ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΔΟΘ: Πέραν του 20% των αιμοδοσιών διέθεταν αντισώματα έναντι του COVID-19

24 Μαρτίου 2021, 07:59

images

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2021 περισσότερο από το 20% των αιμοδοσιών από μη εμβολιασμένα άτομα στις ΗΠΑ διέθεταν αντισώματα έναντι στη νόσο COVID-19.

Ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου 2020 έως τις αρχές Μαρτίου 2021, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έλεγξε περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια δωρεές αίματος από μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε 44 πολιτείες για να διαπιστώσει εάν υφίστανται στο αίμα τους αντισώματα έναντι του κορωνοϊού.

Συνολικά, περίπου το 7,5% των δωρεών που εξετάστηκαν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο ήταν θετικές για αντισώματα COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι οι δότες είχαν πιθανώς μολυνθεί με τον κορωνοϊό σε κάποιο σημείο μέσα στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός σημειώνει ότι ένα θετικό αποτέλεσμα αντισωματικού ελέγχου δεν επιβεβαιώνει τη λοίμωξη ή την ανοσία, αλλά μπορεί να υποδεικνύει εάν ένα άτομο έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το εάν τελικά ανέπτυξε συμπτώματα.

Ο επιπολασμός των αντισωμάτων μεταξύ των μη εμβολιασμένων αιμοδοτών αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυξήθηκαν τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού των αιμοδοτών στις ΗΠΑ έχει νοσήσει από COVID-19, είτε εις γνώση του είτε όχι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΟΘ, μπορούν επίσης να υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς που είναι συχνά λήπτες αίματος εξαιτίας κάποιας πάθησης, όπως λ.χ. άτομα με μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία (TDT), θα μπορούσαν να προστατευθούν τουλάχιστον εν μέρει έναντι του κορωνοϊού αποκτώντας αντισώματα από την έκθεση σε πολλούς δότες αίματος, έχοντας δηλαδή αναπτύξει την επονομαζόμενη «παθητική ανοσία».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει, και ελλείψει άλλων αξιόπιστων στοιχείων και δεδομένων μέχρι σήμερα, τα σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης ή / και ήπιας κλινικής απόκρισης στη μόλυνση με COVID-19 που έχει παρατηρηθεί στην πλειονότητα των ασθενών με θαλασσαιμία που χρήζουν τακτικές μεταγγίσεις αίματος για την επιβίωσή τους.

Σχετικά Άρθρα