Ασφυκτικές πιέσεις για τα μη ιατρικά έξοδα ασθενών και συνοδών- Απάντηση Προεδρίας
13 Δεκεμβρίου 2023, 06:00
Έντονες πιέσεις στο Προεδρικό ασκούν η Πρόεδρος της Βουλής, η επιτροπή υγείας και πολιτικά κόμματα για την κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών αλλά και των συνοδών τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες, με την προεδρία να απαντά ότι αναμένεται να ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο στη βάση κριτηρίων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το Νοέμβριο όπου έδωσε οδηγίες για διεξαγωγή μελέτης από το Υπουργείο Υγείας με σκοπό τον σχεδιασμό και την κοστολόγηση για την κάλυψη αυτών των εξόδων .
Τον Ιανουάριο αναμένεται ότι αυτή η μελέτη θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Ο Διευθυντής του γραφείου του ΠτΔ, Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε στο YgeiaWatch ότι αναμένεται ότι θα ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο για να καλύπτει τις ανάγκες των συγγενών επιδοτούμενων ασθενών στο εξωτερικό στη βάση κριτηρίων και μελέτης και θα ενταχθεί με τις νενομισμένες διαδικασίες στον προυπολογισμό.
Σημειώνεται ότι το κράτος δεν διαθέτει οποιοδήποτε κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων των ασθενών οι οποίοι αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία και των συνοδών τους.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν πρόσφατα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, το κράτος αποστέλλει 1200 περίπου ασθενείς ετησίως στο εξωτερικό για θεραπεία, καθότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να τύχουν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας στη Δημοκρατία.
Το Υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή επιδοτεί μόνο ασθενείς οι οποίοι είναι λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος , ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε μόλις 10% του συνόλου των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία.
«Φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης»
Σε δηλώσεις της η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους που εγκρίνονται για θεραπείες στο εξωτερικό διότι όπως ανέφερε, στις πλείστες περιπτώσεις οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε αυτή τη θέση φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των βουλευτών.
«Θεωρούμε αναγκαιότητα να προχωρήσει ο απαραίτητος σχεδιασμός και να καλυφθεί η δαπάνη έστω και με συμπληρωματικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.
Σε γραπτή της δήλωση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου υπογράμμισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη αύξησης του κονδυλίου για τους συνοδούς επιδοτούμενων ασθενών.
Το κράτος, πρόσθεσε, οφείλει να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες του ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και επαρκή κοινωνική προστασία και στήριξη.
«Οφείλει να αναπτύσσει και να αναβαθμίζει τον ιατρικό τομέα στον τόπο μας με τρόπο που όσο και πιο λίγοι να χρειάζεται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες», σημείωσε.
«Από τις μεγαλύτερες αδικίες που υπάρχουν στο κράτος μας»
Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, o βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σημείωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για επίλυση του θέματος τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σύντομα.
«Θα ασκήσουμε πολιτικές πιέσεις ούτως ώστε με τη νέα χρονιά να επιλυθεί. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που υπάρχουν στο κράτος μας», τόνισε.
Διάφανες διαδικασίες για όλους τους ασθενείς
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Δημήτρης Λαμπριανίδης υπέδειξε ότι υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση του ζητήματος.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρχουν διάφανες διαδικασίες για όλους τους συγγενείς ασθενών που αναγκάζονται να συνοδεύσουν τον ασθενή για λόγους υγείας.
«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να καλύπτονται από το κράτος αυτά τα έξοδα και να μην τα φορτώνεται η οικογένεια, ειδικά σε περιπτώσεις που ο ασθενής παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα έξοδα είναι πάρα πολλά χρήματα και στερούν από το σπίτι ένα εισόδημα διότι κάποιος πάει μαζί με τον ασθενή και σταματά να εργάζεται», διευκρίνισε.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βρίσκονται στη θέση οι οικογένειες να περιμένουν να πάρουν χρήματα από φιλανθρωπίες, πρόσθεσε.
«Είναι θέμα αξιοπρέπειας και του ασθενή και του συνοδού και της οικογένειάς του. Αυτό που βλέπουμε να γίνονται έρανοι για αυτούς τους σκοπούς είναι προσβλητικό για την κοινωνία και πρέπει να τερματιστεί. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να καλύψει αυτά τα έξοδα εφόσον δεν μπορεί να προσφερθεί στην Κύπρο η υπηρεσία που χρειάζεται ο ασθενής», κατέληξε.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ασθενείς