Δεν έφυγε ο κορωνοϊός, προσοχή στις ευάλωτες ομάδες
20 Μαρτίου 2023, 06:03
Σταθερή παραμένει η εικόνα της Κύπρου αναφορικά με την πανδημία του Covid-19, ωστόσο συνιστάται ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να προσέχουν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι δεν υπάρχει η ίδια ανησυχία που υπήρχε προηγουμένως για τον Covid-19, τόσο στην Κύπρο αλλά και ανά το παγκόσμιο.
Όπως εξήγησε, «φαίνεται ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και το γεγονός ότι οι περισσότεροι μολύνθηκαν με κάποιο στέλεχος της, σε συνδυασμό με τα εμβόλια, παρέχουν αρκετή προστασία στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα σχετικά πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε κάθε εβδομάδα».
«Η εικόνα διατηρείται σταθερή», είπε, ενώ ταυτόχρονα «έχει υπάρξει μία επιστροφή στην κανονικότητα, πράγμα που έκανε τον κόσμο να μην ασχολείται πλέον με τον κορωνοϊό».
Αναφορικά με τα κοινά συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης και κορωνοϊού, που ενδεχομένως ο κόσμος να μην μπορεί να ξεχωρίσει από τι ασθενεί, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι «εκείνοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι κάνουν το τεστ για να είναι σίγουροι. Έχει άλλους που μπορεί να το παραγνωρίζουν και αν αυτό γινόταν εκτεταμένα θα βλέπαμε και περισσότερα κρούσματα και παραπάνω νοσηλείες».
«Δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος, βλέπω κόσμο που φορεί ακόμα μάσκα σε χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό. Επομένως, ίσως ανά διαστήματα πρέπει να υπενθυμίζουμε τον κόσμο ότι δεν έφυγε ακόμη ο κορωνοϊός».
Παρόν στην κοινότητα ο κορωνοϊός
Η λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της ΣΕΕ, Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι «το ξέραμε ότι ιός αυτός δεν μπορεί να εξαφανιστεί από την κοινότητα και σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα», καθώς επίσης «ούτε όμως είμαστε στη φάση της προηγούμενης φάσης της πανδημίας».
«Άρα το βλέπουμε και στα επιδημιολογικά δελτία του Τμήματος Επιτήρησης ότι συνεχίζει να υπάρχει στην κοινότητα», σημείωσε.
«Η ετοιμότητα πρέπει να είναι εκεί και η παρακολούθηση, να μάθουμε, να βελτιώσουμε ή και να συζητήσουμε κάποια προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας», υπέδειξε.
Όσον αφορά την κατάσταση που είχαμε βιώσει τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή το πόσο η θετικότητα μεταφράζεται σε σοβαρή νόσο, εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε θανάτους έχει αλλάξει, αναφέρει, εξηγώντας ότι βλέπουμε μια σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα και στην Κύπρο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.
«Το ότι μπήκαμε σε μία άλλη πραγματικότητα δεν είναι κακό, έχουμε μεταβεί σε μία άλλη φάση της πανδημίας, την παρακολουθούμε και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει σταματήσει, χωρίς όμως να βλέπουμε ότι κάτι θα εκτροχιαστεί σε αυτή τη φάση», δήλωσε η κ. Πανά.
Πρόσθεσε ότι «γενικότερα χρειάζεται μία συνέχιση της προσπάθειας στο να εξελίξουμε τις υποδομές που έχουν γίνει και στην Κύπρο και στην Ευρώπη για επιτήρηση και παρακολούθηση τέτοιων λοιμωδών καταστάσεων».
Περισσότερες συστάσεις εμβολιασμού μετά την άνοιξη
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα νέου εμβολίου για ενισχυτική δόση κατά του Covid-19, VidPrevtyn Beta της Sanofi Pasteur, η κ. Πανά αναφέρει ότι το «το να υπάρξει μία βελτίωση από πλευράς τεχνολογίας, δηλαδή των εμβολίων και των φαρμάκων, είναι επιθυμητό».
Όπως δήλωσε, «πρέπει και θα γίνει μία συζήτηση το Μάιο για το πώς θα πορευθούμε την επόμενη χρονιά».
«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε ερευνητικές μελέτες που προέρχονται από ερευνητικές ομάδες που δεν παρουσιάζουν σύγκρουση συμφερόντων, για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει σε σχέση με την ανοσία που παρέχεται από τα εμβόλια αυτά», είπε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πιθανότητα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, καθώς και περισσότερες συστάσεις μετά την άνοιξη όσον αφορά τον επανεμβολιασμό και τις ενισχυτικές δόσεις.
Τι συνέβαλε στη σταθερότητα
Σύμφωνα με την κ. Πανά είναι πολλοί οι παράγοντες που έχουν συμβάλει προς την κατεύθυνση της σταθερότητας.
Όπως ανέφερε, το πρώτο και κυριότερο είναι η υβριδική ανοσία που υπάρχει στον πληθυσμό. «Δηλαδή ο εμβολιασμός με ή χωρίς φυσική νόσηση, ο οποίος διατηρεί μία ανοσία και σε ατομικό και σε πληθυσμιακό επίπεδο για να μην δούμε την εικόνα που βλέπαμε προηγουμένως. Εκτεθήκαμε δηλαδή, μία ή και περισσότερες φορές», εξηγεί.
Επίσης, ένας δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει και με τα ίδια τα στελέχη, «δηλαδή αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να κυκλοφορούν και στην Κύπρο αλλά και πανευρωπαϊκά, στελέχη τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια της Όμικρον, δηλαδή αναπτύσσεται κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό, και το ότι δεν παρουσιάζει αυξημένη παθογονικότητα σε σχέση με άλλα προηγούμενα στελέχη, όπως η Δέλτα και η Άλφα».
Ως εκ τούτου, «όλα αυτά συνδυαστικά συντελούν στο να βλέπουμε την ‘ισορροπημένη’ αυτή κατάσταση», είπε, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, αλλά δεν είναι ο ίδιος κίνδυνος βαριάς νόσησης για τον γενικό πληθυσμό».
Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ειδικά όταν δεν έχουν ενισχύσει ή δεν έχουν επανενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
«Δηλαδή τα άτομα τα οποία είναι βαριά ανοσοκατεσταλμένα, οι υπερήλικες με βαριά υποκείμενα νοσήματα πρέπει να προσέχουν για τον εαυτό τους και κυρίως να τηρούνται ανάλογα με το πού βρίσκονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», σημείωσε.
Επιπτώσεις post covid και μικρόβια στα νοσοκομεία
Η κ. Πανά επεσήμανε ότι υπάρχουν και πολλές άλλες επιπτώσεις που πρέπει να παρακολουθηθούν.
Όπως ανέφερε, τίθεται το κομμάτι του παρατεταμένου ιού ή post covid.
«Πρόσφατα έχει χαρακτηριστεί και ως μία μελλοντική υγειονομική κρίση γιατί υπολογίζεται ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από μία οντότητα που δεν την καταλαβαίνουν πλήρως. Είναι πολύ ετερογενής, άρα χρειάζεται πολύ καλή μελέτη για να μπορούμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους», εξήγησε.
Ανέφερε, επίσης, ότι εξίσου σημαντικό που αφορά και την Κύπρο είναι τα δεδομένα που υπάρχουν τελευταία, ότι λόγω της αύξησης των σοβαρά νοσούντων έχει επιδεινωθεί η κατάσταση όσον αφορά τα πολυανθεκτικά μικρόβια μέσα στα νοσοκομεία, το οποίο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο όμως αφορά και την Κύπρο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες δράσεις συντονισμένες ώστε να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, υπέδειξε.
Σημείωσε ακόμα και το κομμάτι της ψυχικής υγείας που είναι πολύ σημαντικό.
Αβέβαιο το νέο κύμα κορωνοϊού
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένα νέο κύμα κορωνοϊού, ο κ. Καραγιάννης σχολίασε ότι «πάντοτε θα υπάρχουν κύματα, όμως δεν βλέπω κάτι σύντομα».
«Θα είναι μάλλον τους χειμερινούς μήνες ή σε κάποιο στάδιο που η ανοσία στην κοινότητα θα έχει πέσει διότι ο κόσμος θα έχει ξεχάσει και τα εμβόλια. Επομένως, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ύψος της γενικής ανοσίας του πληθυσμού», πρόσθεσε.
Η κ. Πανά αναφερόμενη σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή βιώνουμε πολλές ιογενείς λοιμώξεις και γρίπη Α και Β και covid, δηλαδή οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Για το πώς θα εξελιχθεί ο ιός covid, ευχόμαστε και έτσι φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μία σταθεροποίηση, αλλά κανένας δεν μπορεί να το εγγυηθεί, γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει».
Υποχώρηση γρίπης Α και Β
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί με τη γρίπη Α και Β, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι «είμαστε προς το τέλος».
«Συνήθως η γρίπη κάνει την εμφάνιση της τέλη Ιανουαρίου και μέσα στο Μάρτιο υποχωρεί», είπε, «επομένως, οι επόμενες μία-δύο εβδομάδες θα μας δείξουν ότι πράγματι υποχωρεί», πρόσθεσε.
Ωστόσο, «αν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταδόσεις τα προηγούμενα χρόνια, επειδή θα έχει χώρο να διακινηθεί η γρίπη, ενδεχομένως να επεκταθεί μία ή δύο εβδομάδες περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια», εξήγησε.
Σύμφωνα με την κ. Πανά, «έχουμε αυξημένα ποσοστά γρίπης Α και Β και στα παιδιά».
«Πολλές φορές δυστυχώς έχουμε και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού ή συνλοιμώξεις, δηλαδή στα πλαίσια μίας ιογενούς λοίμωξης αναπτύσσεται και μία βακτηριακή λοίμωξη, μία πνευμονία», δήλωσε.
Σημείωσε ότι «θέλει προσοχή, θέλει πολύ καλή επικοινωνία με τον προσωπικό μας γιατρό για να μην μας ξεφύγει κάτι και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα», υποδεικνύοντας ότι «εδώ το κομμάτι του εμβολιασμού και της προστασίας ειδικά από ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πολύ σημαντικό».
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, εμβόλιο κορωνοϊού, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός