ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δημοσίευση 65 μη ασφαλών προϊόντων στο σύστημα RAPEX

15 Οκτωβρίου 2024, 20:11

images

Σε δημοσίευση 65 προϊόντων που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους στο Σύστημα Safety Gate RAPEX για την εβδομάδα που αρχίζει στις 07/10/24 (RAPEX – Report 41) προέβη η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως η αρμόδια Αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ΥΠΚ.

Όπως αναφέρεται, τα 65 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως: 16 στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με 1 από αυτά να έχει κοινοποιηθεί στο σύστημα από την Κύπρο, 15 στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, 10 στο Τμήμα Περιβάλλοντος, 6 στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, με ένα 1 από αυτά να έχει κοινοποιηθεί στο σύστημα από την Κύπρο, 6 στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, 6 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, 3 στην Υπηρεσία Μεταλλείων και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον κατάλογο το πρώτο προϊόν αφορά μαλακό παραγεμισμένο παιχνίδι μάρκας Pokemon - Imitat, μοντέλο Stitch, κωδικός κατασκευής HH1805, με γραμμοκώδικα 0042000018050 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού, λόγω του ότι το παιχνίδι έχει μικρά εξαρτήματα (βεντούζα), η οποία μπορεί να αποκολληθεί εύκολα από το παιχνίδι. Ένα μικρό παιδί μπορεί να την βάλει στο στόμα και να πνιγεί. Επιπλέον, το υλικό γέμισης του παιχνιδιού είναι εύκολα προσβάσιμο, λόγω της αδυναμίας των ραφών του παιχνιδιού. Ένα μικρό παιδί μπορεί να βάλει το υλικό γέμισης στο στόμα και να πνιγεί.

Το δεύτερο προϊόν αφορά σετ παιχνίδι ψαρέματος μάρκας FISHING FUNNY TOYS, μοντέλο TT9905, με γραμμοκώδικα 030095139380030095 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού από την πιθανή κατάποση των μικρών αντικειμένων που υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι.

Το τρίτο προϊόν αφορά λούτρινο Παιχνίδι Ελέφαντας με μπαταρίες και καλύπτεται από γκρι απαλό ύφασμα, μάρκας Ximi-V, μοντέλο Réf: 777-9 Adopt them all !, κωδικός κατασκευής 2204180026, με γραμμοκώδικα 6936706410970 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού, και εγκαυμάτων λόγω του oτι καφέ λουρί, το οποίο είναι αφαιρούμενο, αποτελείται από έναν κόμπο με διάμετρο μεγαλύτερη από 380 mm (μέτρηση: 550 mm) με αποτέλεσμα ένα παιδί να μπορεί να το τυλίξει γύρω από το λαιμό του και να στραγγαλιστεί. Επιπλέον, οι μπαταρίες μπορεί να υπερθερμανθούν κατά την χρήση του παιχνιδιού και να προκαλέσουν εγκαύματα (καταγεγραμμένη μέγιστη θερμοκρασία 35 ± 1°C, ενώ το όριο ορίζεται στους 33°C).

Το τέταρτο προϊόν αφορά παιχνίδια μπάνιου μάρκας A to Z, μοντέλο 61036, με γραμμοκώδικα 5012866610366 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, λόγω του ότι τα παιχνίδια μπάνιου έχουν μέσα στο εσωτερικό τους ένα μικρό αντικείμενο. Σε περίπτωση που ένα παιδί γεμίσει το παιχνίδι με νερό και το στύψει τότε υπάρχει πιθανότητα αυτό να βγει από το παιχνίδι. Τα μικρά παιδιά μπορεί να το βάλουν στο στόμα και να πνιγούν.

Το πέμπτο προϊόν είναι επίσης παιχνίδια μπάνιου μάρκας A to Z, μοντέλο 61037, με γραμμοκώδικα 5012866610373 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Και εδώ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος πνιγμού λόγω του ότι τα παιχνίδια μπάνιου έχουν μέσα στο εσωτερικό τους ένα μικρό αντικείμενο. Σε περίπτωση που ένα παιδί γεμίσει το παιχνίδι με νερό και το στύψει τότε υπάρχει πιθανότητα αυτό να βγει από το παιχνίδι. Τα μικρά παιδιά μπορεί να το βάλουν στο στόμα και να πνιγούν.

Το έκτο προϊόν είναι ενεργειακή σκόνη που διατίθεται στο εμπόριο (εισπνοή από τη μύτη), μάρκας Wildkraut Energy Sniff, κωδικός κατασκευής 04/2026 WLES0121, με γραμμοκώδικα 9050012000018 και με χώρα κατασκευής την Αυστρία. Επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αφού η συνεχής ρινική εισπνοή μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του ρινικού βλεννογόνου, προκαλώντας δυνητικά ρινορραγίες, λοιμώξεις, διάτρηση του διαφράγματος και διαταραχή της ρινικής αναπνοής. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσιολογική ποιότητα και τη φυσιολογική διαδικασία της εισπνοής αέρα. Οι παρατεταμένες επιδράσεις περιλαμβάνουν τον κίνδυνο υποξίας, ο οποίος μπορεί περαιτέρω να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στο σώμα και μπορεί να εμποδίσει τις αναπνευστικές οδούς.

Το έβδομο προϊόν αφορά ενεργειακή σκόνη που διατίθεται στο εμπόριο ως εισπνοή από τη μύτη και ως εναλλακτική λύση αντί του ενεργειακού ποτού, μάρκας SNIFF BULL και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αφού η συνεχής ρινική εισπνοή μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του ρινικού βλεννογόνου, προκαλώντας δυνητικά ρινορραγίες, λοιμώξεις, διάτρηση του διαφράγματος και διαταραχή της ρινικής αναπνοής. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσιολογική ποιότητα και τη φυσιολογική διαδικασία της εισπνοής αέρα. Οι παρατεταμένες επιδράσεις περιλαμβάνουν τον κίνδυνο υποξίας, ο οποίος μπορεί περαιτέρω να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στο σώμα και μπορεί να εμποδίσει τις αναπνευστικές οδούς.

Το όγδοο προϊόν είναι παιχνίδι σφεντόνα μάρκας Toys, με γραμμοκώδικα 938003009513938003 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από την πιθανή κατάποση των μικρών μπάλων που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι.

Το ένατο προϊόν είναι σετ με δύο καδένες στήριξης πιπίλας σε πράσινο και λευκό χρώμα, από υλικό που μοιάζει με σιλικόνη, ένα μεταλλικό κλιπ και ένα ξύλινο ημισφαίριο, μάρκας Seposeve, και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Όπως τονίζεται υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού λόγω του ότι οι καδένες των πιπίλων είναι πολύ μακριες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό ενός παιδιού.

Το δέκατο προϊόν αφορά σε σετ με τρεις καδένες στήριξης πιπίλας σε κόκκινο, ροζ και ανοιχτό κίτρινο χρώμα, μάρκας Seposeve και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού λόγω του ότι οι καδένες των πιπίλας είναι πολύ μακριές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό ενός παιδιού.

Το ενδέκατο προϊόν είναι συρόμενο παιχνίδι σε σχήμα ελικοπτέρου μάρκας Hairun, μοντέλο G3834, με γραμμοκώδικα 5291410123402 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από την πιθανή κατάποση των μικρών αντικειμένων τα οποία αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι. Γνωστοποιήθηκε στο σύστημα από την Κύπρο. Εντοπίστηκε στο MEGATOYS LTD (BABY PLANET MZ LTD) και έχει αποσυρθεί από την αγορά έτσι ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.

Το δωδέκατο προϊόν αφορά καδένα στήριξης πιπίλας αποτελούμενη από ξύλινα και υφασμάτινα μέρη σε ελαστική ταινία, μάρκας Unverblümtes και με χώρα κατασκευής την Γερμανία. Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού λόγω του ότι η καδένα της πιπίλας είναι πολύ μακριά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό ενός παιδιού.

Το δέκατο τρίτο προϊόν είναι καδένα στήριξης πιπίλας με εναλλασσόμενες γκρι και ροζ χάντρες, μάρκας MY TEDDY, με γραμμοκώδικα 5710530002430 και με χώρα κατασκευής την Δανία. Επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού λόγω του ότι η καδένα της πιπίλας είναι πολύ μακριά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό ενός παιδιού.

Το δέκατο τέταρτο προϊόν αφορά παιχνίδι τζελ μάρκας Toy's company import, μοντέλο 70864, κωδικός κατασκευής 2331CF2470864, με γραμμοκώδικα 3701384570864 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει χημικός κίνδυνος από την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης βορίου στο παιχνίδι. Η κατάποση ή η επαφή με υπερβολική ποσότητα βορίου μπορεί να βλάψει την υγεία των παιδιών επηρεάζοντας το αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Το δέκατο πέμπτο προϊόν αφορά παιδικό κολιέ οδοντοφυΐας με χάντρες, άγνωστης μάρκας, μοντέλο OST_EU_20231114000124 και με χώρα κατασκευής την Λιθουανία. Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού λόγω του ότι το προϊόν μπορεί εύκολα να σπάσει με αποτέλεσμα οι χάντρες να ελευθερωθούν. Ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να τις βάλει στο στόμα και να πνιγεί.

Το δέκατο έκτο προϊόν είναι βρεφικό γυμναστήριο χαλάκι δραστηριοτήτων μάρκας Way2Play, μοντέλο 64424000, κωδικοί κατασκευής PO2997, PO2998, με γραμμοκώδικα 6430056949048 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού λόγω του ότι το ινώδες υλικό γέμισης του γυμναστηρίου είναι εύκολα προσβάσιμο λόγω της αδυναμίας ορισμένων ραφών. Ένα μικρό παιδί μπορεί να βάλει το υλικό γέμισης στο στόμα και να πνιγεί.

Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 15 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα σοβαρού κινδύνου, ενώ το προϊόν με αριθμό 16 έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν χαμηλότερου κινδύνου.

Σημειώνεται ότι από τα πιο πάνω 16 προϊόντα, το ένα έχει εντοπιστεί αρχικά από την ΥΠΚ στην αγορά της Κύπρου, χωρίς να έχει προηγουμένως εντοπιστεί στις άλλα κράτη μέλη, και έχουν προχωρήσει με δέσμευση και απόσυρσή του.

Τα υπόλοιπα προϊόντα είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές, σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα, όπου κρίνεται σκόπιμο να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και, παράλληλα, να ενημερώσουν τον πωλητή σχετικά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο δύο (2) ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονο του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Αναφέρεται επίσης ότι για περαιτέρω πληροφορίες ή για υποβολή καταγγελίας οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας της ή στα τηλέφωνα: Γραμμή Καταναλωτή: 1429, Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας: 22200926/22200925/22200923, Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού: 25819150, Επαρχιακό Γραφείο Πάφου: 26804613 και Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου: 24816160.

Σχετικά Άρθρα