Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής - Προστασία των μελλοντικών γενεών
14 Νοεμβρίου 2023, 17:42
Με επιτυχία έλαβε χώρα την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου η διαδικτυακή ημερίδα εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής με θέμα την Προστασία των μελλοντικών γενεών, εμπνευσμένη από το Άρθρο 16 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Μονάδα Βιοηθική (ΤΕΠΑΚ) και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και της Κυπριακής Εταιρείας Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας.
Την ημερίδα χαιρέτισαν η Δρ Άντρη Παναγιώτου, επικεφαλής της Κυπριακής Μονάδας Βιοηθικής και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η καθ. Αικατερίνη Λαμπρινού, Κοσμήτειρα της Σχολής επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και ο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Δρ. Γεώργιος Νικολόπουλος.
Την αρχή έκανε ο Καθηγητής Μάριος Μαριόλου, Διευθυντής του Τμήματος Καρδιαγγειακής Γενετικής και του Εργαστηρίου Γενετικής Δικανικής στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο οποίος παρουσίασε τις «Βιοηθικές προεκτάσεις στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων: από την οπτική γωνία ενός μοριακού γενετιστή». Ακολούθως, ο καθ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Διευθυντήςς του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλή του Ελληνικού Κλιμακίου Βιοηθικής, συζήτησε τη «Γενετική και το δικαίωμα στο ανοιχτό μέλλον», όπως αυτό περιγράφεται από τον Φιλόσοφο Joel Feinberg. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρής, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Νερό και Υγεία» στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσιάζοντας τη θεματική «Πλανητική Υγεία: από την παγκόσμια κλίμακα στην τοπική».
Η Δρ Βασιλική Μολλάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής Ελλάδος ανέπτυξε τη συλλογιστική της γύρω από την «επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος και το συμφέρον των μελλοντικών γενεών» και οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την κ. Γεωργία Λιβιέρη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Κυπριακής Μονάδας Βιοηθικής και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία συζήτησε «Το ψηφιακό μέλλον στην υγεία: Απειλή ή Υπόσχεση».
Η ημερίδα έκλεισε με τη συμμετοχή του κοινού σε ανοικτή συζήτηση και έχοντας ως καταληκτικό συμπέρασμα την ανάγκη καλλιέργειας ηθικής παιδείας και νοημοσύνης που θα επιτρέπει τη συζήτηση σε συλλογικό επίπεδο των ζητημάτων που άπτονται της Βιοηθικής και αναφύονται από την επιστημονική και όχι μόνο πρόοδο.