Ανησυχίες ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας
14 Ιανουαρίου 2021, 06:41
Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να είναι δυσκολότερη από την πρώτη, δεδομένου του τρόπου που εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο όπου κυκλοφορούν πιο μεταδοτικές παραλλαγές του, προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ένα τρίτο στέλεχος του νέου κορωνοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για "ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος".
Για τις δραματικές συνέπειες λόγω του παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία εάν δεν ληφθούν γρήγορα αντίμετρα, προειδοποιεί ο διοικητής του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού Γκέρι Φόιτικ σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ)
Η Ελβετία ανακοίνωσε χθες αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνονται στη χώρα, αλλά δεν επέβαλε πλήρες λοκντάουν όπως έχουν κάνει γειτονικές χώρες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19.
Εξάλλου, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) RDIF και η βραζιλιάνικη εταιρεία Uniao Quimica κατέληξαν σε συμφωνία για την διάθεση στη Βραζιλία 10 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο Twitter.
Το υπουργείο Υγείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο κατά το κορωνοϊού Sputnik-V, όπως συνάγεται από ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF (Russian Direct Investment Fund), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου και προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό. Η έγκριση δόθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας έκτακτης χρήσης (emergency use authorization).
Με βάση την ανάλογη διαδικασία το ρωσικό εμβόλιο έχει εγκριθεί ήδη στην Αργεντινή, Βολιβία, Σερβία, Αλγερία και Παλαιστίνη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του RDIF. Το εμβόλιο θα διατεθεί στις χώρες αυτές χάρη στους εταίρους του RDIF στην Ινδία, Κίνα, Νότιο Κορέα και άλλες χώρες, στις οποίες θα παράγεται το ρωσικό εμβόλιο.
Η Υπηρεσία Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Τουρκίας έδωσε την έγκρισή της για να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο Coronavac, της κινεζικής εταιρείας Sinovac, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του, της Αργεντινής, ο πάπας Φραγκίσκος εμβολιάσθηκε χθες κατά του κορωνοϊού στην είσοδο της αίθουσας ακροάσεων Παύλος ΣΤ`, της πόλης του Βατικανού.
Η Αγία Έδρα δεν επιβεβαιώνει την είδηση, αλλά έκανε γνωστό ότι σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού στο παπικό κρατίδιο. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ποντίφικα, ο Ματέο Μπρούνι, ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού για τους σχεδόν 5.000 κατοίκους και εργαζόμενους του Βατικανού.