ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από Ιανουάριο 2025 ποιοτικά κριτήρια στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα

26 Ιουνίου 2024, 12:29

images

Από τον Ιανουάριο του 2025, θα εφαρμοστούν τα ποιοτικά κριτήρια στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Εντός της εβδομάδας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα στείλει την τροποποιημένη του πρόταση στους συνδέσμους , η οποία έχει διαμορφωθεί βάσει των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο μερών και θα αναμένει τα τελικά σχόλιά τους προκειμένου εφαρμοστούν τα ποιοτικά κριτήρια το 2025.

Μιλώντας στο YgeiaWatch η ανώτερη λειτουργός του οργανισμού, Μόνικα Κυριάκου, ανέφερε ότι «οι επαφές με τους συνδέσμους ακτινολόγων και ακτινοθεραπειών έχουν ολοκληρωθεί».

«Επόμενο βήμα του είναι ο οργανισμός να στείλει τις θέσεις του , έχοντας λάβει υπόψη τα σχόλια των συλλόγων των ακτινολογικών κέντρων και θα αναμένει τις θέσεις όλων, προκειμένου να αρχίσει με την εφαρμογή», πρόσθεσε.

Ζητούν να διασφαλιστεί υψηλή ποιότητα διαγνωστικών υπηρεσιών

Την ίδια ώρα, ο Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Ακτινοθεραπευτών (ΠΣΕΤΑΑ) μέσω ανακοίνωσής του τονίζει ότι τα κριτήρια θα πρέπει να διασφαλίζουν με απόλυτη συνέπεια την υψηλή ποιότητα των διαγνωστικών υπηρεσιών, χωρίς να υπονομεύουν την οικονομική βιωσιμότητα και προοπτική του κλάδου.

Ο ΠΣΕΤΑΑ επισημαίνει ότι η ποιότητα των διαγνωστικών εξετάσεων και η ασφάλεια των ασθενών, είναι και θα παραμείνει ο κύριος στόχος .

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι τα ποιοτικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν θα είναι πραγματικά και ουσιαστικά, και δεν θα αποτελούν προπέτασμα για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων που απειλούν την βιωσιμότητα των διαγνωστικών κέντρων», επισημαίνουν.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν δεν θα επιτρέψουν καμία εξέλιξη που θα υπονομεύσει τους αξιοπρεπείς όρους εργασίας και τις κατοχυρωμένες επαγγελματικές αρμοδιότητες των μελών τους. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωσή μας ώστε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς όφελος της δημόσιας υγείας», σημειώνουν.

Την ίδια ώρα, καλούν άμεσα όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς σε γόνιμο, εποικοδομητικό και διαρκή διάλογο, με στόχο τη συναινετική διαμόρφωση και εφαρμογή ρεαλιστικών, επιστημονικά τεκμηριωμένων και οικονομικά βιώσιμων ποιοτικών κριτηρίων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα