Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Τροόδους
16 Απριλίου 2024, 12:43
Το Γραφείο Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων είναι σε διαβουλεύσεις με τον ΟΚΥπΥ για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Τροόδους, δήλωσε ο Επίτροπος Χαράλαμπος Χριστοφίνας, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν συμφωνηθεί ρυθμίσεις που αφορούν στην εκπαίδευση και τις μεταφορές στα ορεινά.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, την πρώτη του μετά την ανάληψη καθηκόντων του, ο κ. Χριστοφίνας υπογράμμισε Την ανάγκη για κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Τροόδους λέγοντας ότι έχει συμφωνηθεί με τον ΟΚΥπΥ να ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός για την ανακαίνιση του νοσοκομείου, ώστε με την νέα χρονιά να ξεκινήσει η διαδικασία προσφοροδότησης.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στον παθολογικό θάλαμο επικρατούν άθλιες συνθήκες, καθώς χρονολογείται από το 1950, και δρομολογούνται έργα για αναβάθμιση όλων των υποδομών του. Ο κ. Χριστοφίνας επεσήμανε ότι στον θάλαμο νοσηλεύονται αρκετοί ασθενείς και χρειάζεται να γίνει συνολική παρέμβαση.
«Με τον ΟΚΥπΥ είχε συμφωνηθεί σε πρώτο στάδιο να λειτουργήσει η πνευμονολογική κλινική, κάτι το οποίο ευελπιστούμε ότι θα γίνει το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Επίτροπος, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα και γίνεται προσπάθεια για να επιλυθούν.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο Τροόδους είναι το μοναδικό της υπαίθρου και ότι πριν την αναβάθμιση των Πρώτων Βοηθειών, εξυπηρετούσε 2.500 περιστατικά τον χρόνο, ενώ σήμερα, ένα χρόνο μετά την αναβάθμιση, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά εξυπηρετεί 7.500 περιστατικά.
Ο ίδιος σημείωσε, ακόμα, ότι έχουν γίνει τρεις συσκέψεις με τον ΟΚΥπΥ και για το νοσοκομείο και για τα περιφερειακά ιατρεία. Αναφερθείς στα περιφερειακά ιατρεία, είπε ότι πρέπει να κρατηθούν με οποιοδήποτε κόστος, σημειώνοντας ότι έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Εξήγησε ότι τα πέντε αγροτικά ιατρεία, της Ευρύχου, του Αγρού, του Παλαιχωρίου, του Πεδουλά και της Πάχνας, πρέπει πρωτίστως να επανδρώνονται επαρκώς.
«Δεν πρέπει να σχεδιάζουμε στη βάση ενός ισολογισμού κέρδους και κόστους σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία, γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερες πιστώσεις όσον αφορά αυτό το κομμάτι», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η επαρκής επάνδρωση σημαίνει να υπάρχουν σε κάθε κέντρο δύο γιατροί και όχι ένας.
«Στα τρία από τα πέντε κέντρα έχουν λυθεί τα προβλήματα, απομένει να λυθούν και στα άλλα δύο. Προσπαθούμε μέσω των κοινοτήτων, μέσω των φορέων να βρίσκουμε το επιστημονικό προσωπικό και να το παρακινούμε για να έρθει σε ορεινές κοινότητες», σημείωσε ο κ. Χριστοφίνας.
Όσον αφορά την πρόσβαση σε φάρμακα, ο Επίτροπος είπε ότι τα φάρμακα που παρέχονται από νοσηλευτήρια είναι σε μικρό αριθμό και ότι τα περισσότερα τα παίρνουν οι ασθενείς από ιδιωτικά φαρμακεία, επομένως η προσέγγιση του Γραφείου είναι να πεισθούν νέοι άνθρωποι να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις στα ορεινά.
Ο κ. Χριστοφίνας υπογράμμισε ότι, αν δεν υπάρχει η πρόσβαση στην περίθαλψη, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και αυτό ήταν και μία διαπίστωση κατά τις περιοδείες σε όλα τα συμπλέγματα κοινοτήτων τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, θα συζητηθούν την Πέμπτη στην επιτροπή υγείας της βουλής.
Tags: ΟΚΥπΥ