ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση 30% στα τροχαία δυστυχήματα φέτος

18 Οκτωβρίου 2024, 17:32

images

Με το μήνυμα «Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν συντρίμμια», για 25η συνεχόμενη χρονιά η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και η Αστυνομία Κύπρου, το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, συνδιοργανώνουν την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, από τις 21 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Η έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η οποία αποτελεί την κορύφωση διαφόρων ενεργειών που πραγματοποιούνται όλο το έτος και η οποία αποσκοπεί στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης και κουλτούρας, από οδηγούς, επιβάτες, ποδηλάτες και πεζούς, με σκοπό την μείωση τροχαίων συγκρούσεων και την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου, δόθηκε την Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας), στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη.

Όπως επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές της διάσκεψης, υπάρχει αύξηση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Χαρτσιώτης , σε χαιρετισμό του είπε ότι κατά το τρέχον έτος έχουν επισυμβεί 33 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με 36 νεκρούς συνανθρώπους μας. «Αριθμοί, οι οποίοι μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα και έντυσαν στα μαύρα τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας η αύξηση φέτος πριν το κλείσιμο της χρονιάς στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανήλθε στο 30%», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε, επίσης, στο δικό του χαιρετισμό ότι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα συνεχίσει να στηρίζει όλους όσοι είναι μπροστά σε αυτή την κίνηση, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην εφαρμογή μέτρων που θα βοηθήσουν να μειωθούν οι θάνατοι.

«Πέραν των όσων κάνουμε καθημερινά, θέλω να πω ότι θα προχωρήσουμε με την επιχορήγηση προστατευτικού εξοπλισμού για τους μοτοσικλετιστές. Εκεί που είχαμε μια μείωση στους θανάτους των μοτοσικλετιστών, δυστυχώς φέτος βλέπουμε πάλι μια αύξηση. Συνεπώς, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να προστατεύσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας» είπε. Ανέφερε ότι «η ταχύτητα σκοτώνει και πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε το οδικό δίκτυο πιο ασφαλές, αλλά πλέον νομίζω πρέπει να λέμε ότι και το κινητό σκοτώνει, διότι πολλά ανεξήγητα πράγματα συμβαίνουν στους δρόμους λόγω των κινητών και πρέπει όλοι να περάσουμε το μήνυμα στις οικογένειες μας , στους φίλους μας, στα παιδιά μας ότι πρέπει να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ιδιαίτερα σε σχέση με το κινητό».

Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών θα προωθήσουν δωρεάν το βιβλίο «Σαν Εφιάλτης» σε όλες τις βιβλιοθήκες των δημοσίων σχολείων, Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε μια ελπίδα το μήνυμα να φτάσει σε όσο το δυνατό περισσότερους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν συντρίμμια χρειάζεται να ενισχύσουμε το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμού στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και να αλλάξουμε την νοοτροπία και την οδηγική μας συμπεριφορά μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, μέτρων και δράσεων, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε τους αριθμούς των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας».

«Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έχουν προωθηθεί και προωθούνται σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία στοχεύουν σε ένα και μοναδικό όραμα. Να μειώσουμε στο ελάχιστο και γιατί όχι να πετύχουμε μηδενικούς θανατηφόρους ή σοβαρούς τραυματισμούς», σημείωσε.

Όπως είπε ο Υπουργός, παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις δράσεις που αναπτύσσονται, διαπιστώνεται μετά λύπης πως η μη συμμόρφωση των πολιτών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παραμένει ένα βασικό πρόβλημα.

«Οι αριθμοί των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφονται καθημερινά καταδεικνύουν την ανάγκη για καλλιέργεια ορθής οδικής συμπεριφοράς, για αλλαγή νοοτροπίας και ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής και ατομικής ευθύνης της κάθε μίας και του κάθε ενός από εμάς. Κατά το τρέχον έτος έχουν επισυμβεί 33 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με 36 νεκρούς συνανθρώπους μας. Αριθμοί, οι οποίοι μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα και έντυσαν στα μαύρα τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας η αύξηση φέτος πριν το κλείσιμο της χρονιάς στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανήλθε στο 30%», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι αριθμοί και ποσοστά, τα αίτια των οποίων τέθηκαν σε προβληματισμό και σκιαγραφήθηκαν από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας τον περασμένο μήνα.

«Απρόσεκτη και αμελής οδήγηση που εξυπακούει τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, η στροφή δεξιά, η ταχύτητα, το αλκοόλ και η μη χρήση κράνους και ζώνης είναι τα κυριότερα προβλήματα με πρώτη αιτία την χρήση κινητού τηλεφώνου. Η οδική ασφάλεια λοιπόν είναι υπόθεση όλων μας, είναι το χρέος και η υποχρέωση μας απέναντι σε όλες αυτές τις οικογένειες και σε όλους αυτούς που χάθηκαν τόσο άδικα στον μολώχ της ασφάλτου. Ο μεγάλος αυτός αγώνας για μείωση των οδικών συγκρούσεων, αποκτά απεριόριστη δυναμική και επιρροή όταν περισσότεροι φορείς, οργανισμοί, ομάδες και απλοί άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτόν», πρόσθεσε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι όσα μέτρα κι αν λάβουν, όσες δράσεις κι αν προγραμματίσουν, το κλειδί για την επιτυχία θα βρίσκεται πάντα στην ατομική ευθύνη που επιβάλλεται να επιδεικνύει ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς.

«Πάνω από όλα πρέπει ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί πως οδηγώντας με ασφάλεια προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους συμπολίτες μας. Συνεπώς, η οδική ασφάλεια πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής. Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 21-26 Οκτωβρίου 2024, θα ήθελα να την αφιερώσω σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις», είπε.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε την CNP Ασφαλιστική, τόσο για την ανελλιπή έμπρακτη συμβολή της στη διοργάνωση αυτή, όσο και για την στην ευγενή χορηγία των πέντε σετ γυαλιών προσομοίωσης που προσομοιάζουν σε κατάσταση μέθης και χαλάκι για πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων.

O Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η θλίψη μου, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας τα στατιστικά έχουν σημασία, οι αριθμοί έχουν σημασία».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι κάθε φορά που υπάρχει θανατηφόρο «πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση αυτών που μένουν».

Ο Διευθυντής Τροχαίας, Ιωάννης Μαυρόχαννας, στο χαιρετισμό του είπε ότι εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, παγκόσμια, 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι, χάνουν την ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια 2021-2020, τονίζεται ότι είναι ανάγκη να προαχθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στο όραμα μηδενικών απωλειών και να ενισχυθεί η δια-τομεακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των ΜΚΟ, της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε περιφερειακό εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Σημείωσε ότι η ΕΕ επιβεβαίωσε τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό της στόχο για σχεδόν μηδενικούς θανάτους και μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους της ΕΕ έως το 2050, και τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50% έως το 2030.

Τόνισε, παράλληλα, ότι οι πρωτοβουλίες, οι σχεδιασμοί και οι δράσεις τους, αντανακλούν την ακλόνητη πεποίθηση τους, η οποία εκπορεύεται από επιστημονικά δεδομένα ότι η θεαματική και μόνιμη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας , μπορεί να εδραιωθεί μέσω της αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπίας, ώστε ο Κύπριος πολίτης να εισέλθει στο στάδιο μιας κοινωνικά ώριμης συμπεριφοράς.

Ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου CNP CYPRUS, Τάκης Φειδία, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι την πενταετία 2019-2023 η Κύπρος, όπως και η Πολωνία, κατέγραψε μια αξιοζήλευτη πρωτιά στην ΕΕ, ως προς τη μείωση των οδικών θανάτων που φτάνει το 35%, πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 10%, ενώ το 2023 σε σχέση με το 2022, η Κύπρος παρουσίασε μείωση 8,1% στους οδικούς θανάτους, αριθμός που τη φέρνει στη 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι τη δεκαετία 2013-2023, η Κύπρος κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση, ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, στους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία.

Σημείωσε, όμως, ότι τα πολύ πρόσφατα στοιχεία εξαμήνου, για το 2024, δείχνουν ότι στην Κύπρο, δυστυχώς, έχουμε αύξηση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων που έχουν καταγράψει, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

«29 θύματα σε σχέση με τα 22 της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αυτό επιβεβαιώνει το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και πως δε χωρά κανένας εφησυχασμός. Για αυτό και από την πλευρά μας χαιρετίζουμε τα μέτρα οδικής ασφάλειας που αποφάσισε το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. Για να μην αφήσουμε τα όνειρα μας να γίνουν συντρίμμια λοιπόν, ας σταθούμε και πάλι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Σε αυτή τη σπουδαία αποστολή μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να σώσουμε ζωές», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Διευθυντής της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Ανδρέας Κ. Στυλιανού, στο χαιρετισμό του είπε ότι παρέδωσαν σήμερα στην Αστυνομία Κύπρου 5 σετ, με δύο ζευγάρια γυαλιά το κάθε ένα, προσομοίωσης μέθης.

«Αυτά θα αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ενεργοποίηση των οδηγών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν εξαιρετικά επικίνδυνο συνδυασμό, αλκοόλ και οδήγηση», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι επέλεξαν διάφορους τρόπους να στείλουν τα μηνύματα τους στο κοινό και συγκεκριμένα, είπε πως ξεκινώντας από σήμερα, 18 Οκτωβρίου, οι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας Tik Tok μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό #... και να μεταφέρουν στο κοινό το δικό τους μήνυμα για την οδική ασφάλεια και την σημασία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Σημείωσε ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2024 και ο νικητής, που θα ανακοινωθεί στις 11 Νοεμβρίου 2024, θα βραβευτεί με ένα iPhone 16 Plus από την Εταιρεία.

Είπε, ακόμα, ότι το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Λάρνακα, σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα, ποδηλατική διαδρομή  ευαισθητοποίησης στη μνήμη των θυμάτων οδικών συγκρούσεων και θα ακολουθήσει εκδήλωση ανοικτή για το κοινό στο Metropolis Mall Λάρνακας, από τις 10:00πμ μέχρι τις 14:00μμ.

«Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από στελέχη της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και της Αστυνομίας Κύπρου για θέματα Οδικής Ασφάλειας και να λάβουν συμβολικά δώρα. Στον χώρο, θα βρίσκονται οχήματα που είχαν εμπλακεί σε τροχαίες συγκρούσεις και μέλη από λέσχες μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου, για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον εξοπλισμό προστασίας και την ορθή χρήση του. Επίσης, θα γίνουν επιδείξεις με τη χρήση των γυαλιών προσομοίωσης μέθης, ουσιών και κόπωσης και χρήση εκπαιδευτικού χαλιού. Την εκδήλωση θα συνοδεύσει ζωντανή ραδιοφωνική κάλυψη και ξυλοπόδαρος», πρόσθεσε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας, κατέληξε ο κ. Στυλιανού, θα γίνεται διανομή φωσφορούχων γιλέκων ασφαλείας σε αυτοκινητόδρομους και προώθηση μηνυμάτων και συμβουλών για την οδική ασφάλεια, μέσα από ραδιοφωνικούς σταθμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικά Άρθρα