Covid-19: Δεύτερο ρωσικό εμβόλιο στάλθηκε σε 3η φάση κλινικών δοκιμών
25 Νοεμβρίου 2020, 06:40
Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο Epi Vac Korona έχει σταλεί σε 9 ιατρικά κέντρα για την έναρξη της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών. Όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όντας αρχηγός του κράτους, δεν μπορεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό ως εθελοντής.
Επιπρόσθετα, η Ρωσία θα εμβολιάσει τον πληθυσμό των μινκ για να τον προστατεύσει από τον COVID-19, δήλωσε ο επικεφαλής κρατικής εταιρείας γουνοποιίας, ενώ η Ισπανία θα εμβολιάσει πρώτα τους τρόφιμους και τους υγειονομικούς των οίκων ευγηρίας.
Σε μια άλλη εξέλιξη στο χώρο της τεχνολογίας, πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ, ανιχνεύει τον Covid-19 στις ακτινογραφίες θώρακα πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ακτινολόγους.
Στην Ιταλία παραμένουν σταθερά τα κρούσματα Covid-19, αλλά σημειώνεται μεγάλη αύξηση των νεκρών.
Ρωσία
Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona, το οποίο ανέπτυξε το Επιστημονικό Κέντρο Ιολογίας και Μικροβιολογίας Vector έχει σταλεί σε 9 ιατρικά κέντρα της Μόσχας, της περιοχής της Μόσχας, του Νοβοσιμπίρσκ, του Καζάν, της Τιουμέν και του Καλίνιγκραντ για την έναρξη της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα stopokoronovirus.rf.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι προγραμματίζονται δύο κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Στην πρώτη θα συμμετάσχουν 150 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στην δεύτερη 30.000 εθελοντές. Ήδη από την ομάδα των 150 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στις 21 Νοεμβρίου εμβολιάσθηκαν οι πρώτοι πέντε.
Παράλληλα συνεχίζεται η προσέλευση εθελοντών της δεύτερης ομάδας κλινικών δοκιμών στην οποία σε πρώτη φάση συμμετέχουν 3.000 εθελοντές ηλικίας 18 και άνω. Μετά τον εμβολιασμό τους, οι εθελοντές παρακολουθούνται συστηματικά στα ιατρικά ιδρύματα για διάστημα έξι μηνών.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν παραχθεί 50.000 δόσεις εμβολίου.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όντας αρχηγός του κράτους, δεν μπορεί να είναι μεταξύ των εθελοντών που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού χωρίς να περιμένει πότε θα ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο πρόεδρος δεν έχει εμβολιασθεί μέχρι σήμερα.
Ο Πεσκόφ έδωσε έμφαση στο ότι "ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει χρήση ενός εμβολίου που δεν έχει πιστοποιηθεί". "Τώρα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και στη συνέχεια, εάν ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, θα το ανακοινώσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.
Εξάλλου, η Ρωσία θα εμβολιάσει προληπτικά τον πληθυσμό των μινκ που διαθέτει για να τον προστατεύσει από τον κορωνοϊό, αφότου σε άλλες χώρες διαπιστώθηκαν περιστατικά μόλυνσης ζώων μινκ από την Covid-19, δήλωσε χθες ο επικεφαλής μιας μεγάλης ρωσικής κρατικής εταιρείας γουνοποιίας στο τηλεοπτικό δίκτυο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Ιβάν Νεστέροφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας γουνοποιίας Sable, έκανε τις δηλώσεις αυτές της Δευτέρα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda. Χθες όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα προέτρεψε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερο αν είχαν επίσημες δηλώσεις.
Στην καταγεγραμμένη συνέντευξή του στο δίκτυο Zvezda, ο Ιβάν Νεστέροφ ακούγεται να λέει ότι οι αρχές δοκιμάζουν το εμβόλιο και σκοπεύουν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό των μινκ, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δηλώνει επίσης ότι το μέτρο ήταν προληπτικό και ότι η Ρωσία δεν έχει την επιστημονική επιβεβαίωση ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τα μινκ στους ανθρώπους, όπως και ότι δεν έχει ανιχνευθεί ο ιός στα ρωσικά μινκ.
Ισπανία
Οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι και οι υγειονομικοί που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού στην Ισπανία, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Οι υγειονομικοί σε άλλες μονάδες θα είναι οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν, είπε ο Σαλβαδόρ Ίγια, ενώ συνολικά 18 ομάδες πολιτών θα μπορέσουν να εμβολιαστούν, η μία μετά την άλλη, σε ένα από τα 13.000 κέντρα δημόσιας υγείας της χώρας.
Η Ισπανία αναμένει να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός και θα γίνεται δωρεάν, επισήμανε ο Ισπανός υπουργός Υγείας.
Στόχος του προγράμματος είναι "να είμαστε έτοιμοι ως χώρα να εμβολιάσουμε από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις δόσεις των εμβολίων", τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η κυβέρνηση ελπίζει να παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίων τον Ιανουάριο, είπε ο Σαλβαδόρ Ίγια, ωστόσο η διαθεσιμότητά τους θα είναι περιορισμένη τους πρώτους μήνες.
Μέσω των συμφωνιών που σύναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους βασικούς παρόχους πιθανών εμβολίων Covid-19, η Ισπανία ελπίζει ότι θα λάβει 140 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ή έναν επαρκή αριθμό για να εμβολιάσει 80 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα, με πληθυσμό 47 εκατομμύρια κατοίκους, σημείωσε ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας.
Ορισμένα από τα εμβόλια θα μοιραστούν με φτωχότερες χώρες, συμπλήρωσε.
Ο Σαλβαδόρ Ίγια δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το εμβόλιο ή τα εμβόλια, ορισμένα εκ των οποίων πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα μεταφερθούν, ωστόσο, τόνισε πως αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.
"Το εθνικό μας σύστημα είναι προετοιμασμένο για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, συνεχίζουμε, ωστόσο, και εργαζόμαστε στον υλικοτεχνικό" σχεδιασμό, κατέληξε.
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, δημιούργησαν μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με αλγόριθμο μηχανικής μάθησης ικανό να διαγνώσει τη νόσο Covid-19, αναλύοντας ακτινογραφίες των πνευμόνων.
Το "έξυπνο" σύστημα με την ονομασία DeepCOVID-XR, όπως έδειξαν οι δοκιμές του, μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του κορωνοϊού περίπου δέκα φορές πιο γρήγορα και με ακρίβεια 1% έως 6% μεγαλύτερη σε σχέση με ακτινολόγους εξειδικευμένους στις ακτινογραφίες θώρακα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη τεχνητή νοημοσύνη καθηγητή Άγγελο Κατσάγγελο, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας "Radiology", ευελπιστούν ότι το σύστημα τους θα αξιοποιηθεί μελλοντικά από τους γιατρούς για να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο για αιτίες άλλες από την Covid-19, εντοπίζοντας άμεσα εκείνους που στην πραγματικότητα έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
"Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα τεστ για κορωνοϊό. Οι ακτινογραφίες-Χ είναι μια ασφαλής και φθηνή διαδικασία ρουτίνας. Με το νέο σύστημα μας χρειάζονται δευτερόλεπτα για να ελεγχθεί ένας ασθενής και να διαπιστωθεί κατά πόσο πρέπει να απομονωθεί λόγω λοίμωξης Covid-19", δήλωσε ο Κατσάγγελος.
"Χρειάζονται ώρες ή μέρες για να πάρει κανείς τα αποτελέσματα από ένα τεστ Covid-19. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν επιβεβαιώνει αν κάποιος έχει τον κορωνοϊό ή όχι. Όμως, με το νέο αλγόριθμο, μπορούμε να ξεχωρίζουμε ένα ασθενή ως ύποπτο κρούσμα, προτού βγουν τα αποτελέσματα του τεστ", πρόσθεσε ο δρ Ράμσεϊ Γουέμπε της Ιατρικής Σχολής του Northwestern.
Σε πολλούς ασθενείς με Covid-19 οι ακτινογραφίες θώρακα εμφανίζουν παρεμφερή εικόνα πνευμόνων με όμοια χαρακτηριστικά ευρήματα, καθώς συχνά οι πνεύμονες έχουν φλεγμονή και έχουν συσσωρεύσει υγρό. Το πρόβλημα είναι ότι η απλή πνευμονία, η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις των πνευμόνων μπορεί να εμφανίζουν μια παρόμοια εικόνα στις ακτινογραφίες. Συνεπώς χρειάζεται μερικές φορές πολύ έμπειρο μάτι για να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην Covid-19 και σε κάποια άλλη μη λοιμογόνο πάθηση.
Το εργαστήριο του Α. Κατσάγγελου ειδικεύεται εδώ και χρόνια στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις, ιδίως στο πεδίο της καρδιολογίας. Οι ερευνητές αξιοποίησαν την εμπειρία τους για να αναπτύξουν ένα νέο αλγόριθμο, τον οποίο "εκπαίδευσαν" με 17.000 ακτινογραφίες θώρακα, εκ των οποίων οι 5.445 από ασθενείς με Covid-19.
Στη συνέχεια ο αλγόριθμος δοκιμάστηκε -"κόντρα" σε πέντε ακτινολόγους έμπειρους στις καρδιοθωρακικές ακτινογραφίες- στην ανάλυση 300 τυχαίων ακτινογραφιών πνευμόνων από νοσοκομείο. Ο κάθε ακτινολόγος χρειάστηκε δυόμισι έως τρεισήμισι ώρες για να αναλύσει αυτό τον αριθμό ακτινογραφιών, έναντι μόνο 18 λεπτών του συστήματος DeepCOVID-XR. Η ακρίβεια διάγνωσης των περιπτώσεων Covid-19 από τους πέντε ακτινολόγους ήταν από 76% έως 81%, ενώ της "έξυπνης" πλατφόρμας 82%.
"Οι ακτινολόγοι είναι ακριβοί και όχι πάντα διαθέσιμοι. Οι ακτινογραφίες-Χ είναι φθηνές και ήδη αποτελούν μια διαδικασία ρουτίνας στην κλινική πράξη. Το νέο σύστημα μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να σώσει ζωές, ιδίως τώρα που η έγκαιρη διάγνωση είναι τόσο κρίσιμη, όταν κανείς δουλεύει με την Covid-19", τόνισε ο Κατσάγγελος, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979), με διδακτορικό από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ (1985).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς σημάδια της Covid-19 στους πνεύμονες τους, συνεπώς ούτε στις ακτινογραφίες τους, ιδίως στα αρχικά στάδια της νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το "έξυπνο" σύστημα ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει διάγνωση και γι` αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα τεστ.
Ο Κατσάγγελος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να διαθέσουν δημόσια τον αλγόριθμο τους, με την ελπίδα ότι άλλοι ερευνητές θα συνεχίσουν να τον "εκπαιδεύουν" με νέα δεδομένα και έτσι να τον βελτιώσουν. Προς το παρόν, το DeepCOVID-XR βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και δεν θεωρείται ακόμη έτοιμο για κλινική αξιοποίηση.