Αύξηση μαθητών που λαμβάνουν οδοντιατρική περίθαλψη μέσω προγράμματος Υπ. Υγείας
20 Μαρτίου 2024, 14:49
Αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά των μαθητών της Πέμπτης τάξης του δημοτικού σχολείου, που έλαβαν δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη στο πλαίσιο προγράμματος υπό την εποπτεία των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Διευθύντρια των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, Άντρη Αριστοτέλους, το ποσοστό αυξήθηκε από 24,11% κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, σε 37,5% για το 2022-2023, ενώ φέτος έφτασε μέχρι στιγμής το 46,29%.
Απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου 2024, η κ. Αριστοτέλους, παρουσίασε τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από το πρόγραμμα δωρεάν οδοντιατρικής εξέτασης μαθητών πέμπτης τάξης δημοτικού σχολείου, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο.
Όπως εξήγησε η ίδια, στο πλαίσιο του προγράμματος, οδοντιατρικοί λειτουργοί επισκέπτονται όλα τα δημοτικά σχολεία με στόχο την εξέταση των μαθητών της πέμπτης τάξης. Τα παιδιά που χρήζουν περίθαλψης, πρόσθεσε, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιώτη οδοντίατρο, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα, με το κόστος της επίσκεψης να καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας.
Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, οδοντιατρικοί λειτουργοί επισκέφθηκαν 294 δημοτικά σχολεία παγκύπρια και εξέτασαν 7027 μαθητές, των οποίων οι γονείς έδωσαν γραπτή συγκατάθεση. Διαπιστώθηκε ότι θεραπείας έχρηζαν 3628 μαθητές και από αυτούς ποσοστό 37,5% έτυχε περίθαλψης από ιδιώτη οδοντίατρο. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο σε σχέση με το ποσοστό της προηγούμενης χρονιάς, που ήταν 24,11%.
Συνολικά 1361 μαθητές επισκέφθηκαν οδοντίατρο για οδοντιατρική περίθαλψη στο πλαίσιο της χρονιάς 2022-2023. Το κόστος της περίθαλψης ανήλθε σε 166.540 ευρώ και καλύφθηκε από κονδύλι των οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Όσο για τη σχολική χρονιά 2023-2024, εξετάστηκαν μέχρι στιγμής 6183 μαθητές, εκ των οποίων παραπέμφθηκαν για θεραπεία 2682 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 46,29%.
Η κ. Αριστοτέλους προέτρεψε τους γονείς να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού προς όφελος των παιδιών τους, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανταπόκρισης, κάτι στο οποίο στοχεύει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο.
Η κ. Αριστοτέλους υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό της τη σημασία της προαγωγής της στοματικής υγείας, ως αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης σωματικής υγείας. Εξήγησε, δε, ότι οι παράγοντες κινδύνου για την στοματική υγεία, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, συνδέονται και με χρόνια, μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των στοματικών παθήσεων επεσήμανε ακολούθως η κ. Αριστοτέλους, αναφέροντας ότι η προληπτική εξέταση μπορεί να συμβάλει και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος. Εξήγησε, επίσης, ότι πολλές ασθένειες προκαλούν βλάβες στην στοματική κοιλότητα, που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός μέχρι τότε αδιάγνωστους προβλήματος υγείας.
«Σύγχρονες έρευνες αποκαλύπτουν στοιχεία για τη σύνδεση της περιοδοντίτιδας με τον διαβήτη», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, η οποία αναφέρθηκε και σε πρόσφατη μελέτη που κατέγραψε ότι ασθενείς με διαβήτη που λάμβαναν θεραπεία για περιοδοντίτιδα, κατέγραψαν μείωση των συνολικών δαπανών υγείας τους κατά 12%-24%. Επεσήμανε, ακόμα, ότι η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα καρδιακών παθήσεων.
Τέλος, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι από τον Μάρτιο του 2021 οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ και παρέχουν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα στους δικαιούχους όλων των ηλικιών. Σημείωσε, ακόμα, ότι συνεργασία υπάρχει και με την Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, καθώς και με οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στις οποίες οι οδοντιατρικοί λειτουργοί γίνονται δεκτοί σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
Στόχος, όπως είπε η Διευθύντρια των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, είναι η αναβάθμιση των προληπτικών προγραμμάτων για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας λόγω κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων.
Στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, τον οποίο ανέγνωσε η κ. Αριστοτέλους, υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει το Υπουργείο στη στοματική υγεία, σημειώνοντας ότι «μέσω των οδοντιατρικών υπηρεσιών, παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας, με πολύ χαμηλά τέλη, σε άτομα που πληρούν τα συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια». Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ενισχυθεί τα προληπτικά προγράμματα, διευρύνοντας την εφαρμογή τους και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Προκαταρκτικά αποτελέσματα του προγράμματος «Βουρτσίζω τα δόντια μου στο σχολείο»
Εξάλλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες έθεσαν σε λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο το πιλοτικό πρόγραμμα «Βουρτσίζω τα δόντια μου στο σχολείο» σε επιλεγμένα δημοτικά σχολεία.
Κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, παιδιά των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα, μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από την εμπειρία αυτή, λέγοντας ότι μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών και για την επιλογή οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας. Ανέφεραν, ακόμα, ότι πολλές δραστηριότητες ήταν ευχάριστες και ότι η δραστηριότητα του ομαδικού βουρτσίσματος των δοντιών, έκανε τη συνήθεια αυτή διασκεδαστική.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του προγράμματος παρουσίασε κατά την εκδήλωση στο Υπουργείο Υγείας η συντονίστριά του και οδοντιατρική λειτουργός, Χρυστάλλα Χαραλάμπους. Η κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Ιούνιου. Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα δεν μπορούν να γενικευτούν στο σύνολο του παιδικού πληθυσμού της Κύπρου λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του δείγματος.
Όπως ανέφερε, τα σχολεία που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα, το Α’ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας (ΚΑ), το δημοτικό σχολείο Αγίου Αντωνίου και το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας, φιλοξενούν σημαντικό αριθμό παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε κατά την παρουσίασή της ότι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, ότι δηλαδή άτομα από χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν χειρότερο επίπεδο στοματικής υγείας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 297 παιδιά από τα τρία σχολεία και τα προκαταρκτικά συμπεράσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε δειγματοληπτικά σε 184 από αυτά τα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών.
Από τις απαντήσεις αυτές προέκυψε ότι 20% των παιδιών δεν βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους, ενώ περίπου 12%-13% έκαναν χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιας βούρτσας. Διαπιστώθηκε, ακόμα, ότι έξι στα δέκα παιδιά δεν ξέρουν αν η οδοντόκρεμά τους έχει φθόριο.
Επίσης, το 7,1% των παιδιών απάντησε ότι δεν είχαν επισκεφθεί τον οδοντίατρο τον προηγούμενο χρόνο και 11% δεν είχαν επισκεφθεί πότε τον οδοντίατρο. Εξάλλου, μόνο το 25% ανέφερε ότι επισκέφθηκε τον οδοντίατρο για προληπτικούς λόγους, ενώ 20,65% των παιδιών ανέφερε ότι επισκέφθηκε τον οδοντίατρο όταν πια είχε πονόδοντο.
Στόχος του Υπουργείου, όπως είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία, καθώς και να υπάρξει η δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά, ενθαρρύνοντας και την εμπλοκή των γονέων.