ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακριβότερη πίτσα τρώνε οι Κύπριοι

10 Φεβρουαρίου 2023, 08:28

images

Πληθωρισμό της τάξης του 15% καταγράφουν οι τιμές πίτσας και κις στην Κύπρο, το Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το επίπεδο πληθωρισμού στο συγκεκριμένο είδος φαγητού, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου φτάνει το 15,9%.

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι τιμές για πίτσα και κις στην ΕΕ αυξήθηκαν με ρυθμό 16% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 και 2% συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2020.

Το Νοέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 15%. Η χαμηλότερη αύξηση στον πληθωρισμό τροφίμων σημειώθηκε τον Αύγουστο με 1,6%.

Η υψηλότερη αύξηση στα δύο συγκεκριμένα προϊόντα σημειώθηκε στην Ουγγαρία (46%), στη Λιθουανία (39%) και στη Βουλγαρία (37%).

Η χαμηλότερη αύξηση καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (7%), την Ιταλία (10%) και τη Γαλλία (13%).

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022, κτύπησε κόκκινο στο δείκτη τιμών τροφίμων, με βάση στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η υψηλότερη αύξηση στον πληθωρισμό τροφίμων σημειώθηκε το Νοέμβριο σε 15,5%, ενώ οι δέκα εκ των δώδεκα μηνών του 2022 κατέγραψαν ανοδική πορεία στον πληθωρισμό τροφίμων.

Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα σκαρφάλωσε στο 12%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι οι χώρες με υψηλά εισοδήματα, στις οποίες κατατάσσεται η Κύπρος, ακολουθούν ανοδική πορεία στον πληθωρισμό με το 87,3% των κρατών να σημειώνει αυξήσεις.

Στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ραγδαία εξαιτίας του μεγαλύτερου μεριδίου καταναλωτικών δαπανών σε τρόφιμα.

Η τράπεζα προέβλεψε εξάλλου, αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,7% για το 2023 και 2,7% το 2024, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να παραμείνει στο 5,2% για τη φετινή χρονιά.

Οι παράγοντες που καθόρισαν τις εκτιμήσεις είναι ο υψηλός πληθωρισμός, οι ψηλές αυξήσεις στα επιτόκια, οι μειωμένες επενδύσεις, καθώς και οι αναταράξεις που προήλθαν από τον ουκρανικό πόλεμο.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα