ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απάντηση από Προεδρικό για λειτουργία ασθενοφόρων περιμένει η ΟΣΑΚ

29 Ιουλίου 2024, 13:12

images

Απάντηση από το Προεδρικό αναμένει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε μελέτη που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την λειτουργία των ασθενοφόρων, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

«Πριν 5 μήνες με τον Πρόεδρο σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαμε μας ζητήθηκε να του δώσουμε γραπτή εισήγηση, θέσεις και απόψεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ασθενοφόρων. Οπότε ετοιμάστηκε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μια μελέτη, η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιγράφοντας ποιες είναι οι απόψεις της Ομοσπονδίας σε σχέση με το τι θα ήταν καλύτερο και κάτω από τις προϋποθέσεις του ΓεΣΥ να λειτουργήσει η υπηρεσία των ασθενοφόρων», είπε.

Παραδώσαμε την πρόταση μας, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και περιμένουμε να έχουμε μια ανταπόκριση εκ μέρους του Προεδρικού σε σχέση με την εισήγηση που έχουμε καταθέσει.

Η μελέτη της ΟΣΑΚ περιλαμβάνει τρεις εισηγήσεις. Η πρώτη εισήγηση η οποία υπήρχε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν να δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Υπηρεσία Κρίσεων είτε κάτω από την ομπρέλα ενός Υφυπουργείου Κρίσεων στο οποίο όμως θα περιλάμβανονταν όλες οι υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα ασθενοφόρα, η Πολιτική Άμυνα και οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες θεωρούνται υπό τις περιστάσεις κρίσιμες για να ήταν ενταγμένες κάτω από αυτή την υπηρεσία.

Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, η ρύθμιση γίνεται από ένα φορέα κι όχι από δύο ή τρεις ή τέσσερις φορείς που πρέπει μεταξύ τους να συντονιστούν για να γίνει η παρέμβαση.

Η δεύτερη εισήγηση, συνέχισε, ήταν να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή των ασθενοφόρων με βασική λειτουργία την εξυπηρέτηση των πολιτών «παγκύπρια και εφ΄ όλης της ύλης» από πλευράς των ασθενοφόρων, είτε είναι του ΓεΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, ώστε να είναι κάτω από ένα ανεξάρτητο πλέον φορέα.

Και η τρίτη εισήγηση την οποία είχαμε αποκλείσει από τότε, πρόσθεσε, ήταν να παραμείνει στην ουσία η υπηρεσία ασθενοφόρων στο Υπουργείο Υγείας, οπότε ο ρόλος του Υπουργείου θα παραμείνει στο να παρέχει υπηρεσίες και όχι να έχει ένα βασικό εποπτικό ρόλο πάνω στο σύστημα της υγείας.

«Ήταν το κομμάτι το οποίο αποκλείσαμε και είναι το κομμάτι που θεωρούμε εντελώς λάθος, αν μείνει σαν μεσοβέζικη λύση» η διοίκηση των ασθενοφόρων στο Υπουργείο Υγείας, σημείωσε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το να μην «μπορούν να λαμβάνουν μέρος στην καθημερινότητα» τα ασθενοφόρα από τον ιδιωτικό τομέα και να υπάρχουν μόνο τα ασθενοφόρα που είναι κάτω από ένα πάροχο, είναι πρόβλημα.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι ένας πάροχος θα έχει κάτω από την αιγίδα του την υπηρεσία των ασθενοφόρων για να εξυπηρετείται ολόκληρο το σύστημα υγείας», είπε.

Περιμένουμε, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι θα έχουμε μια τελική τοποθέτηση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για την μελέτη που καταθέσαμε.

Η επιτροπή Υγείας αναμένει το νομοσχέδιο

Σε γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Βουλής,  Ευθύμιου Δίπλαρου αναφέρεται ότι ο τομέας της προνοσοκομειακής περίθαλψης και των ασθενοφόρων θα πρέπει να αναδιοργανωθεί στο πλαίσιο μιας Εθνικής Αρχής, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει, είναι που αναμένουμε σχετικό νομοσχέδιο από πλευράς κυβέρνησης.

Προσθέτει ότι η Εθνική Αρχή θα πρέπει να είναι σε θέση να επενδύει στη γρήγορη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση των ασθενοφόρων σε περιβάλλον ΓΕΣΥ.

Αναμένεται το νομοσχέδιο να έρθει στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για εξέταση και ψήφισή του σε νόμο το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά Άρθρα