Ανάγκη για βιώσιμη προσέγγιση αντιμετώπισης του κορωνοϊού
14 Απριλίου 2020, 14:16
Για την ανάγκη να υπάρχει μια βιώσιμη προσέγγιση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, μιλάει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο Άντερς Χάγκελμπεργκ, εξηγώντας την επιλογή της έκδοσης συστάσεων προς τους πολίτες έναντι της επιβολής περιοριστικών μέτρων στην χώρα του και σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ διαφορετικών χωρών που έχουν διαφορετικές κοινωνικές και οικογενειακές δομές. Εξηγεί παράλληλα ότι στη Σουηδία υπάρχει ψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις αρχές, ψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης και διαφορετικές κοινωνικές και οικογενειακές δομές σε σχέση με άλλες χώρες.
«Είναι πολύ δύσκολο να γίνει σύγκριση μεταξύ χωρών επειδή έχουμε διαφορετικές δομές και σε ό,τι αφορά την κοινωνία και την οικογένεια, αλλά και στην υπό κανονικές συνθήκες αποφυγή κοινωνικών επαφών», ανέφερε ο Πρέσβης της Σουηδίας κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη χώρα του δεν έχουν επιβληθεί παρόμοια μέτρα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αποτροπή εξάπλωσης του COVID-19.
Επίσης, πρόσθεσε, «έχουμε διαφορές σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στις αρχές».
«Γι' αυτό, θεωρώ ότι όταν κοιτάζει κανείς τη Σουηδία, θα πρέπει να συμπεριλάβει επίσης ένα πολύ ψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις αρχές», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χάγκελμπεργκ, η μεγάλη πλειοψηφία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά της λόγω της εμπιστοσύνης που έχει στις συστάσεις των αρχών. Για παράδειγμα, είπε, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων ηλικίας 70 και άνω βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, οι άνθρωποι προσπαθούν να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλο και να τηρούν μέτρα αποφυγής κοινωνικών επαφών. «Παρά το γεγονός ότι τους επιτρέπεται να κάνουν πράγματα, η μεγάλη πλειοψηφία συμπεριφέρεται πολύ προσεχτικά», ανέφερε.
Οπότε, συνέχισε, φυσικά και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, αλλά αν κοιτάξει κανείς τη Σουηδία, στο τέλος της ημέρας η συμπεριφορά των ανθρώπων δεν διαφέρει τόσο πολύ, απ’ ό,τι αν υπήρχαν περιορισμοί. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Χάγκελμπεργκ στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών. «Δεν είναι μόνο μέσω κανονισμών, είναι και μέσω συστάσεων και το αίσθημα ευθύνης των ίδιων των πολιτών», που μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα, σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, που ήταν και ο εορτασμός του Πάσχα, οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην εκδράμουν στην εξοχή, προσθέτοντας ότι από τα στοιχεία των τηλεφωνικών δικτύων φαίνεται ότι σημειώθηκε μια πτώση της τάξης του 90 -95% στις μετακινήσεις ανθρώπων από τη Στοκχόλμη προς τα δημοφιλή θέρετρα. Είπε επίσης ότι στα εστιατόρια υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θέσεων που μπορούν να προσφέρουν. Σε 90 επιθεωρήσεις που έγιναν πριν το Πάσχα, ανέφερε, ασκήθηκε κριτική σε ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά σε νέες επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα.
Σε ερώτηση για τα σχολεία, απάντησε ότι εναπόκειται και πάλι στον τρόπο δομής της κοινωνίας, προσθέτοντας ότι λόγω του ότι στη Σουηδία υπάρχει πολύ ψηλό ποσοστό εργαζομένων, που αφορά άνδρες και γυναίκες, αν έκλειναν οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά, οι γονείς θα έπρεπε να μείνουν στο σπίτι και αυτό θα επηρέαζε και τον τομέα της υγείας, αφού θα μειωνόταν ο αριθμός των επαγγελματιών που θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτόν. Οπότε, είπε, ήταν ένας λόγος για να τα αφήσουμε ανοιχτά.
Σημείωσε επίσης ότι «μετά από δύο εβδομάδες ιδιαίτερα περιοριστικών μέτρων, ορισμένες χώρες προσπαθούν τώρα να τα χαλαρώσουν γιατί πρέπει να ακολουθηθεί μια βιώσιμη προσέγγιση».
Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό στη Σουηδία, στην οποία έχει επιβεβαιωθεί ότι 10.948 άτομα έχουν νοσήσει από τον ιό και έχουν ανακοινωθεί 919 θάνατοι, απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνει κανείς αριθμό θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε, ανέφερε, είναι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, κάτι που δεν γνωρίζει κανείς ανά το παγκόσμιο.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτόν της Κύπρου, αλλά επίσης είναι περίπου το ένα τρίτο του αριθμού των νεκρών στην Ιταλία και μικρότερος από πολλές χώρες στην Δυτική Ευρώπη.
«Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υπάρχει μια βιώσιμη προσέγγιση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να κλείσει φυσικά ολόκληρη η χώρα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα όλες οι χώρες πρέπει να βρουν μια βιώσιμη προσέγγιση».
«Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές που ακολουθούμε, το να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση με περιορισμό των θανάτων όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά την ίδια ώρα δουλεύοντας εντός των πλαισίων των δυνατοτήτων του τομέα υγείας. Και φυσικά, να μπορεί αυτό να συνεχιστεί, μετά από το πέρασμα πολλών εβδομάδων», είπε.
Ο κ. Χάγκελμπεργκ αναγνώρισε ότι ένα εμφανές πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σουηδία είναι η κατάσταση των οίκων ευγηρίας. «Είναι επίσης ζήτημα δομών, έχει να κάνει με το πώς έχει δομηθεί η κοινωνία, τι τύπου οίκοι ευγηρίας υπάρχουν, το μέγεθός τους, η διαχείρισή τους», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι σε οίκους ευγηρίας. Αν κοιτάξει κανείς τους θανάτους σε άτομα άνω των 70 ετών στην περιοχή της Στοκχόλμης, νομίζω το 50% προέρχεται από οίκους ευγηρίας. Αυτή είναι μάλλον μια από τις πολλές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια κοινωνία όπως η Σουηδία, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν γίνονται πολλές εξετάσεις για κορωνοϊό στη Σουηδία απάντησε ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν περιορισμένοι πόροι όσον αφορά τη διενέργεια εξετάσεων. Στη χώρα του, είπε, διενεργούνται εξετάσεις στον τομέα της υγείας και γίνονται επίσης και τυχαίες δειγματοληψίες.
Ανέφερε ότι στη Σουηδία πρέπει να γίνονται λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις σε σχέση με την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά για τη διενέργεια τεστ και η Σουηδία ακόμα δεν έχει φτάσει αυτά τα επίπεδα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Πρεσβεία έχει φροντίσει για τον επαναπατρισμό Σουηδών υπηκόων που είχαν εγκλωβιστεί στην Κύπρο, ο κ. Χάγκελμπεργκ είπε ότι «θα έλεγα ότι όσοι βρίσκονταν εδώ για σύντομες διακοπές έχουν σίγουρα φύγει».
Η Πρεσβεία προσπάθησε τις προηγούμενες εβδομάδες μέσω διάφορων καναλιών, περιλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων να ενημερώσει όλους τους Σουηδούς υπηκόους, οι οποίοι βρίσκονταν στην Κύπρο ότι τους προσέφερε τη δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω στη Σουηδία.
Υπήρξε συνεργασία με άλλες Σκανδιναβικές χώρες, έφυγαν πτήσεις για το Όσλο, μία πτήση προς το Ελσίνκι και στις 8 Απριλίου, είχαμε μια πτήση για Στοκχόλμη, είπε, προσθέτοντας ότι περίπου 100 Σουηδοί έφυγαν από την Κύπρο με εκείνη την πτήση. Στην εν λόγω πτήση η οποία δεν ήταν γεμάτη, προσφέρθηκαν θέσεις και σε υπηκόους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι η πτήση δεν ήταν γεμάτη, υποδηλοί ότι όσοι επιθυμούσαν πραγματικά να φύγουν το έπραξαν, ανέφερε.
Ευχαρίστησε τη Γερμανία η οποία επίσης προσέφερε θέσεις σε Σουηδούς υπηκόους σε πτήσεις που είχε ναυλώσει.
Διευκρίνισε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται να υπάρξει άλλη πτήση που θα διευθετήσει η Πρεσβεία.