ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαραίτητη η αλλαγή κουλτούρας στην Κύπρο για ΛΟΑΤΙ+

22 Φεβρουαρίου 2022, 16:34

images

Στην ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας στην Κύπρο εστίασε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, η οποία υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα. Η τελετή έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μνημόνιο υπεγράφη σε σύνδεση μέσω διαδικτύου με την Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Κοινοπολιτείας και Αναπτυξιακών Θεμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Amanda Milling, η οποία συνοδευόταν από τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδρέα Σ. Κακουρή, οι οποίοι βρίσκονται στο Λονδίνο. Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤΙ, Νικόλας Τρύφων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το μνημόνιο συναντίληψης «αποσκοπεί στην προώθηση και στο χτίσιμο μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας όπου τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, χωρίς καμία μορφή διάκρισης». Τονίζεται, επίσης ότι ευνοείται η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό και κοινοπολιτειακό επίπεδο, καθώς και τα οφέλη της διαφορετικότητας και της ισότητας των ΛΟΑΤΙ+ στον χώρο εργασίας.

Οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι συμπρόεδροι του Δικτύου Σημείων Επαφής ΛΟΑΤΙ+ του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρεται. Τον Μάιο του 2021 ήταν συμπρόεδροι του IDAHOT+ Forum στο Λονδίνο, ενώ στις 12 Μαΐου 2022 θα διοργανώσουν από κοινού το IDAHOT+ Forum στη Λευκωσία, προστίθεται.

Στη δήλωσή της, η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι παρότι η Κύπρος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας, εντούτοις πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά. «Δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα νέους νόμους, αλλά αλλαγή κουλτούρας που μπορεί να επιτευχθεί μέσω προσπαθειών και δράσεων» με σκοπό μια ποικιλόμορφη και συμπεριληπτική κοινωνία, τόνισε η κ. Δράκου, η οποία χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε βήματα που έγιναν επί της παρούσας Κυβέρνησης, όπως η θεσμοθέτηση της πολιτικής συμβίωσης, η ποινικοποίηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής, η αυστηροποίηση των εγκληματικών πράξεων που διαπράττονται κατά της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε πολιτική και δράση που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου και την προαγωγή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις δράσεις που προνοεί το Μνημόνιο Συναντίληψης, η κ. Δράκου εστίασε στο IDAHOT+ Forum που θα διοργανωθεί τον προσεχή Μάιο στη Λευκωσία και σε δράσεις που θα συμβάλουν στην αλλαγή νοοτροπίας στην Κύπρο. «Σίγουρα έχουμε να κερδίσουμε πολλά από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει προηγηθεί σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον κ. Τρύφωνα και τον κ. Γαβριηλίδη για αυτά τα ζητήματα. 

Από την πλευρά της, η κ. Milling δήλωσε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης «τσιμεντώνει και επισημοποιεί» την ενεργή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και μαθαίνουν η μία από την άλλη, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως «μακροχρόνιο φίλο και συνεργάτη». Η κ. Milling σημείωσε ότι ανυπομονεί για την συμπροεδρία του IDAHOT+ Forum τον Μάιο, και για τη συμμετοχή της Κύπρου στο συνέδριο Safe to Be που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Λονδίνο.

Ο κ. Λίλι στη δήλωσή του ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης αποτελεί μια σημαντική στιγμή στις σχέσεις των δύο χωρών. Μίλησε για τις καλές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων και για την ετοιμότητα της χώρας του να μοιραστεί τις εμπειρίες της με την Κύπρο. Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο για την επίσκεψη του Λόρδου Herbert, Ειδικού Απεσταλμένου της χώρας για θέματα ΛΟΑΤΙ+, στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο. Πολλά θέματα που είχαν συζητηθεί σε εκείνη την επίσκεψη συμπεριλαμβάνονται πλέον στο Μνημόνιο Συναντίληψης, είπε.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η συνεργασία της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει εδώ και δύο χρόνια. Το Μνημόνιο Συναντίληψης αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας και σε εργασιακό επίπεδο, σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα πάρει αρκετή τεχνογνωσία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ+ από τις εταιρείες. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.    

Ο κ. Γαβριηλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα της Κύπρου ως μέλους της Κοινοπολιτείας να προσφέρει την ιστορία και την τεχνογνωσία της, παρά το μικρό της μέγεθος, σε σχέση με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Ερωτηθείς για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων στον εργασιακό χώρο της Κύπρου, είπε ότι η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε το 2020 κάνει λόγο για δράσεις που αφορούν τον χώρο εργασίας. Φέτος το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε οδηγό που απευθύνεται στις εταιρείες σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ως προς την Κύπρο, ανέφερε ότι υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το 2012 και το 2018, που δείχνουν ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα