Απαιτούν νομοθεσία για θανατηφόρους καύσωνες
24 Αυγούστου 2022, 06:00
Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τις μέγιστες θερμοκρασίες εργασίας, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), με αφορμή την κατάρρευση και τον θάνατο δύο εργαζομένων μετά από θερμοπληξία στην Ισπανία στα μέσα Ιουλίου.
Όπως αναφέρει η ETUC, «ένα άλλο καλοκαίρι με θανατηφόρους καύσωνες δείχνει γιατί η Ευρώπη χρειάζεται πάρα πολύ έναν νόμο για τις μέγιστες θερμοκρασίες εργασίας για την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρόμοιες τραγωδίες θα γίνουν πιο συχνές χωρίς νομιμοποίηση σε ασφαλείς θερμοκρασίες εργασίας».
Κάνοντας αναφορά στη Γαλλία, η οποία δεν έχει μέγιστη θερμοκρασία εργασίας, όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα που σχετίζονται με τη ζέστη το 2020, τονίζει ότι η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει επίσης να επιβάλουν τους ισχύοντες κανόνες αντιστρέφοντας τις τεράστιες περικοπές στον αριθμό των επιθεωρητών εργασίας την τελευταία δεκαετία.
Υποδεικνύει ακόμη ότι «οι συμβουλές δεν επαρκούν, καθώς τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι επισφαλείς εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη, με πάνω από το 70% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας στη δουλειά».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι άνθρωποι δουλεύουν καλύτερα σε θερμοκρασία μεταξύ 16°C και 24°C. Ακόμη, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 30°C, ο κίνδυνος ατυχημάτων στο χώρο εργασίας αυξάνεται κατά 5-7% και, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 38°C, τα ατυχήματα είναι μεταξύ 10% και 15% πιο πιθανά, σύμφωνα με έρευνα.
Προστίθεται ότι η ζάλη, οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκές κράμπες είναι πρώιμα συμπτώματα θερμικού στρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε εμετό, απώλεια συνείδησης και τελικά θανατηφόρο θάνατο, εκτός εάν ληφθούν μέτρα.
Το 23% εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με το Eurofound, σε ολόκληρη την ΕΕ, το 23% του συνόλου των εργαζομένων εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον το ένα τέταρτο του χρόνου, που αυξάνεται στο 36% στη γεωργία και τη βιομηχανία και στο 38% στις κατασκευές.
Ωστόσο, μια έρευνα των θυγατρικών της ETUC διαπίστωσε ότι μόνο λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια καύσωνα, με μεγάλη διακύμανση στα όρια που κυμαίνονται από 28 έως 36 μοίρες:
Βέλγιο: 29°C για ελαφρύ φόρτο εργασίας, 26°C για μέτρια βαρύ φόρτο εργασίας, 22°C για μεγάλο φόρτο εργασίας και 18°C για πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας
Ουγγαρία: 31°C για καθιστική και ελαφριά σωματική εργασία, 29°C για μέτρια σωματική εργασία και 27°C για βαριά σωματική εργασία
Λετονία: Μέγιστη θερμοκρασία εργασίας για εσωτερική εργασία 28°C
Μαυροβούνιο: Μέγιστη θερμοκρασία εργασίας για υπαίθριες εργασίες 36°C
Σλοβενία: Η θερμοκρασία του αέρα στους χώρους εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 28 °C
Ισπανία: Οι μέγιστες θερμοκρασίες εργασίας για καθιστική εργασία, όπως εργασία γραφείου είναι 27°C, ενώ για ελαφριές εργασίες είναι 25°C. Αυτά τα όρια, ωστόσο, δεν ισχύουν για όλους τους τύπους εργασίας, ούτε για όλους τους εργαζομένους και ούτε για όλους τους χώρους.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ETUC Claes-Mikael Ståhl δήλωσε ότι «οι καύσωνες μπορεί να είναι θανατηφόροι για τους ανθρώπους που εργάζονται απροστάτευτοι από τον ήλιο, όπως έχουμε ήδη δει στην Ισπανία αυτό το καλοκαίρι».
Σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης καθημερινά και χρειάζονται προστασία για να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο από τις ακραίες θερμοκρασίες. Ο καιρός δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα, γι' αυτό χρειαζόμαστε πανευρωπαϊκή νομοθεσία για τις μέγιστες θερμοκρασίες εργασίας».
«Οι πολιτικοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν τον κίνδυνο για τους πιο ευάλωτους εργαζομένους μας από την άνεση των κλιματιζόμενων γραφείων τους», κατέληξε.
Της Ουρανίας Στυλιανού