Διακόσια ογδόντα δείγματα στον ECDC για τη μετάλλαξη του ιού
12 Φεβρουαρίου 2021, 14:21
Η Κύπρος έχει αποστείλει 280 θετικά στον κορωνοϊό δείγματα στο ECDC για τη διενέργεια εξειδικευμένης εξέτασης για εντοπισμό ή όχι του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι είναι κάτι «το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα». Είπε επίσης ότι το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο.
Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αυξημένο εντοπισμό περιστατικών κορωνοϊού στη Λεμεσό σε σχέση με τις άλλες επαρχίες, καλώντας τους πολίτες της Λεμεσού να προσέρχονται στα σημεία δειγματοληψίας έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο εντοπισμός ενδεχόμενων εστιών και να ελεγχθεί.
Σε ερώτηση αν έχουν σταλεί δείγματα στον ECDC για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι «έχουν 280 δείγματα στο ECDC και αναμένουμε μέχρι το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα να μας απαντήσουν για το μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα». «Γι’ αυτό και τονίζουμε ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων στην οποία προχωρούμε πρέπει να γίνει αργά και σταθερά», πρόσθεσε.
Η πολιτική μας ως χώρα, είπε, για να ελέγξουμε τον ιό είναι τα μαζικά τεστ, ανακοινώνοντας επίσης ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο που εκδόθηκε σήμερα από τον ECDC «είμαστε μακράν η πρώτη χώρα σε αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων», με τη Δανία να ακολουθεί.
Αναφέρθηκε στις δεκάδες χιλιάδες των εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά στην Κύπρο που έφτασαν μέχρι και τις 42.000, προσθέτοντας ότι αυτό, «μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουμε έγκαιρα πιθανές εξάρσεις και να περιορίζουμε τη διασπορά του ιού». Προέτρεψε όλους τους πολίτες να προσέρχονται στα κέντρα δειγματοληψίας, σημειώνοντας ότι «είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας αυτό».
Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Ιωάννου είπε ότι επιδημιολογικά πάμε καλά, προσθέτοντας ότι ο μέσος όρος των θετικών κρουσμάτων είναι κάτω του 0,5% ενώ ενδεικτικά ανέφερε στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στο 3%.
Είναι γεγονός, σημείωσε, ότι από το Δεκέμβριο παρατηρείται μια διαφορά στη Λεμεσό σε σχέση με τις άλλες επαρχίες, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες είναι ακόμα πιο έντονη.
Ανέφερε επίσης ότι αν θυμάται καλά από τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς, η αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών είναι γύρω στα 335 στη Λεμεσό, ενώ στις υπόλοιπες επαρχίες είναι κάτω από 150, άρα είναι υπερδιπλάσιο από τις υπόλοιπες επαρχίες.
«Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γι’ αυτό και σήμερα έχουν δοθεί οδηγίες σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία όπως εντατικοποιήσουν τους ελέγχους που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους» είπε και έδωσε τα παραδείγματα των υπεραγορών και άλλων επιχειρήσεων που αφορούν την αλυσίδα τροφίμων. Πρόσθεσε ότι στην ομάδα ιχνηλάτησης έχουν οδηγίες «όπως μέχρι τη Δευτέρα και σε συνάντηση που θα κάνουν με τους επιδημιολόγους δοθεί μια ανάλυση των κρουσμάτων στη Λεμεσό και να γίνει ακόμα εις βάθος ιχνηλάτηση». «Να ιχνηλατούνται οι επαφές των επαφών» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει η ευχέρεια λόγω της μείωσης των κρουσμάτων, «σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε πιθανές εστίες ή την αιτία του προβλήματος».
Προέτρεψε ειδικά «τους Λεμεσιανούς να προσέρχονται ακόμα περισσότερο στα σημεία δειγματοληψίας για να εντοπίσουμε έγκαιρα εάν και εφόσον υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, για να το ελέγξουμε και να μην υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα».
Ο Υπουργός Υγείας προειδοποίησε επίσης ότι «δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την καλή εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας».
«Υπάρχει η ελπίδα, πάμε καλά αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ιός μας έχει δείξει ότι είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση και μετά είναι θέμα εβδομάδων να ελεγχθεί». Δηλαδή, εξήγησε, «πολύ εύκολα σου ξεφεύγει, πολύ αργά το ελέγχεις».
Ο κ. Ιωάννου συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει «να πορευτούμε αργά και σταθερά», αναφέροντας επίσης ότι «το μεταλλαγμένο στέλεχος μας ανησυχεί». Προς αυτό είπε ότι όλες οι χώρες στην Ευρώπη παρατείνουν τα lockdown που υπάρχουν και έδωσε ειδικότερα το παράδειγμα της Δανίας η οποία έχει καλύτερες επιδόσεις από την Κύπρο αλλά αποφάσισε να παρατείνει το lockdown μέχρι την 1η Μαρτίου λόγω της ανησυχίας για το μεταλλαγμένο στέλεχος.
Σε ερώτηση αν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού απάντησε αρνητικά.