Βούληση Υπουργών Υγείας για συμφωνία που αφορά πανδημίες
29 Φεβρουαρίου 2024, 18:03
Την ισχυρή υποστήριξή τους στην προσπάθεια επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία για τις πανδημίες και τις τροποποιήσεις του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, εξέφρασαν οι υπουργοί Υγείας της G7, στο πλαίσιο της 77ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον προσεχή Μάιο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί υγείας δεσμεύτηκαν επίσης να συνεχίσουν να συνεργάζονται με όλες τις χώρες και τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη θέσπιση αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων κανόνων που μπορούν να σώσουν ζωές και να ενισχύσουν την ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χαιρετίζοντας την υποστήριξη της υπουργικής διάσκεψης της G7 για την υγεία, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για νέους κανόνες για τις πανδημίες αποτελούν μοναδική ευκαιρία για όλες τις χώρες να συνεργαστούν και να εγκρίνουν νέους διεθνείς κανόνες για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και την καλύτερη προετοιμασία έναντι αυτών.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί σε κοινή τους δήλωση, τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας για τις πανδημίες και των αναθεωρημένων διεθνών κανόνων για την αξιοποίηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών σε όλα τα στάδια, από την πρόληψη και την ετοιμότητα ως την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Όπως τόνισαν, εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, ο κόσμος δεν θα είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία.
«Η ΕΕ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη της αναγκαίας σύγκλισης. Η υποστήριξη από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) και η εμπειρογνωσία των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων είναι καίριας σημασίας παράγοντες για την επίτευξη αυτής της σύγκλισης και τη θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, σώζοντας εκατομμύρια ζωές», υπογραμμίζουν.
Στην κοινή δήλωση επισημάνθηκαν επίσης οι διάφορες προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα μέλη της G7 τα τελευταία χρόνια, τα οποία δεσμεύτηκαν επίσης να στηρίξουν την περιφερειακή διαφοροποίηση της παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων, με δράσεις όπως η πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» ύψους €1,3 δισ. για την παραγωγή και την πρόσβαση σε εμβόλια φάρμακα και τεχνολογίες υγείας στην Αφρική, για την Αφρική.
«Έτσι, αξιοποιείται πλήρως η εθελοντική μεταφορά τεχνολογίας, γεγονός που δίνει στους εταίρους μας τη δυνατότητα να γεφυρώσουν το χάσμα ισότητας», προσθέτουν.
Η κοινή δήλωση εγκρίθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Υγείας της G7, όπου η Επίτροπος Κυριακίδου συναντήθηκε με τους ομολόγους της από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και προέβη σε απολογισμό των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΥ.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για να καλύψει τα κενά που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Η αλληλεγγύη και οι εταιρικές σχέσεις θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του θεματολογίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, όπως ορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία», καταλήγει η κ. Κυριακίδου.
Μ.Μ.
Tags: πανδημία