Αλλάζει το πληροφορικό σύστημα υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια
12 September 2022, 12:13
Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για το νέο, ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα υγείας, για τη βελτίωση της οργάνωσης της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την αύξηση της αποδοτικότητας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
Η σύμβαση υπογράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου.
Σε χαιρετισμό του, ο κ. Κόκκινος, ανέφερε ότι η μετάβαση σε μία ψηφιακή πραγματικότητα αποτελεί σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, αναγκαιότητα για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της χώρας.
Σημείωσε ότι, ο τομέας της υγείας αποτελεί πυλώνα αξιοπιστίας και ευημερίας ενός σύγχρονου κράτους, καθώς επίσης αποτελεί κατ΄ εξοχήν το ανθρωποκεντρικό στοιχείο μιας κοινωνίας και ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ψηφιακή επανάσταση, επιβάλλει τον άμεσο ανασχεδιασμό και την επείγουσα ειδοποίηση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα σε όλα τα επίπεδα.
«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί βασική παράμετρο της ευρύτερης προσπάθειας που τελείται τα τελευταία χρόνια στον νευραλγικό αυτό τομέα, η οποία αγγίζει μεταξύ άλλων πτυχές όπως είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή», είπε, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος υγείας, με επιστέγασμα την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ, θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και κατ’ επέκταση τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας και την αύξηση προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού».
Παράλληλα, συμπλήρωσε, αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στη βελτιστοποίηση της οργάνωσης και της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, επιφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, καθώς και αξιοποίηση πολύτιμων ανθρώπινων πόρων.
Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης, δήλωσε ότι με την υπογραφή του συμβολαίου για την εφαρμογή του νέου, καινοτόμου και σύγχρονου πληροφορικού συστήματος υγείας, θα αντικατασταθεί ένα πεπαλαιωμένο σύστημα που λειτουργεί μέχρι σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ασθενή που επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια, με ταχύτερους χρόνους και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση και ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής της κυπριακής δημοκρατίας , το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.
«Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του συστήματος, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην επιστημονική έρευνα, ανάπτυξη, πρόληψη και θεραπεία καθώς και να δημιουργήσουν δεσμούς σύγκρισης και αξιολόγησης της υγείας με άλλες χώρες», είπε.
Υπογράμμισε επίσης, ότι το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, παραμένουν προσηλωμένοι στους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από τη ίδρυσή του. Δηλαδή την μετατροπή του ΟΚΥπΥ σε σύγχρονο ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό, την οικονομική του αυτονόμηση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του παραμένοντας η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.
Με τη σειρά του, ο διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε ότι μία υπόσχεση που έδωσαν από τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ είναι η συνεχής εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού και των νοσηλευτηρίων, την οποία «πετυχαίνουμε».
Ως εκ τούτου, «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υπογραφή της σύμβασης για το νέο ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα υγείας, το εκτιμώμενο κόστος του οποίου φτάνει τα €46 εκατ., καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα πληροφορικής που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας».
Όπως ανέφερε, το σύστημα σχεδιάστηκε με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ειδικών από όλους τους τομείς, ούτως ώστε να συμβάλει σημαντικά στην αποστολή του Οργανισμού, για παροχή υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
Το καινοτόμο αυτό σύστημα, πρόσθεσε, «είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και περιλαμβάνει λειτουργίες που εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν όλο το φάσμα εργασιών ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Παράλληλα περιλαμβάνει συστήματα για τις οργανωτικές και διοικητικές ανάγκες του οργανισμού».
«Με το νέο πληροφορικό σύστημα επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να αλλάξουμε τον οργανισμό από απαρχαιωμένα συστήματα και να μειώσουμε τα ανθρώπινα λάθη», υπέδειξε.
Ο διευθυντής πωλήσεων του ΟΤΕ Λυκούργος Αντωνόπουλος, επεσήμανε ότι η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας της Κύπρου είναι ένα έργο σταθμός για τη χώρα αλλά και για δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η δημόσια υγεία περνά στη ψηφιακή εποχή, και η καθημερινότητα όλων γίνεται απλούστερη και καλύτερη.
«Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό, με πολλές προκλήσεις. Ο όμιλος ΟΤΕ είναι μία κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας και έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να το φέρει εις πέρας», κατέληξε.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, Νοσοκομεία, ΟΚΥπΥ, ψηφιοποιημένη υγεία