Διεθνές Ιατρικό/Βιο-Ιατρικό Συνέδριο
01 Νοεμβρίου 2022, 12:30
Το 10ο Διεθνές Ιατρικό/Βιο-Ιατρικο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο, είναι ίσως το σημαντικότερο ιατρικό γεγονός στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Καθηγητής, Βιοχημείας, Ανοσολογίας/ Λιπιδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Πατρίκιος, εμπνευστής και δημιουργός του συνεδρίου.
Στο 10ο Διεθνές Βιο-Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Ιατρική Σχολή: Μέσον Επιστήμης και Πολιτισμού» θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου, όπως Πολωνία, Ελλάδα, Αφρική, Τουρκία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Παλαιστίνη.
Ερωτηθείς τι είναι που κάνει αυτό το Διεθνές Βίο-Ιατρικό Συνέδριο διαφορετικό, ο Καθηγητής είπε ότι «είναι ίσως το σημαντικότερο ιατρικό γεγονός στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας» και πρόσθεσε ότι «ξεχωρίζει με τη συμμετοχή 75 ομιλητών διεθνούς εμβέλειας από παγκοσμίου φήμης ιδρύματα του εξωτερικού».
Κύριοι ομιλητές στις εργασίες του Συνέδριου θα είναι οι γνωστοί καθηγητές βραβευμένοι με Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας, Gregg Leonard Semenza (Nobel Ιατρικής 2019), παιδίατρος και καθηγητής γενετικής στο Johns Hopkins School of Medicine, Sir Gregory Winter (Nobel Ιατρικής 2018) , Medical Research Council (MRC) Laboratory Μοριακής Βιολογίας στο Cambridge, Sir Martin J. Evans, (Nobel Ιατρικής 2007) Καθηγητής στο Cardiff University, Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, «Πατέρας της Εμβρυικής Ιατρικής», Καθηγητής Nikolai Korpan (κρυοχειρουργική), Επικεφαλής του International Institute of Cryosurgery στο Rudolfinerhaus Hospital στη Βιέννη, και Προέδρος, της Παγκόσμιας κίνησης ενάντια του καρκίνου, και ο Καθηγητής Στυλιανός Αντοναράκης (Ιατρική Γενετική) στο Πανεπιστήμιο Γενεύης.
Ανέφερε ότι είναι ένα τεράστιο εγχείρημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχοντας ως συν-διοργανωτή τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο από το 2019.
Το συνέδριο είναι τριήμερο. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Νοέμβριου στις 17:00 - η θεματολογία είναι πλούσια και ουσιαστική και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, και πλήθος άλλων συνδέσμων, εταιρειών και συλλόγων.
Σε ερώτηση τι περιλαμβάνει και τι ευκαιρίες έχουν οι συμμετέχοντες για διάδραση και συζήτηση, ο Καθηγητής Ιωάννης Πατρίκιος είπε ότι το συνέδριο, ανάμεσα σε άλλα, συμπεριλαμβάνει 5 διαδραστικές παρουσιάσεις για καρδιολογία με πραγματικά περιστατικά, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με εξιδεικευμένους καθηγητές Ιατρικής, την Πέμπτη και το Σάββατο.
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου θα γίνει εργαστήρι ενημέρωσης για τον Προ-Αθλητικό Ιατρικό & Καρδιολογικό Έλεγχο για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους, αθλούμενους και αθλητές, προσφορά του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, με οργάνωση από το Κυπριακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας, Έρευνας και Μελέτης Μυοκαρδιοπαθειών και λοιπών Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων (ΚΙΚΕΜΜ). Θα γίνουν επίσης εργαστήρια καρδιακής αναζωογόνησης από το ΚΥΣΑΝ και καθαρισμό αεραγωγών από την Αναισθησιολογική Εταιρεία, καθώς και ενημερωτικά σεμινάρια για ειδικότητες για φοιτητές Ιατρικής.
Οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν πιστοποίηση με 18 βαθμούς Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Ιατρικό Σύλλογο Κύπρου, καθώς και με 18 βαθμούς Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης από τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου. Οι εγγραφές είναι δωρεάν και αρχίζουν στις 08:00 το πρωί.
Σε ερώτηση για το όφελος τέτοιων συνεδρίων, ο Καθηγητής Πατρίκιος σημείωσε ότι το όφελος για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και για την ιατρική κοινότητα της Κύπρου είναι ουσιαστικό και πρόσθεσε ότι «η γνώση για τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς τους και την οποία μοιράζονται οι σημαίνοντες προσκεκλημένοι μας είναι μοναδική».
«Ως πολύ-θεματικό, επιστημονικό συνέδριο Ιατρικής / Βιο-Ιατρικης έχει καθιερωθεί ως μια υψηλού επιπέδου, ετήσια διεθνής συνάντηση. Φέτος δήλωσαν συμμετοχή επιστήμονες από Πολωνία, Ελλάδα, Αφρική, Τουρκία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Παλαιστίνη, κ.α.», συνέχισε.
Το συνέδριο παρουσιάζεται τα τρία τελευταία χρόνια στο παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό του εκδοτικού οίκου Nature “Cell Death & Disease”.
«Οπότε, δίνεται η δυνατότητα στο ακαδημαϊκό μας Ίδρυμα αλλά και την Κύπρο γενικότερα να ακουστεί και εκτός συνόρων και να γνωστοποιηθούν οι ακαδημαϊκές επιστημονικές δυνατότητες της χώρας», κατέληξε.
Tags: βαριατρική, δημόσια υγεία