Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης, μειώθηκε το έκστασι στην Κύπρο
20 Ιανουαρίου 2022, 13:43
Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η επικράτηση ουσιών, όπως το έκστασι κατά τη διάρκεια της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Έρευνας για τις Ουσίες Εξάρτησης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΠΝΤ), που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και στην οποία συμμετείχαν και Κύπριοι.
Τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν την Κύπρο είναι παρόμοια με τα Ευρωπαϊκά, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Η κάνναβη, προστίθεται, ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με το 97% των Κυπρίων συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι την χρησιμοποίησαν τους προηγούμενους 12 μήνες. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων (40%) ανέφερε ότι χρησιμοποίησε περισσότερη κάνναβη κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και 40% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε λιγότερο έκστασι.
Στην έρευνα συμμετείχαν 606 Κύπριοι. Οκτώ στους δέκα ήταν άνδρες και οι υπόλοιπες γυναίκες με τους περισσότερους να ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-35 ετών. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2021, περίοδος που αρκετοί Ευρωπαίοι βρίσκονταν υπό αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, σε 30 χώρες (21 χώρες της ΕΕ και 9 εκτός ΕΕ).
Πανευρωπαϊκά συμμετείχαν 48.469 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν κάνει χρήση ουσιών εξάρτησης. Τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα, σύμφωνα με την έρευνα, έδειξαν ότι αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η επικράτηση ουσιών που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα το έκστασι. Η κάνναβη ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με το 93% των ερωτηθέντων στην έρευνα να αναφέρουν ότι τη χρησιμοποίησαν τους προηγούμενους 12 μήνες και με μικρή διακύμανση μεταξύ των χωρών.
Το έκστασι (35%), η κοκαΐνη (35%) και οι αμφεταμίνες (28%) ήταν οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες παράνομες ουσίες χρήσης, με τη σειρά των τριών ουσιών να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) ανέφερε ότι έκανε περισσότερη χρήση κάνναβης και 42% ανέφερε λιγότερη χρήση έκστασι. Επίσης ένα στα πέντε άτομα (20%) ανέφεραν χρήση LSD κατά τον τελευταίο χρόνο, 16% νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) και 13% χρήση κεταμίνης. Η χρήση ηρωίνης αναφέρθηκε από το 3% των ερωτηθέντων.
«Αν και οι διαδικτυακές έρευνες δεν είναι αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού, όταν διεξάγονται προσεκτικά και συνδυάζονται με παραδοσιακές μεθόδους συλλογής δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο λεπτομερούς, ρεαλιστικής και έγκαιρης εικόνας της χρήσης και των αγορών ναρκωτικών στην Ευρώπη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ). Το Εθνικό Κέντρο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Κύπρου (ΕΚΤΕΠΝ) της ΑΑΕΚ ήταν ένας εκ των πάνω από 100 οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η μελέτη, προστίθεται, «αποσκοπούσε στη βελτίωση της κατανόησης των προτύπων χρήσης παράνομων ουσιών εξάρτησης στην Ευρώπη και στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών και παρεμβάσεων».
Είμαι σίγουρος ότι αυτή η «Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συμμαχία», θα ενισχύσει τη γνώση μας για τα πρότυπα χρήσης και τα επίπεδα κατανάλωσης ουσιών στην Ευρώπη και την Κύπρο, ενώ αποδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο πώς οι διαδικτυακές μέθοδοι έρευνας έχουν πολλά να προσφέρουν, κυρίως σε περιόδους κρίσης και επιβολής περιοριστικών μέτρων, όπου δεν μπορούν να εφαρμοσθούν άλλες μεθοδολογίες,» ανέφερε ο Δρ. Χρίστος Μηνά, Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας επιτυγχάνεται μέσω της έρευνας και αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων πολιτικών και παρεμβάσεων, πρόσθεσε.
Ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Alexis Goosdeel ανέφερε ότι αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τη μεγάλη ποικιλία ουσιών εξάρτησης που διατίθενται σε όλη την Ευρώπη και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρήσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Ένας εντυπωσιακός αριθμός 100 οργανισμών ήρθε μαζί μας αυτή τη φορά για τη δημιουργία, τη μετάφραση και την προώθηση της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι αυτό είναι τώρα ένα ανεκτίμητο εργαλείο που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών για τα ναρκωτικά,» είπε.
Οι διαδικτυακές έρευνες αποτελούν βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση του μεταβαλλόμενου προβλήματος των ουσιών εξάρτησης στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Tags: Ναρκωτικά