ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία για τα κρούσματα σε ευπαθείς ομάδες

12 Μαΐου 2020, 11:09

images

Ανησυχία για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι καρκινοπαθείς πριν εισαχθούν για θεραπεία, ασθενείς προτού υποβληθούν σε επέμβαση, έγκυες πριν τον τοκετό, ηλικιωμένοι προτού εισαχθούν σε στέγες ευγηρίας κλπ, εκφράζουν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης και η Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Αναφέρουν ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί στην κοινότητα και καλούν τις ευπαθείς ομάδες όπως προφυλάσσονται ιδιαίτερα.

Στο μεταξύ, σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας για την συζήτηση των μέχρι τώρα επιδημιολογικών δεδομένων ως προς την άρση της δεύτερης φάσης των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, αναφερόμενος στα κρούσματα σε ευπαθείς ομάδες είπε πως είναι ανησυχητικό διότι είναι κρούσματα τα οποία και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν από πού επιμολύνθηκαν ενώ αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καν επαφές.

Οι περισσότεροι, ανέφερε, ήταν περιορισμένοι στο σπίτι λόγω της κατάστασης. Επομένως κάποιος άλλος οικείος τους ίσως ασυμπτωματικός τους επιμόλυνε.

«Είναι πολύ δύσκολο να πεις από πού προήλθαν τα κρούσματα. Κατ΄ επέκταση, αυτό μας λέει ότι έχουμε εκεί έξω κρούσματα, τα οποία ίσως να είναι ασυμπτωματικά και κάποιοι μεταδίδουν», σημείωσε.

Το καλό ήταν, ανέφερε, ότι τα άτομα που ήταν σε ευπαθείς ομάδες, ευτυχώς δεν νόσησαν και δεν τους προκλήθηκε πρόβλημα.

Ο Καθηγητής Καραγιάννης συνέστησε, όπως οι ευπαθείς ομάδες συνεχίσουν να προστατεύονται ακόμα περισσότερο τώρα που θα κυκλοφορήσουν παραπάνω άτομα με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούν στην φυλακή, μπορούν να βγουν να κάνουν ένα γύρο αλλά με την μάσκα τους και να κρατούν αποστάσεις από εκείνους που θα συναντήσουν στον δρόμο», είπε.

Υπέδειξε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερες δειγματοληψίες στον πληθυσμό τώρα με την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας για να γνωρίζουμε πώς έχει η κατάσταση.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Καραγιάννης είπε πως είναι πολύ μικρός ο αριθμός αυτή τη στιγμή για να γίνει αναστολή των μέτρων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, εκείνοι που κυκλοφορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Κι αν είναι δυνατό να φορούν μάσκα όταν είναι σε κλειστούς χώρους γιατί πολλοί δεν τις φορούν», σημείωσε.

Σε σχέση με την σύσκεψη στο Προεδρικό την Παρασκευή, ο κ. Καραγιάννης είπε πως θα συζητηθεί η όλη η επιδημιολογική εικόνα και πού βρισκόμαστε κι αν κατά πόσο θα προχωρήσουμε στην δεύτερη χαλάρωση.

Πανά : Στόχος είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων

Το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας και Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ζωή-Δωροθέα Πανά είπε στο ΚΥΠΕ, ότι από την αρχή της επιδημίας στόχος μας ήταν να μην έχουμε κατά το δυνατό κρούσματα και επιβεβαιωμένα περιστατικά σε ευπαθείς ομάδες γιατί σύμφωνα και με ορισμό, ευπαθής ομάδα σημαίνει ευπαθής - άρα έχει υψηλότερη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση και ούτως ή άλλως τα περιστατικά που είχαμε σε μονάδες εντατικής θεραπείας τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στην Κύπρο αφορούσαν αυτή την κατηγορία στην πλειοψηφία τους.

«Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Τα πάντα είναι δυναμικά και ανάλογα με τα αποτελέσματα και την πορεία που έχει η επιδημία μέσα στην χώρα θα δράσουμε. Ευελπιστούμε ο κόσμος να συνεχίσει όπως και ξεκίνησε με σύνεση και υπευθυνότητα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να μπούμε σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα, διότι ο στόχος μας είναι σε αυτή την φάση να κάνουμε άρση μέτρων», σημείωσε.

Για την σύσκεψη στο Προεδρικό την Παρασκευή, η κ. Πανά είπε ότι «ο Πρόεδρος μας είναι εξαιρετικά ανοικτός στο να ακούσει την επιστήμη και τα δεδομένα. Πάντοτε σέβεται την άποψη. Θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση για το πού βρισκόμαστε, ποια είναι τα δεδομένα στην Κύπρο και σε παγκόσμιο επίπεδο και το πώς θα πορευθούμε».

Είπε ότι η στρατηγική που υιοθέτησε η χώρα μέχρι στιγμής, ήταν πάντοτε με γνώμονα τον πολίτη. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία που τώρα εξελίσσεται και πρέπει να είμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση και ενημερωμένοι. Αυτό γίνεται κι αυτό θα γίνεται», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα