Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΙΚυ – FSP για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
08 Ιουλίου 2022, 11:11
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και το Fondation des Sciences du Patrimoine (FSP) για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, σε μια σεμνή τελετή, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Κώστας N. Παπανικόλας και η Πρόεδρος του Fondation des Sciences du Patrimoine, Δρ. Isabelle Pallot-Frossard.
Το Μνημόνιο προνοεί μεταξύ άλλων τη συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων για την καταγραφή, τεκμηρίωση, συντήρηση και αποκατάσταση πολύτιμων ιστορικών κειμηλίων και κυπριακών εκκλησιών παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαχείριση δεδομένων της Επιστήμης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Παράλληλα, με την υπογραφή του μνημονίου, ΙΚυ και SFP αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων μεθοδολογικών εργαλείων και μεθοδολογιών, που αφορούν φορητές συσκευές για τον χαρακτηρισμό των υλικών ζωγραφικής.
Συγχαίροντας τα δύο Ιδρυματα ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής ανέφερε ότι με τη χρήση των πιο σύγχρονων μέσων στην έρευνα και την τεχνολογία, η πολιτιστική κληρονομιά και οι αρχαιότητες της Κύπρου μπορούν να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό.
Όπως δήλωσε η Δρ. Isabelle Pallot-Frossard, το FSP προσβλέπει σε μια γόνιμη συνεργασία με το ΙΚυ, τονίζοντας ότι οι δυο οργανισμοί διατηρούν άριστες μεταξύ τους σχέσεις, γνωρίζοντας τις δυνατότητες και την προσφοράς τους.
Ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας υπέδειξε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου, οι δυο οργανισμοί εισέρχονται σε μια νέα φάση της μεταξύ τους υπάρχουσας παραγωγικής συνεργασίας, με τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων. Η συμφωνία αυτή, είπε, αποτελεί ορόσημο και αναμένεται να δώσει περισσότερη ώθηση στην επιστήμη της αρχαιολογίας και στον πολιτισμό γενικότερα μέσω των τεχνολογιών και μεθοδολογιών που θα αναπτυχθούν.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την ερευνητική ανάπτυξη των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» του ΙΚυ, τα οποία αποτελούν μια μοναδική υποδομή για την Κύπρο και τη ευρύτερη περιοχή, χάρη στη γενναιοδωρία του Δρος Ανδρέα Πίττα, Ιδρυτή και Εκτελεστικού Προέδρου της Medochemie και Πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Επιτρόπων του ΙΚυ.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής, η Διευθύντρια Μουσείων κα. Ευτυχία Ζαχαρίου, ο Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie Δρ Ανδρέας Πίττας, καθώς και
εκπρόσωποι του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι Αναπληρωτές Καθηγητές του ΙΚυ, Kirsi Lorentz, Sorin Hermon και ο Καθηγητής Michel Menu, πρώην Επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών του C2RMF, παρουσίασαν ως παράδειγμα της υφιστάμενης, πολύχρονης και αγαστής συνεργασία μεταξύ Ινστιτούτου Κύπρου, C2RMF και FSP, το ερευνητικό πρόγραμμα «Επιστήμη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δυναμικής Ανάλυσης Αρχαίων και Ψηφιακών Αντικειμένων» («ESPADON»). Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει στην επιστημονική κοινότητα νέα εργαλεία, καθώς μοναδικές ψηφιακές πηγές και τεχνογνωσία για την επεξεργασία, διαχείριση και αποθήκευση μαζικών δεδομένων.