«Βροχή» τα μηνύματα για τα δικαιώματα των γυναικών
08 Μαρτίου 2024, 12:28
Βροχή πέφτουν από το πρωί τα μηνύματα από αξιωματούχους εντός και εκτός Κύπρου για τα δικαιώματα των γυναικών, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην πάταξη στερεοτύπων και τη συνεχή προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας, αναφέρεται στο δικό της μήνυμα η Επιτροπή Ισότητας Φύλων, τονίζοντας τη σημαντικότητα της διαρκούς εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα για απαλλαγή από τις νοοτροπίες που στέκονται εμπόδιο στην κατάκτηση από τις γυναίκες του δικαιωματικά ίσου ρόλου τους στην κοινωνία.
Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων αντρών και γυναικών προς ενημέρωση, τόσο για τα δικαιώματά τους, όσο και για τη διεκδίκηση και τη δικαίωσή τους, όταν υφίστανται έμφυλες διακρίσεις στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην ανέλιξη, στη μετάθεση, στην απόλυση, στην παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση, στην προστασία της μητρότητας κτλ.
Η σκέψη στραμμένη σε όλες τις γυναίκες
«Η σκέψη μας είναι στραμμένη σε όλες τις γυναίκες που έχουν αγγίξει τη ζωή μας. Συζύγους, μητέρες και γιαγιάδες, αδερφές και κόρες, φίλες και συναδέλφους - γυναίκες που με τη δύναμη, τη φροντίδα και τη δημιουργικότητά τους κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΙΣΟΤΗΤΑ.
Καθώς γιορτάζουμε σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να πούμε «ευχαριστώ» στις γυναίκες που έχουν διαμορφώσει τη ζωή μας - ας τις αγκαλιάσουμε για όλους τους μικρούς και μεγάλους τρόπους που μας έχουν αγγίξει και ας μην ξεχνούμε να είμαστε παρόντες γι' αυτές, όπως ήταν πάντα εκεί για εμάς.
Υποχρέωση πολιτείας η υιοθέτηση πολιτικών για τη γυναίκα
Στη δική της ανακοίνωση, η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών, που θα δημιουργούν ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο προς όφελος της γυναίκας, που στην τελική θα μεταφράζεται σε όφελος προς την κοινωνία.
Αυτή την ημέρα, προσθέτει, τιμούμε τα επιτεύγματα πολλών γυναικών στη χώρα μας και ανά το παγκόσμιο, στους τομείς που δραστηριοποιούνται - επιτεύγματα που προφανώς επιτεύχθηκαν υπό δύσκολες ως και αντίξοες συνθήκες. Γυναίκες, σημειώνεται, οι οποίες απέδειξαν ότι μπορούν, εξίσου καλά όπως και οι συνάδελφοι τους άνδρες, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο.
«Παρά τα βήματα προόδου όσον αφορά στη θέση της γυναίκας παγκοσμίως, εντούτοις τεράστια εξακολουθούν να παραμένουν τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίζει: ανισότητα, εργασιακή, οικονομική, κοινωνική, μη εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων απασχόλησης, έμφυλες διακρίσεις, εργασιακό εκφοβισμό, μη πρόσβαση στη μόρφωση, υποεκπροσώπηση στη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και εμπορία, μη επαρκείς δομές φροντίδας παιδιών και ευάλωτων ατόμων, μη επαρκείς δομές υγείας και τόσα άλλα», προσθέτει.
Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στέλνει και ο Προέδρος της Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ. Χρίστος Μηνά αναφέροντας ότι η Αρχή συνεχίζει τις προσπάθειες για ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης.
«Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που πειραματίζονται με τις παράνομες ουσίες και το ένα τέταρτο όλων των ατόμων με σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με τις ουσίες. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να βιώνουν το στίγμα, την κοινωνική περιθωριοποίηση και το οικονομικό μειονέκτημα. Το φύλο ως κοινωνική δομή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία των γυναικών προς τη χρήση παράνομων ουσιών και τον εθισμό, και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις έρευνες και τις παρεμβάσεις», τονίζει.
Στην Κύπρο, σημειώνει ο Δρ. Μηνά κατά το 2022 καταγράφηκαν στη θεραπεία, λόγω χρήσης παράνομων ουσιών εξάρτησης, 182 γυναίκες. Οι περισσότερες (39%) ανέφεραν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης, ενώ οι ουσίες που ακολουθούσαν ήταν η κοκαΐνη και το κρακ (17%), οι μεθαμφεταμίνες (16%) και η ηρωίνη (12%). Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που βρέθηκαν στη θεραπεία ήταν τα 30 έτη.
Το ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις γυναίκες της Παλαιστίνης, εκφράζει το ΑΚΕΛ αναφέροντας παράλληλα ότι σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες, βιώνουν την φτώχεια, την εξαθλίωση, την έμφυλη βία, γίνονται θύματα σε κυκλώματα σωματεμπορίας, πληρώνουν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή τη μανία της φύσης και της καταστροφής που προκάλεσε ο ίδιος ο άνθρωπος.
«Οι γυναίκες της Κύπρου βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με ανισότητες και διακρίσεις οι οποίες έχουν τη ρίζα τους σε αναχρονιστικές σεξιστικές αντιλήψεις. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος και έχουν σπρώξει χιλιάδες γυναίκες στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», σημειώνουν.
Όλα αυτά, προσθέτουν, αποτελούν πεδίο καθημερινού αγώνα για το ΑΚΕΛ το οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά μαζί με τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες, τις μονογονιούς, τις συνταξιούχες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες με αναπηρίες, και να διεκδικεί να γίνει πράξη η κοινωνική ισότητα και η ισοτιμία των φύλων.
Η νομική ισότητα απέχει τριακόσια χρόνια
Η νομική ισότητα απέχει περίπου 300 χρόνια, αναφέρει σε μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας την ανάγκη «να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα».
«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την πρόοδο. Τιμούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και χαιρετίζουμε όλα όσα έχουν επιτύχει στον αγώνα για ισότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προχωρήσει μπροστά γκρεμίζοντας εμπόδια, διαλύοντας στερεότυπα και οδηγώντας την πρόοδο προς έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο», επισημαίνει.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια.
«Δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, ενώ η συνεχιζόμενη επιδημία της βίας κατά των γυναικών ντροπιάζει την ανθρωπότητα. Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντανακλά χιλιετίες ανδροκρατούμενων σχέσεων εξουσίας. Και η πρόοδος δέχεται επίθεση, με μια έντονη οπισθοχώρηση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών».
Αναφερθείς στο φετινό θέμα «επενδύστε στις γυναίκες», ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει ότι ο τερματισμός της πατριαρχίας απαιτεί να μπουν χρήματα στο τραπέζι.
«Πρέπει να υποστηρίξουμε τις γυναικείες οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να επενδύσουμε σε προγράμματα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και για την προώθηση της ένταξης και της ηγεσίας των γυναικών στις οικονομίες, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την οικοδόμηση της ειρήνης και τη δράση για το κλίμα», σημειώνει.
«Όλα αυτά εξαρτώνται από την απελευθέρωση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι ώστε οι χώρες να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσουν στις γυναίκες και στα κορίτσια», προσθέτει.
«Πρέπει επίσης να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις κεντρικές τράπεζες και στα υπουργεία οικονομικών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων σε πολιτικές και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών», υπογραμμίζει.
ΓΟΔΗΣΥ: «Στόχος όλων μας να επιταχύνουμε την πρόοδο»
Να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες, να σπάσουμε τα στερεότυπα φύλου και να φτιάξουμε ένα κόσμο όπου η γυναίκα δεν θα είναι το εύκολο θύμα βίας, εκμετάλλευσης, παρενόχλησης και κακοποίησης αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γυναικεία Οργάνωση του ΔΗΣΥ (ΓΟΔΗΣΥ).
«Να πετύχουμε με πολιτικές και θετικά μέτρα να ενισχύσουμε τη γυναίκα για να αμείβεται το ίδιο για ίδια εργασία με τον άντρα και να παρέχουμε στήριξη στην οικογένεια για να μοιράζονται οι ευθύνες εξίσου και να βρούμε θετικά πρότυπα για να ενδυναμώσουμε και να ενθαρρύνουμε τα νέα κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους σε ένα κόσμο δίκαιο, ισότιμο και συμπεριληπτικό», προσθέτουν.
«Ως Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τις διακρίσεις και την ανισότητα των φύλων. Η ΓΟΔΗΣΥ από τον καιρό της ίδρυσής της, στόχο και σκοπό έχει να τηρήσει αυτή τη φιλοσοφία. Σε αυτή τη βάση και εμείς, ξεκινάμε μια νέα πρωτοβουλία με σειρά εισηγήσεων και προτάσεων, μέσω της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, εξασφαλίζοντας και διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι υποχρέωση και χρέος μας άλλωστε, να είμαστε πρωτοπόροι και προστάτες για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών σε Κύπρο και Ευρώπη», σημειώνουν.
Κίνημα Οικολόγων: «Η διαδρομή προς την ισότητα δεν έχει ολοκληρωθεί»
Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς ένα ηθικό αίτημα, αναφέρει στο μήνυμά του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, αλλά ένα αναπόσπαστο στοιχείο για την ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κινήματος, στην καρδιά της ισότητας βρίσκεται η ανάγκη για δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες σε κάθε τομέα της ζωής.
«Η διαδρομή προς την πλήρη ισότητα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, αγώνας, και διάλογος για να εξασφαλιστεί ότι κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως του ρόλου της στην κοινωνία, μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, και ισότητα. Η παρουσία της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων δεν ενισχύει μόνο τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή», καταλήγει η ανακοίνωση.
Επίτροπος Ισότητας Φύλων: «Να απαλειφθεί κάθε ανισότητα»
Έγιναν σημαντικά βήματα και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να απαλειφθεί κάθε ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων, αναφέρει σε δήλωσή της η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου.
Επισημαίνει ότι μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026, εργαζόμαστε σκληρά για να ενσωματώσουμε τη διάσταση του φύλου σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας.
«Αυτό θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες, δράσεις και πολιτικές και σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία και την κοινωνία των πολιτών. Ο αγώνας για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων είναι συνεχής και δεν θα σταματήσει, μέχρις ότου το κάθε κορίτσι και η κάθε γυναίκα αποκτήσει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα», σημειώνει.
Επ. Νομοθεσίας: «Να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών»
Όπως αναφέρει το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, «πρόκειται για μια ημέρα η οποία μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών, καθώς και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία, στην οποία η ισότητα των φύλων θα είναι πραγματικότητα».
Σημειώνεται ότι μια από τις θεσμικές αρμοδιότητες του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας είναι η παρακολούθηση, η προετοιμασία, η εποπτεία και η ενεργή συμμετοχή ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας σε Περιοδικές Εκθέσεις για τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνείς Συμβάσεις.
«Επί τούτου», σημειώνεται, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, έχοντας την ευθύνη για την ετοιμασία της Εθνικής Έκθεσης για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας, που υποχρεούται να υποβάλλει η Δημοκρατία στην αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (CEDAW), σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Γυναικών, έχει κληθεί τον Φεβρουάριο του 2025 να καταθέσει την 9η Περιοδική Έκθεση της Δημοκρατίας, παραθέτοντας όλες τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τα δικαιώματα των Γυναικών για εφαρμογή και συμμόρφωση με τις πρόνοιες της ομώνυμης Σύμβασης.