ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό νοσοκομείων στη Γάζα

17 Νοεμβρίου 2023, 09:30

images

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Πέμπτη τη «βαθιά ανησυχία» της για το αεροπορικό πλήγμα σε ιορδανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γάζα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, τονίζοντας πως εναντιώνονται «στα πλήγματα εναντίον νοσοκομείων από τους αιθέρες».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός πως υπήρξαν τραυματίες», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, εξαίροντας την «απίστευτη δουλειά» της ιορδανικής κυβέρνησης για να προσφέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα υπό πολιορκία που υφίσταται ασταμάτητα βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Προχθές Τετάρτη πλήγμα κοντά στο ιορδανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας τραυμάτισε επτά μέλη του υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA, προκαλώντας την έντονη αντίδραση και την καταδίκη του Αραβικού Συνδέσμου.

«Όπως έχουμε ήδη πει, δεν θέλουμε νοσοκομεία να βομβαρδίζονται από τον αέρα (...) και επαναλαμβάνουμε σε όλα τα μέρη πως πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μειώνεται ο κίνδυνος για τους αμάχους», πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να καταδικάσει το πλήγμα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε χθες Πέμπτη έρευνες στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, ψάχνοντας ένα-ένα τα κτίρια της δομής υγείας που κατ’ αυτόν αποτελεί κρησφύγετο της Χαμάς, παρά την παρουσία αρρώστων, τραυματιών, υγειονομικού προσωπικού και άμαχων εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες.

Υποστηρίζει πως ανακάλυψαν σήραγγα της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και πως η οργάνωση χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως ορμητήρια για τις επιθέσεις της.

Μέτρα κατά της «εξτρεμιστικής βίας» εποίκων ζητά ο Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Πέμπτη την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει «επειγόντως» μέτρα για να τερματιστεί η «εξτρεμιστική βία» εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Μπλίνκεν, στο Σαν Φρανσίσκο για τη σύνοδο της APEC, απηύθυνε την έκκληση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης που έχει ενταχθεί στην κυβέρνηση πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν χειροπιαστά μέτρα για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη, ιδίως για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας από πλευράς εποίκων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν συζήτησε επίσης με τον κ. Γκαντς για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι της Χαμάς.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις εφόδους του στον τομέα, τονίζοντας πως αντιδρά στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων», κάνοντας λόγο για λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου».

Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967, ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους 490.000 ισραηλινοί έποικοι σε οικισμούς που θεωρούνται από τον ΟΗΕ παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στο ABC, δήλωσε ότι έχει πει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει επανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ», αλλά παραδέχθηκε ότι «ίσως χρειαστεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου [...] θα παρέχεται ασφάλεια για τη Γάζα». «Όταν πρόκειται για το μέλλον της Γάζας, κατά την κρίση μας, πρέπει να είναι υπό παλαιστινιακή διακυβέρνηση και να υπάρχει επίσης ασφάλεια», τόνισε.

Νετανιάχου: Η Χαμάς φταίει για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων αμάχων

Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει τους αμάχους από τον κίνδυνο καθώς μάχεται με τη Χαμάς στη Γάζα, μεταξύ άλλων ρίχνοντας φυλλάδια που τους προειδοποιούν να φύγουν, αλλά οι προσπάθειές του να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες «δεν ήταν επιτυχείς», δήλωσε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε από το CBS News αν οι σκοτωμοί χιλιάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ, καθώς αντεπιτίθεται για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τους κυβερνώντες μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, θα τροφοδοτήσει μια νέα γενιά μίσους.

«Κάθε θάνατος πολίτη είναι τραγωδία. Και δεν θα έπρεπε να έχουμε κανέναν, επειδή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απομακρύνουμε τους αμάχους από τον κίνδυνο, ενώ η Χαμάς κάνει τα πάντα για να τους κρατήσει στον κίνδυνο», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Έτσι στέλνουμε φυλλάδια, (τους) καλούμε στα κινητά τους τηλέφωνα και τους λέμε: "φύγετε". Και πολλοί έχουν φύγει», είπε.

«Το άλλο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε αυτή τη δουλειά με ελάχιστες απώλειες αμάχων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε: ελάχιστες απώλειες μεταξύ των πολιτών. Αλλά δυστυχώς, δεν τα καταφέρνουμε».

Υλικές ζημιές από τα πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας 

Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν αποτέλεσμα να προκληθούν «υλικές ζημιές» στα περίχωρα της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Περί τις 02:25 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, στοχοποιώντας θέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή του στον συριακό στρατό.

Η πηγή δεν έδωσε διευκρινίσεις για τους στόχους της επιδρομής, πάντως ανέφερε ότι τα πλήγματα προκάλεσαν «υλικές ζημιές». Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κάποιους από τους πυραύλους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, οι πύραυλοι είχαν στόχο εγκαταστάσεις του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στάλθηκαν ασθενοφόρα στις περιοχές που επλήγησαν, πρόσθεσε η ΜΚΟ.


Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα