Ανεπαρκής ο αριθμός λογοθεραπειών στο ΓεΣΥ για άτομα με αυτισμό
02 Απριλίου 2023, 06:00
Δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός λογοθεραπειών που παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ για τα άτομα με αυτισμό, αναφέρει η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό, Τασούλα Γεωργιάδου.
Η κ. Γεωργιάδου, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι «τα παιδιά με αυτισμό και κυρίως οι μικρές ηλικίες, χρειάζεται να κάνουν λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση, διότι μέσα από την εκπαίδευση εξελίσσονται, προχωρούν, βελτιώνονται και μπορούν να γίνουν πιο λειτουργικά εκεί που έχουν δυσκολίες».
Όπως είπε, «είναι απαραίτητο να υπάρχει εκπαίδευση στα παιδιά αυτά, αλλά ακόμα και στα ενήλικα άτομα, η μάθηση είναι διά βίου».
Συγκεκριμένα, τα άτομα με αυτισμό δικαιούνται 18 λογοθεραπείες τον χρόνο, τις οποίες τα παιδιά αυτά μπορούν να κάνουν σε ένα μήνα.
Η κ. Γεωργιάδου υπογραμμίζει ότι αυτές οι επισκέψεις είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν στην ένταξη τους και στις τάξεις στα σχολεία, καθώς επίσης τους διευκολύνουν και στην μετέπειτα ζωή τους.
Δικαίωμα εκπαίδευσης στο ενιαίο σχολείο
Το μήνυμα για συμπερίληψη και η αποδοχή περιλαμβάνει και τον τομέα της εκπαίδευσης, δηλαδή τα παιδιά με αυτισμό έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση στο τυπικό σχολείο.
Η κ. Γεωργιάδου δήλωσε ότι γι’ αυτό «το κράτος μπορεί να βοηθήσει με το να ετοιμάζει τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές και τα υπόλοιπα παιδιά για να μπορούν να υποδεχτούν τον διαφορετικό τους φίλο/μαθητή».
Επιπλέον, καλό θα ήταν «να προσαρμόζουν τα προγράμματα ή τα μαθήματα, να μειώνουν τα παιδιά σε μία τάξη -αντί 25 παιδιά να έχει 10 αν χρειαστεί- για να μπορεί να φοιτήσει και το παιδί με αυτισμό σε εκείνη την τάξη», προσθέτει.
Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει στήριξη στα παιδιά που χρειάζονται, ώστε να ενταχθούν στο κανονικό πλαίσιο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Σίγουρα κάποια παιδιά έχουν περισσότερες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι με τη σωστή εκπαίδευση, με το σωστό προσωπικό και τις σωστές δομές γύρω τους όλα μπορούν να προχωρήσουν», συμπλήρωσε.
Προσαρμογές για δικαίωμα στην εργασία
Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότησης για τα άτομα με αυτισμό, η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι υπάρχουν άτομα τα οποία μπορούν να εργοδοτηθούν, αλλά και χρειάζεται αρκετή προετοιμασία στον χώρο, χρειάζεται καθοδηγητής ο οποίος θα είναι μαζί με το άτομο που θα βγει στην αγορά εργασίας, διότι δεν είναι τόσο απλό όπως με τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, «χρειάζεται από προηγουμένως και το περιβάλλον εργασίας να προετοιμαστεί καθώς και το ίδιο το άτομο, και για κάποιο χρονικό διάστημα χρειάζεται να έχει μαζί του κάποιο άτομο ως καθοδηγητή μέχρι σιγά-σιγά να βεβαιωθούμε ότι η εργασία αποδέχτηκε το άτομο και ότι το ίδιο το άτομο προσαρμόστηκε για να μπορεί να μείνει εντελώς μόνο του», είπε.
Παρόλα αυτά, «έχουμε άτομα που μπορούν να εργαστούν, απλά για εμάς τα πάντα χρειάζονται μία διαφορετική προσέγγιση και προετοιμασία», δήλωσε.
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Συμπερίληψη στην κοινωνία
Η ανάγκη για συμπερίληψη στην κοινωνία και στην εκπαίδευση αποτελεί το βασικό μήνυμα της φετινής εκστρατείας του Παγκύπριου Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό.
Η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι ο στόχος της εκστρατείας που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση γενικότερα του κοινού για το θέμα του αυτισμού.
«Το σημαντικό για εμάς είναι η συμπερίληψη και με τη συμπερίληψη συνεπάγεται και η αποδοχή των ατόμων με αυτισμό. Δηλαδή τα παιδιά μας να είναι κομμάτι της κοινωνίας και πρέπει παντού να μπορούν μαζί με όλους τους υπόλοιπους να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα τους δικαιώματα χωρίς καμία διάκριση», σημείωσε.
Τόνισε επίσης ότι «είναι αυτονόητο και δεν θα έπρεπε καν να δουλεύουμε για να γίνει αποδεκτό αυτό, είναι δικαίωμα», πρόσθεσε.
Πορείες σε χρώμα μπλε για τα Άτομα με Αυτισμό
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που είναι στις 2 Απριλίου 2023, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό διοργανώνει κάθε χρόνο πορείες σε όλη την Κύπρο για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον αυτισμό.
Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch η κ. Γεωργιάδου, φέτος είναι η 13η χρονιά που διεξάγονται πορείες σε όλη την Κύπρο φορώντας μπλε φανέλες και φωταγωγούνται με μπλε χρώμα διάφορα δημόσια κτήρια.
Ειδικότερα, «το μπλε χρώμα έχει καθιερωθεί ως το χρώμα του αυτισμού», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «το μπλε χρώμα για εμάς αντιπροσωπεύει την ελπίδα για τα παιδιά μας και για το αύριο».
Πρόσθεσε ότι οι πορείες γίνονται στη Λεμεσό, Πάφο, Λευκωσία και Λάρνακα από συγκεκριμένα σημεία συγχρονισμένα η ώρα 7:00 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό η πορεία ξεκινά από το Δημαρχείο Λεμεσού και καταλήγει στο παλιό λιμάνι, στην Πάφο ξεκινά από το λύκειο Κύκκου και καταλήγει στο Δημαρχείο Πάφου, στη Λευκωσία από την πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει πάλι στην πλατεία Ελευθερίας και στη Λάρνακα ξεκινά από το Μουσείο Πιερίδη και καταλήγει στο Μεσαιωνικό Κάστρο.
«Μέσα από τις πορείες είναι και ένας τρόπος ενημέρωσης, διανέμουμε κάποια ενημερωτικά φυλλάδια στον κόσμο που θα μας βλέπει», πρόσθεσε.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε από το 1990, και έχει προγράμματα σε όλες τις επαρχίες για μικρά παιδιά και για ενήλικες και για τη στήριξη των οικογενειών τους.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Αυτισμός, φάσμα αυτισμού