Τόνισε ότι οι διψήφιοι και τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που έχουμε δεν είναι ικανοποιητικοί. Για να είμαστε ικανοποιημένοι, είπε, πρέπει να έχουμε σποραδικά κρούσματα, δηλαδή από μηδέν μέχρι πέντε-έξι την ημέρα «και για να φθάσουμε εκεί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».
Ίσως δούμε περαιτέρω μείωση κρουσμάτων
Ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι προς το παρόν τα κρούσματα πάνε να σταθεροποιηθούν γύρω στα εκατό την ημέρα. «Θα δούμε η επόμενη εβδομάδα τι θα δείξει. Και θα εξαρτηθεί τι θα βλέπουμε στα σχολεία. Τα σχολεία προς το παρόν είναι μια ικανοποιητική κατάσταση. Αν συνεχίσει έτσι χωρίς απρόοπτα θα πρέπει να δούμε περαιτέρω μείωση», είπε.
Ο Δρ Βωνιάτης σημείωσε ότι η κατάσταση στα σχολεία βρίσκεται υπό έλεγχο. «Οι αριθμοί κρουσμάτων είναι αρκετά μικροί στα σχολεία γενικά. Είναι μονοψήφιοι συνήθως εκτός μιας περίπτωσης στην έναρξη της σχολικής χρονιάς που είχαμε 33 κρούσματα που ίσως ήταν ο πρώτος έλεγχος, οπότε μπορείς πάντα να βρεις περισσότερους. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και το γεγονός ότι συνεχίζουν να είναι χαμηλοί και μονοψήφιοι οι αριθμόι δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα αλλά πρέπει να συνεχίσει η παρακολούθηση», είπε.
Αργοί οι ρυθμοί της εμβολιαστικής κάλυψης
Σε σχέση με τους ρυθμούς της εμβολιαστικής κάλυψης, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι είναι αργοί μέχρι στιγμής. «Οι ρυθμοί είναι αργοί γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει μέχρι το 80% της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτή τη στιγμή ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα στους νεαρούς και επομένως πρέπει να γίνουν προσπάθειες να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό. Η επιτάχυνση του εμβολιασμοί έχει στόχο στο να είμαστε θωρακισμένοι ώστε να μην βρει έδαφος ο ιός και με μια νέα μετάλλαξη να μπορέσει να κυκλοφορήσει γρήγορα. Όταν υπάρχουν 150-200 χιλιάδες ανεμβολίαστα άτομα είναι εύκολο να κυκλοφορήσει ο ιός σε μια νέα μετάλλαξη», πρόσθεσε.
Φόβος για μια νέα μετάλλαξη
Ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι ο φόβος για μια νέα μετάλλαξη υπάρχει εφόσον η επιδημία συνεχίζει ειδικά σε χώρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή και ο ιός προχωρεί πάρα πολύ γρήγορα. «Ναι υπάρχει η περίπτωση να έχουμε νέα μετάλλαξη. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο, το οποίο να μας ανησυχεί. Ακόμη και η μετάλλαξη “Mu” δεν φαίνεται να είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με τη Δέλτα και δεν την έχει αντικαταστήσει, άρα δεν μας ανησυχεί. Είναι θέμα ποια μετάλλαξη θα διεισδύσει μελλοντικά», σημείωσε.
Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και τα Πρωτόκολλα
Η συμβουλή μου, είπε ο Δρ Βωνιάτης, είναι όπως, όσοι δεν εμβολιάστηκαν να εμβολιαστούν γιατί το εμβόλιο είναι αυτό που μας έφερε σε αυτή τη σχετικά καλή κατάσταση και το δεύτερο όπως, ακόμη πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας γιατί ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τα πρωτόκολλα στις δραστηριότητες πρέπει να εφαρμόζονται, συμπλήρωσε.