Υψηλά Ποσοστά Επιτυχίας καταγράφει η Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ
11 Ιουνίου 2024, 17:21
TOY ΔΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*
Το Εργαστήριο Εμφυτεύσιμων Ηλεκτρονικών Καρδιακών Συσκευών της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) διεκπεραιώνει επιτυχώς άνω των 300 επεμβάσεων σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών, αντίστοιχα με αυτά των Κέντρων Αριστείας του εξωτερικού.
Οι πρώτες εμφυτεύσεις βηματοδοτών χωρίς καλώδια
Ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών που αναλαμβάνει το Εργαστήριο, θεωρούνται αυξημένης πολυπλοκότητας και κινδύνου. Στις επεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται εμφυτεύσεις όλων των τύπων συσκευών παρακολούθησης ρυθμού (ILR), μόνιμων βηματοδοτών, απινιδωτών (ICD) συμπεριλαμβανομένων και υποδόριων απινιδωτών (S-ICD), αμφικοιλιακών συσκευών (CRT) για τη θεραπεία της σοβαρής καρδιακή ανεπάρκειας, καθώς και αλλαγές γεννήτριας όλων των τύπων των συσκευών. Το Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας, είναι το πρώτο εργαστήριο στην Κύπρο όπου έγιναν εμφυτεύσεις βηματοδοτών άνευ καλωδίων (Leadless Pacemakers), ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται με επιτυχία σε τακτική βάση, σε συγκεκριμένα περιστατικά.
Το μοναδικό με τεχνολογία laser
Πέραν από την πολυετή εμπειρία του προσωπικού του, το Εργαστήριο είναι το μοναδικό στην Κύπρο που διαθέτει την τεχνολογία laser (Philips Nexcimer Laser System), για τις διαδερμικές επεμβάσεις εξαγωγής πεπαλαιωμένων καλωδίων, καθώς και την αντιμετώπιση μολυσμένων συστημάτων (transvenous lead extraction procedures), βάσει διεθνών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης. Λόγω και της σοβαρότητας των περιστατικών αυτων, υπάρχει στενή συνεργασία με τις λοιπές κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.
Σύγχρονες μέθοδοι
Η Καρδιολογική Κλινική διαθέτει επίσης Εργαστήριο Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας όπου πραγματοποιούνται όλα τα είδη κατάλυσης αρρυθμιών (ablation), τόσο για υπερκοιλιακές (συμπεριλαμβανομένης και της κολπικής μαρμαρυγής) όσο και για κοιλιακές αρρυθμίες, από προσωπικό με πολυετή πείρα και ψηλά ποσοστά επιτυχίας. Το Εργαστήριο, έχει πρωτοπορήσει στη εφαρμογή αρκετών σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης αρρυθμιών και είναι το πρώτο κέντρο που διαικπεραίωσε με επιτυχία τη κατάλυση αρρυθμιών με τη μέθοδο της κρυοθεραπείας (cryoablation) και παλμικού πεδίου (pulsed field array).
Κλινική αναφοράς
Στα εξωτερικά ιατρεία Βηματοδοτών και των υπολοίπων Ηλεκτρονικών Καρδιακών Συσκευών παρέχεται συστηματική παρακολούθηση καθημερινά, σε ασθενείς με όλων των τύπων συσκευών (Medtronic, Boston Scientific, St Jude/Abbott, Biotronik, Sorin), κάτι που την καθιστά κλινική αναφοράς στην Κύπρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη κλινική που εφάρμοσε την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση συσκευών (remote monitoring) σε συγκεκριμένα μοντέλα.
Συστηματική παρακολούθηση ασθενών
Στην Κλινική Αρρυθμιών γίνεται συστηματική παρακολούθηση ασθενών με παθήσεις διαταραχής καρδιακού ρυθμού (τάχυ-/βράδυ-αρρυθμιών). Επίσης, εφαρμόζεται η χρήση νεότερων τεχνικών διάγνωσης γενετικών μεταλλάξεων στο τομέα των αρρυθμιών (genetic testing) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και μη επεμβατικών διαγνωστικών μεθόδων για διαυλοπάθειες (channelopathies- συμπεριλαμβανομένων και του συνδρόμου Brugada) με τα σχετικά τεστ πρόκλησης, όπως το τεστ Αζμαλίνης (Ajmaline provocation testing).
Η ομάδα του Τμήματος
H ομάδα Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας και Εμφυτεύσιμων Καρδιακών Συσκευών (Cardiac Rhythm Management) της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ απαρτίζεται από τους Δρ. Θεόδωρο Χριστοφίδη και Δρ. Βία Μαρκίδη (ως ειδικό επιστημονικό συνεργάτη στο τομέα της Ηλεκτροφυσιολογίας), ενώ πρόσφατα ενισχύθηκε και από τον Δρ. Νικόλαο Καδόγλου (Επ. Καθηγητή Παν. Κύπρου). Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους της καρδιολογικής κλινικής, παρέχει υποστήριξη επι εικοσιτετράωρου βάσεως σε εθνικό επίπεδο.
*Καρδιολόγος, Καρδιολογική Κλινική ΓΝ Λευκωσίας ΟΚΥπΥ
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας, στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/kardiologiki-kliniki-geniko-nosokomeio-lefkosias/.