Αρχίζει η δεύτερη φάση κλινικής δοκιμής του Covid εμβολίου της Οξφόρδης
22 Μαΐου 2020, 12:57
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έχουν αναπτύξει δυνητικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού άρχισαν να προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση κλινικής δοκιμής του σκευάσματος ζητώντας εθελοντές.
Η πρώτη φάση ξεκίνησε τον Απρίλιο και περιλάμβανε πάνω από χίλιους εμβολιασμούς περισσότερων των 500 υγιών εθελοντών ηλικίας μεταξύ 18 και 35, οι οποίοι πλέον παρακολουθούνται.
Η επόμενη φάση της δοκιμής προβλέπεται να περιλαμβάνει έως και 10.260 υγιείς ενήλικες και παιδιά που μοιράζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: 56-69 ετών, πάνω από 70 και 5-12.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί η ανοσοποιητική αντίδραση στο εμβόλιο ανά διαφορετική ηλικία, πέρα από τον πυρήνα των ηλικιών της πρώτης φάσης.
Η τρίτη και τελική φάση της κλινικής δοκιμής θα περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών και θα επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της προσβολής από τον κορωνοϊό.
Όπως και στην αρχική φάση, οι εθελοντές θα λάβουν είτε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 ή ένα «ελεγχόμενο» εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας και σηψαιμίας.
Το εμβόλιο των ερευνητών της Οξφόρδης έχει ως βάση έναν αποδυναμωμένο ιό κοινού κρυολογήματος των χιμπατζήδων (αδενοϊό) που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να μην μπορεί να αναπαραχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτόν προτίθεται γενετικό υλικό όμοιο με αυτό που παράγει τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια του SARS-Cov-2, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό όταν επιχειρεί να επιτεθεί και να τον αδρανοποιεί.
Το εμβόλιο έχει προκύψει από τις πολυετείς έρευνες των επιστημόνων του Ινστιτούτου Jenner του πανεπιστημίου για ανάπτυξη εμβολίου κατά προηγούμενων κορωνοϊών.
Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης που συμπράττει στην κλινική δοκιμή με το Ινστιτούτο Jenner, δήλωσε ότι οι κλινικές μελέτες προχωρούν «πολύ καλά» και ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί η αντίδραση των οργανισμών μεγαλύτερων και μικρότερων ηλικιών στο εμβόλιο.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο και που διεξάγει την κλινική δοκιμή Δρ Σάρα Γκίλμπερτ είπε ότι οι συνεργάτες της δουλεύουν σκληρά για να αποτιμήσουν την ασφάλεια και την ικανότητα πρόκλησης ανοσοποιητικής αντίδρασης του εμβολίου, που ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι της πρώτης φάσης των δοκιμών σε εθελοντές.
«Προετοιμαζόμαστε πλέον για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και έχουμε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα άνω των 55 που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στη μελέτη της πρώτης φάσης», συμπλήρωσε η καθηγήτρια εμβολιολογίας της Οξφόρδης.
Την Πέμπτη η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που έχει έρθει σε συμφωνία με τους ερευνητές της Οξφόρδης για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη λάβει παραγγελίες για 400 εκατομμύρια δόσεις αυτού.
Πάνω από 300 εκ. δόσεις προορίζονται για τις ΗΠΑ και 30 εκ. δόσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η διανομή αναμένεται να αρχίσει το Σεπτέμβριο και η παραγωγή άμεσα, έστω και αν δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές.
Δοκιμές του εμβολίου σε μακάκους ρέζους σε αμερικανικό εργαστήριο, στους οποίους χορηγήθηκε μισή δόση του εμβολίου από αυτή του δίνεται στους ανθρώπους εθελοντές, έδειξαν ότι ο οργανισμός αυτών των πιθήκων δεν προστατεύθηκε πλήρως από την προσβολή από τον κορωνοϊό. Ο ιός, ωστόσο, εξασθένησε σημαντικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Δεν παρατηρήθηκε δε κάποια ανεπιθύμητη ανοσοποιητική αντίδραση, γεγονός που χαιρετίστηκε ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό από επιστήμονες.
Στη δεύτερη, όπως και στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής, θα συμμετάσχουν και αλλά βρετανικά πανεπιστήμια πλην της Οξφόρδης, ώστε να υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική συμμετοχή εθελοντών και μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσής τους στον κορωνοϊό μετά από τον εμβολιασμό.
Το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον επίσης ήδη έχει ανακοινώσει ότι αναζητά εθελοντές για τη δεύτερη φάση, μετά από τους 160 που συμμετείχαν στο δικό του σκέλος της πρώτης φάσης.
«Πρόκειται για μία από τις μόλις τέσσερις κλινικές δοκιμές εμβολίου παγκοσμίως και θα μπορούσε να οδηγήσει στην έγκριση ενός εμβολίου αργότερα φέτος», δήλωσε ο καθηγητής παιδιατρικής ανοσιολογίας του πανεπιστημίου Σολ Φάουστ, προσκαλώντας το δεύτερο κύμα εθελοντών.