ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεσμεύσεις στην ΕΕ για δυσφήμιση σκευάσματος σιδήρου

22 Ιουλίου 2024, 16:26

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε τις δεσμεύσεις που πρότεινε η Vifor νομικά δεσμευτικές βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, οι δεσμεύσεις έχουν στόχο να ανταποκριθούν στις ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά τον ανταγωνισμό, οι οποίες σχετίζονται με δυνητική δυσφήμιση του Monofer, του πλησιέστερου —και δυνητικά μοναδικού― ανταγωνιστή του Ferinject, του εμβληματικού σκευάσματος ενδοφλέβιου σιδήρου της Vifor στην Ευρώπη.

Η προκαταρκτική εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι η συμπεριφορά της Vifor ενδέχεται να έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ενδοφλέβιας θεραπείας της ανεπάρκειας σιδήρου, ενώ συνιστά ενδεχομένως κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, κατά παράβαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»).

Για την αντιμετώπιση των προκαταρκτικών ανησυχιών της Επιτροπής, η Vifor πρότεινε ορισμένες δεσμεύσεις.

Μεταξύ της 22ας Απριλίου και της 22ας Μαΐου 2024 η Επιτροπή έθεσε τις δεσμεύσεις αυτές σε διαβούλευση στο πλαίσιο της αγοράς και ζήτησε τη γνώμη όλων των ενδιαφερόμενων τρίτων μερών για να εξακριβώσει αν οι δεσμεύσεις αυτές θα άρουν τα προβλήματα ανταγωνισμού.

Με βάση το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, η Vifor αναπροσάρμοσε τις αρχικά προταθείσες δεσμεύσεις.

 Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τελικές δεσμεύσεις της Vifor ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της όσον αφορά τον ανταγωνισμό, οι οποίες σχετίζονται με δυνητική δυσφήμιση του Monofer από τη Vifor, ενός σκευάσματος θεραπείας της ανεπάρκειας του σιδήρου που διατίθεται στο εμπόριο από τη Pharmacosmos, τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της Vifor στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να καταστήσει τις δεσμεύσεις αυτές νομικά δεσμευτικές για τη Vifor.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα είναι ουσιαστικής σημασίας. Η Vifor δεσμεύτηκε να εξαλείψει τις επιπτώσεις των δυνητικά παραπλανητικών ανακοινώσεών της σχετικά με την ασφάλεια του πλησιέστερου ανταγωνιστικού σκευάσματος για ενδοφλέβια θεραπεία της ανεπάρκειας σιδήρου. Η σημερινή απόφαση καθιστά τις δεσμεύσεις αυτές νομικά δεσμευτικές για τη Vifor και αποκαθιστά ισότιμους όρους ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών»

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα