ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένα παράπονα ασθενών για ιατρική αμέλεια

15 Οκτωβρίου 2024, 05:30

images

Αυξημένα είναι τα παράπονα των ασθενών για ιατρική αμέλεια, όπως καταδεικνύεται από το νέο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ)

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το Σεπτέμβριο η ΟΣΑΚ δέχθηκε 45 παράπονα έναντι 35 τον Αύγουστο.

Τα περισσότερα παράπονα το μήνα Σεπτέμβριο σχετίζονταν με φάρμακα και θεραπείες και δυσκολία στη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Αυξημένες ήταν οι καταγγελίες για ιατρική αμέλεια, ενώ σταθερά οι ασθενείς που επικοινωνούν με το Παρατηρητήριο είναι άνω των 70 ετών. Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν θέματα του ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ αυτών, παράπονα για ελλείψεις φαρμάκων και μη ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ, παράπονα για επιδόματα και υπηρεσίες που δεν παρέχονται στο ΓεΣΥ, όπως η κατοίκον φροντίδα και κατοίκον επισκέψεις από γιατρούς και παράπονα για κακές συμπεριφορές και εξυπηρέτηση απο επαγγελματίες υγείας. Αριθμός παραπόνων αφορούσε την καθυστέρηση στην πληρωμή για κάλυψη εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής ασθενών και συνοδού τους για θεραπεία στο εξωτερικό απο το Υπουργείο Υγείας.

Τα παράπονα για κατάργηση της κάρτας νοσηλείας των εν ενεργεία και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζονται.

Όσον αφορά την ηλικία των ασθενών που υπέβαλαν τα περισσότερα παράπονα ήταν 71 ετών και πάνω και 51-70 ετών.

Από το σύνολο των παραπόνων τον Σεπτέμβιο, τα περισσότερα αφορούσαν τον ΟΑΥ και ακολούθησαν τα παράπονα για το υπουργείο Υγείας και τα παράπονα εναντίον ιατρών.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα