ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καίριος ο ρόλος των πανεπιστημίων στην επίτευξη ισότητας φύλων

16 Φεβρουαρίου 2022, 15:06

images

Εισηγήσεις Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε εκδήλωση του British Council

Ο ρόλος των πανεπιστημίων και της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην προσπάθεια για επίτευξη ισότητας φύλων είναι καίριος, σύμφωνα με τον Ανώτερο Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης του British Council με θέμα «Προώθηση της ισότητας φύλου στα Κυπριακά Πανεπιστήμια-Προκλήσεις και Ευκαιρίες», ο κ. Φελλάς εξήγησε ότι προτεραιότητα των πανεπιστημίων είναι να δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για όλους. «Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχουμε διαμορφώσει στρατηγική που αφορά στην ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα και τη συμμετοχή, δημιουργώντας μονοπάτι προς ένα δίκαιο μέλλον. Η συμπερίληψη αναφέρεται στην αναδιοργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει τις γυναίκες αλλά και τις ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο. Αυτό στο παρελθόν αποθαρρυνόταν» τόνισε.

Ο Καθηγητής Φελλάς επισήμανε πως οι θεσμοί και η κοινωνία δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη συμμετοχή όλων. «Δε λειτουργεί έτσι η Δημοκρατία», υπέδειξε, ενώ εξήγησε πως μια κοινωνία ανεκτική είναι πιο μορφωμένη και ευημερούσα κοινωνία. «Αυτό υποστηρίζεται και από αναρίθμητα πανεπιστήμια παγκοσμίως» επισήμανε για να προσθέσει πως «η αλήθεια είναι ότι έχουμε καθυστερήσει. Έχουμε πολλά να μάθουμε. Προωθώντας αυτές τις αξίες θα συμβάλουμε στην καταπολέμηση της φτώχιας και στην βελτίωση της ανάπτυξης, της οικονομίας και της ασφάλειας».

Αν και πολύ καθυστερημένα, και ακόμα σε εμβρυικό επίπεδο, ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τόνισε, έχει δημιουργηθεί ένα Κέντρο Ισότητας, Πολυμορφίας και Ενσωμάτωσης  (Centre for Equality, Diversity and Inclusion) το οποίο λειτουργεί υπό το Γραφείο του Ανώτερου Αντιπρύτανη, και αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μία σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε θεσμικό επίπεδο. Μέσα από αυτό το Κέντρο, το Γραφείο του Ανώτερου Αντιπρύτανη που ήδη παράγει σημαντική έρευνα και πολιτική που στοχεύει σε ένα βιώσιμο μέλλον, θα ηγείται επίσης μίας προσπάθειας ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, την πολυμορφία και ενσωμάτωση. Πέραν αυτού, το Κέντρο θα επιμορφώνει και θα εκπαιδεύει το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου πάνω σε αυτά τα θέματα.

Επιπλέον, σημείωσε, το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έχει αναλάβει πρωτοβουλία να σχεδιάσει ειδική πολιτική πάνω την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο, σε μία προσπάθεια συνδυασμού της ερευνητικής και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης με σκοπό τη διάχυση καλών πρακτικών στις λειτουργίες του Οργανισμού.

Συνεχίζοντας, ο κ. Φελλάς τόνισε: «είναι σημαντικό η ακαδημαϊκή γνώση που σχετίζεται με αυτά τα θέματα να μην επικοινωνείται μόνο μέσα σε ακαδημαϊκούς κύκλους. Πρέπει να επικοινωνείτεαι με το ευρύ κοινό με έναν ξεκάθαρο τρόπο και χρειάζεται να αξιοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας των πανεπιστημίων με τους φορείς λήψης αποφάσεων».

Ο καθηγητής Φελλάς, ολοκλήρωσε την εισήγηση του παραδεχόμενος πως χρειάζεται ακόμα να γίνει πολλή δουλειά πριν αρχίσουμε να βλέπουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Υποστηρίζουμε τον ενεργό ρόλο των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Ανωτάτη Παιδεία. Ο ρόλος μας ως Πανεπιστήμιο είναι να συμβάλουμε θετικά στην κοινωνία με πολιτικές που θα δημιουργήσουν περιβάλλον ισότητας για όλους», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα