Άρση μέτρων από σήμερα σε πολλές χώρες
04 Μαΐου 2020, 15:32
Επαναδραστηριοποιείται η οικονομία σε πολλές χώρες από σήμερα με άνοιγμα επιχειρήσεων αλλά και επαναλειτουργία σχολείων.
Την ίδια ώρα η Ιαπωνία επεκτείνει τους περιορισμούς ενώ στην Ρωσία αυξάνονται τα κρούσματα.
Η Ισπανία κατέγραψε 164 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 25.428 θανάτων από την επιδημία Covid-19. Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται σε 545 , επί συνόλου 218.011 περιστατικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Για δεύτερη συνεχή ημέρα καταγράφηκαν στην Ρωσία περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 145.268.
Συγκεκριμένα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν σε 82 περιφέρειες της Ρωσίας 10.581 κρούσματα, αριθμός κατά τι μικρότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων της προηγούμενης μέρας, όταν η χώρα για πρώτη φορά υπερέβη το όριο των 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Το 50% και πλέον των νέων κρουσμάτων (5.795) καταγράφηκαν στην Μόσχα, όπου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει τις 74.401 Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 76 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 1.356.
Στην Μόσχα καταγράφηκαν 35 θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στην ρωσική πρωτεύουσα στους 764. Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο συνολικά πήραν εξιτήριο 1.456 άτομα. Σύμφωνα με τον Κέντρο επιχειρήσεων το 50,6% των νέων κρουσμάτων (5.352) είναι ασυμπτωματικοί.
Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε κατά 74 το τελευταίο 24ωρο και ανήλθε σε 6.277, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχαπούρ.
Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ιράν, αυξήθηκε σε 98.647.
Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί αξιωματούχοι στην Ιταλία απευθύνουν σήμερα έκκληση για υπευθυνότητα προς τους πολίτες καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν υιοθετηθεί στη χώρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.
"Είναι η ώρα της υπευθυνότητας", είναι ο τίτλος της Il Corriere della Sera, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη της "φάσης 2" της πανδημίας, η οποία είναι συνώνυμη και την επιστροφή στην εργασία για 4,5 εκατομμύρια Ιταλούς καθώς ανοίγουν κάποια εργοστάσια και γραφεία.
"Αν ο ιός επιστρέψει, θα κλείσουμε ξανά", τιτλοφορείται η La Repubblica, εξηγώντας ότι "πλέον θα υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι στις ατομικές μετακινήσεις, στις συναντήσεις με συγγενείς, αλλά αντίθετα θα δίνεται μεγάλη προσοχή στην αποφυγή τυχόν συγκεντρώσεων στον δρόμο, στις στάσεις των λεωφορείων και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά και στα πάρκα που ξανανοίγουν".
"192 επιβάτες επιβιβάστηκαν στην πρώτη ταχεία, στις 07:10 που αναχώρησε από το Μιλάνο για τη Νάπολη" και οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τον νότο, έγραψε η La Repubblica.
Η La Stampa αναφέρεται στους κανόνες που παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, σύμφωνα με την οποίοι οι Ιταλοί "θα πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή την πολύ ευαίσθητη φάση". "Δυστυχώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει. Αλλά αν συνεχίσουμε να σεβόμαστε τους κανόνες με προσεκτικό τρόπο, θα μπορέσουμε να φανταστούμε να βρίσκουμε σταδιακά νέους χώρους κίνησης και, ελπίζω, λίγη ηρεμία και πίστη για τον μέλλον", πρόσθεσε η υπουργός.
Σε κάθε επαρχία αυτή η φάση 2 ξεκινά με διαφορετικό τρόπο, επισημαίνει η Il Sole 24 Ore. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, "οι επαρχίες δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, με κάθε μία να έχει εκδώσει διαφορετικές εντολές, όπως και οι μεγάλες πόλεις οι οποίες έχουν καταρτίσει η κάθε μία δικό της σχέδιο για την άνοιγμα". "Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, ζητεί να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς.
Αλλά στη Λομβαρδία και τη Βενετία είναι απαραίτητες μόλις βγαίνει κανείς από το σπίτι του", γράφει η εφημερίδα. Φάση 2 Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μερική επανέναρξη της οικονομίας, δίνοντας το πράσινο φως στα εργοστάσια να ξεκινήσουν την παραγωγή τους.
Επίσης θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα πάρκα, προσφέροντας χώρο στα παιδιά για να τρέξουν, ενώ θα μπορέσουν να συναντηθούν και πάλι συγγενείς. Ωστόσο οι φίλοι έχουν εντολή να παραμείνουν μακριά και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως τις 18 Μαΐου.
Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο φαγητό και ποτό για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ενώ τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Με σχεδόν 29.000 θανάτους από την covid-19 από τις 21 Φεβρουαρίου που η ασθένεια έφτασε στην Ιταλία, η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μετά τις ΗΠΑ.
Επιπλέον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων μειώνεται πιο αργά από όσο ήλπιζε η κυβέρνηση, κάτι που ώθησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει μια πολύ σταδιακή προσέγγιση στην άρση του lockdown, η οποία θα αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. "Βρισκόμαστε ακόμη στην έξαρση της πανδημίας", δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξή του στη La Stampa χθες, υπογραμμίζοντας ότι η "φάση 2 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σημαίνει ότι είμαστε όλοι ελεύθεροι".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το άνοιγμα της χώρας "είναι στα χέρια σας", εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός στους συμπατριώτες του. "Από εσάς εξαρτάται αν θα είναι αποφασιστικό και οριστικό", τόνισε. Στη διάρκεια της φάσης αυτής, εξήγησε ο Κόντε, θα διενεργούνται περισσότερα τεστ για να εντοπίζονται οι φορείς του ιού, με 5 εκατομμύρια κιτ να πρόκειται να σταλούν στις επαρχίες τους επόμενους δύο μήνες.
Επιπλέον από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν περίπου 150.000 αιματολογικά τεστ για να διερευνηθεί πόσοι Ιταλοί έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα στην covid-19.
Το 61% των βουλγαρικών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα μπορέσει να επιβιώσει από τα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, όπως προκύπτει από διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Βουλγαρίας (BCCI).
Η έρευνα διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Απριλίου σε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, εμπορικές ενώσεις και περιφερειακά εμπορικά επιμελητήρια της Βουλγαρίας. Το 6% των εταιρειών είναι -όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους- ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο, ενώ το 3% θα παραμείνει ενεργό μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμώντας πως θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας. Μια σημαντική προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη είναι να υπάρχουν κοινές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βουλγαρικών επιχειρήσεων, είναι η εγγυημένη κυκλοφορία αγαθών, εισροών κεφαλαίων και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Το 40% των επιχειρήσεων πιστεύει πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης, ενώ το 25% δηλώνει πως τα ισχύοντα μέτρα είναι ισορροπημένα.
Το 20% θεωρεί πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι υπερβολικά και δεν έχουν καμία επίδραση στην οικονομία. Ορισμένες εταιρείες τονίζουν πως τα μέτρα ελήφθησαν αργά και άλλες ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ο τουρισμός.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξανανοίξει σταδιακά τα σχολεία αρχής γενομένης από τις 13 Μαΐου, καθώς ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων του ιού έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν επαγρύπνηση για την επάνοδο των περίπου 5,5 εκατομμυρίων μαθητών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου στις τάξεις και για τον λόγο αυτόν διεξάγουν ασκήσεις και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης.
Τα εκτεταμένα τεστ και οι εφαρμογές για την ιχνηλάτηση επαφών είναι δύο από τα μέτρα τα οποία έχουν επιτρέψει στη χώρα να περιορίσει την εξάπλωση του ιού χωρίς τα καθολικά lockdowns που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες. Αλλά η έναρξη του εαρινού σχολικού τριμήνου αναβλήθηκε τέσσερις φορές μετά τον Μάρτιο στη διάρκεια της εκστρατείας για κοινωνική αποστασιοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας τα σχολεία υποχρεώθηκαν να πραγματοποιούν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση.
"Προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα των σχολείων ενώ διαχειριζόμαστε τους καθημερινούς κινδύνους που απορρέουν από τον πανδημία. Αν ένας μαθητής αποδειχτεί ότι έχει μολυνθεί από τον ιό οι υγειονομικές αρχές θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και το σχολείο θα επιστρέψει στην τηλεκπαίδευση", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γιού Εούν-χάι κατά την ενημέρωση του Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Από τις 13 Μαΐου επιτρέπεται η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου οι οποίοι θα διαγωνιστούν για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια με τις εισαγωγικές εξετάσεις να έχουν μεταφερθεί δύο εβδομάδες αργότερα από το προκαθορισμένο, στις 3 Δεκεμβρίου. Οι μικρότεροι μαθητές θα επιστρέψουν σταδιακά στα σχολεία τους από τις 20 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, σημείωσε ο υπουργός.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι και καθηγητές θα υποχρεούνται να φοράνε μάσκες, εκτός από τις ώρες των γευμάτων, να καθαρίζουν τα θρανία και τις έδρες και να διατηρούν απόσταση όταν κινούνται στους χώρους του σχολείου. Τα σχολεία θα υποχρεούνται από την πλευρά τους να πραγματοποιούν τακτικά απολυμάνσεις και να ελέγχουν την θερμοκρασία όλων των παρευρισκόμενων στους χώρους, αλλά και να απομακρύνουν τα θρανία μεταξύ τους.
Η ανακοίνωση γίνεται μια ημέρα μετά την χαλάρωση από την κυβέρνηση του μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία θα ισχύει από τις 6 Μαΐου και θα επιτρέψει σε δημόσιους χώρους, όπως τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες, να ανοίξουν σταδιακά. Δημοσκοπήσεις που διενέργησε το υπουργείο Παιδείας έδειξαν ότι η πλειονότητα των γονέων και των δασκάλων και καθηγητών τάσσονται υπέρ της σταδιακής επανόδου στα σχολεία.
Έπειτα από μια έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Νότια Κορέα πέτυχε να μειώσει τον ημερήσιο αριθμό τους σε περίπου δέκα ή και λιγότερα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό. Τα Κέντρα για τον λλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών της Κορέας ανέφεραν σήμερα οκτώ νέα κρούσματα --όλοι ήταν ταξιδιώτες από το εξωτερικό--ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 10.801 με τον αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 252.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα την παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, επειδή η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι πρόωρο να την άρει καθώς συνεχίζεται η επιδημία του κορωνοϊού.
"Θα παρατείνω μέχρι τις 31 Μαΐου την περίοδο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στις 7 Απριλίου. Το μέτρο αφορά όλες τις νομαρχίες της χώρας", δήλωσε ο Σίνζο Αμπε σχετικά με τα μέτρα που επρόκειτο αρχικά να λήξουν μεθαύριο, Τετάρτη. Ο υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της επιδημίας, ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, είχε διατυπώσει την εκτίμηση πως είναι πολύ νωρίς για να λήξει η ισχύς των μέτρων.
"Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε, όμως δυστυχώς η μείωση αυτή δεν έφθασε τα επίπεδα που υπολογιζόταν", είχε δηλώσει στη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση. "Καθώς ο τομέας της υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, έχουμε ανάγκη τη συνεργασία του πληθυσμού", είχε προσθέσει.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο άφησε την πόρτα ανοικτή για μια άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πριν από το τέλος του μήνα, έπειτα από μια επανεξέταση της κατάστασης που προβλέπεται να γίνει γύρω στις 14 Μαΐου σε όλες τις περιφέρειες της Ιαπωνίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία είναι πολύ λιγότερο υποχρεωτική απ` ό,τι σε μερικές χώρες της Ευρώπης και Πολιτείες των ΗΠΑ. Επιτρέπει στους κυβερνήτες να καλούν τους κατοίκους της νομαρχίας τους να μένουν στα σπίτια τους και ορισμένα καταστήματα να κλείσουν. Οι αρχές δεν έχουν την εξουσία να επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία των πολιτών να κυκλοφορούν και δεν προβλέπεται καμιά κύρωση.
Η Ιαπωνία, ο πληθυσμός της οποίας είναι περίπου 126 εκατομμύρια κάτοικοι, έχει ανακοινώσει από την αρχή της επιδημίας περισσότερα από 15.000 κρούσματα συνολικά και 510 θανάτους, πολύ λιγότερους από τους αριθμούς που ανακοινώνουν πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο ιατρικές ενώσεις προειδοποιούν πως τα νοσοκομεία δέχονται ήδη πίεση και μπορεί γρήγορα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια ταχεία εξέλιξη της νόσου.
Ο αριθμός των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπολογίζεται στην Ιαπωνία σε 6.500, δηλαδή 5 ανά 100.000 κατοίκους, λιγότερο από το μισό της αναλογίας στην Ιταλία, αναφέρει η ιαπωνική Εταιρεία Εντατικής Ιατρικής.
Εκατοντάδες άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά έξω από καταστήματα πώλησης αλκοόλ στο Νέα Δελχί, καθώς η πρωτεύουσα της Ινδίας άρχισε σήμερα να χαλαρώνει κάποιους περιορισμούς έπειτα από ένα 40μερο lockdown κατά του κορωνοϊού, ενώ κάποια γραφεία επανέλαβαν τις εργασίες τους με λιγότερο προσωπικό και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι πολύ αραιή.
Το εθνικό lockdown, ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο, χαλαρώνει σε ορισμένες περιοχές με λιγότερα κρούσματα, αν και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Μαΐου, δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα περιορισμού υιοθετήθηκαν στις 25 Μαρτίου και έχουν παραταθεί από τότε δύο φορές.
Πολλά κυβερνητικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν σήμερα στις λεωφόρους του Δελχί, ενώ η αστυνομία στα σημεία ελέγχου κοιτούσε προσεκτικά τα αυτοκίνητα προκειμένου να διασφαλίσει ότι σε αυτά δεν επέβαιναν περισσότερα από δύο άτομα. Όλοι φορούσαν μάσκες. Εως τις 9.30 π.μ. (τοπική ώρα), μία ουρά περισσότερων από 500 ανθρώπων είχε σχηματιστεί έξω από ένα κατάστημα πώλησης αλκοόλ στην περιοχή Καλιάν Πούρι, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, προτού το κατάστημα κλείσει και η αστυνομία χρησιμοποιήσει γκλομπ για να διαλύσει το πλήθος, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.
Η αστυνομία ζήτησε από ορισμένα καταστήματα να κλείσουν, όπως επιτάσσει εντολή των φορολογικών αρχών, δήλωσε ο Ατζάι Κούμαρ, ένα αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δελχί που είναι υπεύθυνος για τα καταστήματα πώλησης αλκοόλ.
Η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση επιπλέον κρουσμάτων στην Ινδία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από 42.500 περιστατικά κορωνοϊού και 1.300 θανάτους με σταθερή αύξηση, ωστόσο οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατιδίων επιθυμούν την επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα έσοδα λιγοστεύουν και εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς εισόδημα.
Στο γειτονικό Πακιστάν, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλησίασε τα 20.000, με 462 θανάτους. Οι αρχές στη Σρι Λάνκα και στο Νεπάλ κατέγραψαν 718 και 75 κρούσματα αντίστοιχα.