Βαρύ το κλίμα στους επιδημιολόγους
11 Νοεμβρίου 2021, 07:47
Ανησυχία για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων κατά τους χειμερινούς μήνες εκφράζουν μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και των αρμόδιων αρχών.
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό πεδίο, το κλίμα ανάμεσα στα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής φαίνεται να έχει βαρύνει το τελευταίο διάστημα, γεγονός που κατέδειξαν και οι χθεσινές αναφορές δύο μελών της επιτροπής.
Ανησυχίες για τους χειμερινούς μήνες
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 244 ημερησίως.
«Ενόψει όμως του χειμώνα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα συμπεριφερθούμε και εμείς, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι και η κυβέρνηση», υπογράμμισε.
Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, υποστήριξε ότι «ίσως να χρειάζεται να σπρώξει κάποιος τα πράγματα λίγο παρακάτω μέσω πιο έντονης ενημέρωσης σε συγκεκριμένους χώρους ή και τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση».
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την έξαρση των κρουσμάτων η Επίκουρη Καθηγήτριας Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού είπε ότι εάν συνεχιστεί η τάση, θα επέλθει νέο κύμα, «γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθούν οι χώροι των αλυσίδων μετάδοσης και να γίνει τοπική θεραπεία».
Η κ. Κολιού, σημείωσε ότι αλυσίδες κρουσμάτων εντοπίστηκαν σε χώρους όπου γίνονται γάμοι, κάτι που δεικνύει ότι δεν επιβλέπονται τα μέτρα όπως υποστήριξε, ενώ αλυσίδες εντοπίζονται και στις βιοτεχνίες.
Αλυσίδες εντοπίστηκαν και στα σχολεία, υπέδειξε, «αν και στη Μέση Εκπαίδευση υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές δικλίδες ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στα γυμνάσια είναι γύρω στο 30% και στα λύκεια 50%». Πρόσθεσε εντούτοις, ότι η όλη κατάσταση «σηκώνει βελτίωση».
Σχολιάζοντας αναφορές για μειωμένους ρυθμούς εμβολιασμών, που «κόλλησαν» στο 80%, η κ. Κολιού υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ποσοστό που απομένει ενδεχομένως να αφορά τους αντιεμβολιαστές, επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτό ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει τρόπους να πεισθούν να εμβολιασθούν ή να τους υποχρεώσει, ειδικά όσους είναι σε ζωτικές υπηρεσίες».
Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά δήλωσε στη StockWatch ότι «ο περιορισμός των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων».
«Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτή την ισορροπία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε αλλά σίγουρα μας φοβίζει ο χειμώνας, διότι ανθίζουν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις μαζί με τον Covid - 19 και δεν θέλουμε να δούμε σοβαρά νοσούντες, είτε από το Covid - 19 είτε από γρίπη που θα πιέσουν το σύστημα υγείας», επεσήμανε.
«Άρα λοιπόν» τόνισε, «το κλειδί είναι ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να δει την πραγματικότητα και να τηρεί τα μέτρα».
Σχολιάζοντας το μέτρο της παραχώρησης άδειας ανάπαυσης σε όσους θα λάβουν την τρίτη δόση, είπε ότι σημασία έχει ο καθένας να αντιληφθεί γιατί εμβολιάζεται και όχι να χάσει μια μέρα από την εργασία του».
Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα στα μέλη επιδημιολογικής επιτροπής
Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η τακτική του νέου υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να συμβουλεύεται προσωπικά ορισμένα μέλη της ΣΕΕ ή μέσω επιστολών, έχει αρχίσει να ενοχλεί άλλα μέλη της επιτροπής που θεωρούν ότι παραγκωνίζεται ο ρόλος τους.
Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, σε δηλώσεις του χθες διαμήνυσε ότι «επιβάλλεται επιτέλους να διαχωριστούν οι ρόλοι», ενώ το μέλος της ΣΕΕ και σύμβουλος επί θεμάτων που αφορούν τους εμβολιασμούς, Χρίστος Πέτρου, τόνισε ότι «τα μηνύματα που φθάνουν στους πολίτες είναι αντιφατικά».
«Αχρείαστες» οι προσωπικές απόψεις
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι «δεν βλέπω το λόγο γιατί να εκφράζονται προσωπικές απόψεις», σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος «ότι θα γίνονταν αυτές οι δηλώσεις από τα δύο μέλη της ΣΕΕ».
Σημείωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρχει αντίκτυπος από την κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «θα αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των δηλώσεων, που ενδεχομένως να μην κατευθύνονταν κατά του υπουργού Υγείας».
Ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε «αχρείαστες» τις αναφορές επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της ΣΕΕ είναι συμβουλευτικός, ενώ οι αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση.
Η κ. Κολιού ανέφερε ότι «τα όσα λέχθηκαν από τα δύο μέλη της επιτροπής είναι προσωπικές απόψεις, αλλά από τη στιγμή που είμαστε σύμβουλοι θα πρέπει να εκφράζουμε τις απόψεις μας όταν μας το ζητά ο υπουργός Υγείας και όχι δημόσια».
Η κ. Πανά, τόνισε ότι ως επιστήμονας διαχωρίζει τη θέση της, διαμηνύοντας ότι τα μέλη της επιτροπής δεν πρέπει να σπέρνουν τον πανικό με δημόσιες δηλώσεις τους.
«Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε κινδυνολογία και η συνεισφορά του καθενός, είτε αυτός είναι επιστήμονας, είτε είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής, είτε είναι απλός πολίτης, έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει σε μια πρωτόγνωρη και δυναμική κατάσταση».
«Θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργούμε ως ομάδα έναντι ιδιωτικών κινήσεων προς όφελος της δημόσιας υγείας και αν υπάρχουν κάποιες προτάσεις ή συστάσεις, το καλύτερο είναι να δοθούν εσωτερικά με ήρεμο τρόπο και να έχουμε κοινή γραμμή προς όφελος των πολιτών», υπέδειξε.
Πρόσθεσε ότι «ως επιστήμονας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής, αυτό που πρεσβεύω είναι ότι με την τεκμηρίωση, με τις συστάσεις των ευρωπαϊκών και ανεξάρτητων οργανισμών, μπορώ να αναλύσω τα δεδομένα που υπάρχουν και να βοηθήσω σε ένα κοινό στόχο. Και δεν χρειάζεται να επιμείνουμε σε τέτοιου είδους εντάσεις, δεν βοηθούν, ούτε μας εκπροσωπούν ως επιστήμονες».
Της Ηρώς Ευθυμίου