ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άγνωστες οι προθέσεις ΥΠΟΙΚ για κονδύλι καινοτόμων φαρμάκων

18 Μαΐου 2024, 06:00

images

Άγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το αίτημα του Υπουργείου Υγείας για έγκριση επιπρόσθετου κονδυλίου για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών για τους ασθενείς ονομαστικών αιτημάτων.  

Την ίδια ώρα, o Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ξεκαθάρισε στους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της συνάντησης της Πέμπτης, ότι μέχρι το τέλος του 2024, θα πρέπει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να αναλάβει τις διαδικασίες χορήγησης των εξειδικευμένων καινοτόμων φαρμάκων που μέχρι στιγμής χορηγούνταν στους ασθενείς μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών αιτημάτων (ΕΟΑ) του υπουργείου Υγείας.

Στις αρμοδιότητες της ΕΟΑ, ωστόσο θα παραμείνουν οι διαδικασίες χορήγησης των καινοτόμων σκευασμάτων, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη τελική αδειοδότηση, δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στην Κύπρο και των φαρμάκων που χορηγούνται σε μη δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της συνάντησης, στην οποία παρέστησαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, εκπρόσωποι του ΟΑΥ και οι εκπρόσωποι των εταιρειών εισαγωγής φαρμάκων, ήταν η επίτευξη συμφωνίας για ένταξη στο ΓεΣΥ των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω γρηγορότερων διαδικασιών.

Πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον ΟΑΥ στο να βρεθούν τρόποι, ούτως ώστε η διαδικασία ένταξης των φαρμακευτικών σκευασμάτων να επισπευσθεί, παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) και της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΚΕΦΕΑ).

Σημειώνεται ότι για την ένταξη φαρμακευτικών σκευασμάτων στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ υποχρεούται να  ακολουθεί πρωτόκολλα τα οποία ετοιμάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ), διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες.

Προτάσεις εταιρειών στον Δαμιανό

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι φαρμακευτικές εταιρείες έθεσαν τις προτάσεις τους στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος θα τις μελετήσει και θα τις προωθήσει στο ΟΑΥ.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τα καινοτόμα φάρμακα, σημειώνοντας ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να προχωρήσει το θέμα.

«Θα βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να προχωρήσει το θέμα. Δεν είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Εκεί που υπάρχει συνεργασία, θα δοθούν και λύσεις», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, ΣΦΕΚ και ΚΕΦΕΑ σε προηγούμενη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας τον είχαν προειδοποιήσει ότι το κονδύλι των €50 εκατ. που είχε εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2024, θα εξαντλείτο μέχρι το Μάιο.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα