ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό

23 Ιουλίου 2024, 12:48

images

Το καφέ θα διαχειρίζεται ομάδα νέων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού  και δηλώνουν πανέτοιμοι να εργαστούν

Ένα σημαντικό ορόσημο προς την επίτευξη της ενσωμάτωσης των ατόμων με αυτισμό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, καθώς μια πρωτοποριακή κοινωνική επιχείρηση ξεκινά επίσημα τη λειτουργία της.

Μέσα από τη νέα πρωτοβουλία, μια ομάδα ατόμων της κοινωνίας των πολιτών δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί την κοινωνική ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού.

Πέντε νεαροί, οι οποίοι διαμένουν στο ομαδικό σπίτι του The Voice for Autism στη Λευκωσία, είναι μέτοχοι σε ένα νέο καφέ στην Αγλαντζιά που προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση και τη διαφορετικότητα. Πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία αυτού του είδους στην Κύπρο, ανοίγοντας το πεδίο για περισσότερες τέτοιες δράσεις στη χώρα μας.  Σημειώνεται πως ακόμη πέντε άτομα με αυτισμό είναι έτοιμα να εργαστούν στο νέο καφέ και έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους.

Την ιδέα για τη δημιουργία ενός καφέ/κοινοτικού κέντρου είχε ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου από το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε με έδρα τη Λευκωσία. Ο κ. Αρτεμίου έχει δημιουργήσει μια ομάδα για την ανάπτυξη του έργου το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης και να προωθήσει ένα περιβάλλον που στηρίζει την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αυτισμό.

Η ομάδα περιλαμβάνει τον Δήμο Λευκωσίας που υποστηρίζει πλήρως το έργο, τον πρώην Δήμο Αγλαντζιάς, ο οποίος παραχώρησε χώρο πρασίνου για τις ανάγκες του έργου, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου που σχεδίασε το κτήριο, τη ΜΚΟ Voice for Autism η οποία επικεντρώνεται στη στήριξη νεαρών ενηλίκων με αυτισμό, βοηθώντας τους να κτίσουν ουσιαστικές, κοινωνικά ενταγμένες ζωές, καθώς και το Ίδρυμα Αλκίνοος Αρτεμίου, το οποίο στηρίζει παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και αποκατάστασής τους.

Επιπρόσθετα, το Ίδρυμα Andrey & Julia Dashin έχει κάνει μια γενναιόδωρη εισφορά, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αρχικών δαπανών του καφέ, στο πλαίσιο της στήριξης της Voice for Autism και της δέσμευσής του να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία.

Σημειώνεται ότι σχετικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί τόσο στον Επίτροπο Κοινωνικών Επιχειρήσεων, καθώς και στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για τη χρηματοδότηση ενός μέρους του αρχικού κόστους της επιχείρησης, καθώς και για στήριξη της λειτουργίας της.

«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Λευκωσίας, κ. Χαράλαμπο Προύντζο και τον Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς, κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου. «Και οι δύο κατανοούν τη σημασία ενός τέτοιου έργου και είναι οι πρώτοι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν υπερασπιστεί την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση αυτής της ομάδας πληθυσμού. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά τον καθηγητή Αιμίλιο Μιχαήλ και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που έχουν σχεδιάσει ένα όμορφο και εύκολα προσβάσιμο κτήριο, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας», πρόσθεσε.

«Όραμά μου ήταν η δημιουργία ενός έργου που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην κοινωνία και γι’ αυτό όταν έμαθα για το εντυπωσιακό έργο της Voice for Autism και τα δικά τους σχέδια για τη δημιουργία μιας επιχείρησης που ανήκει και διευθύνεται από την κοινότητά της, αμέσως κατάλαβα ότι η Voice for Autism συνιστά ιδανικό εταίρο», σημείωσε ο κ. Αρτεμίου.

Η Voice for Autism έχει μια ομάδα που δηλώνει έτοιμη να εργαστεί στο καφέ. Ταυτόχρονα, αναπτύσσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για την ανάδειξη των δυνατών σημείων του κάθε ατόμου. Αυτή η προσέγγιση ωφελεί όλους τους εργαζόμενους και εμπλουτίζει τον χώρο εργασίας με ποικίλα ταλέντα και αντιλήψεις.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό το έργο», ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Voice for Autism, Έλεν Γεωργίου Ποντίκη. «Αποτελεί μια πραγματική κοινωνική καινοτομία με την οποία καταρρίπτουμε τους φραγμούς που συχνά εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση στην απασχόληση. Πρόκειται επίσης για ένα έργο εξωραϊσμού για την Αγλαντζιά, καθώς βρίσκεται σε χώρο που δεν είχε κάποια χρήση προηγουμένως, και το ίδιο το κτίριο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Το όλο έργο είναι επίσης πολύ όμορφο, καθώς θα αποτελέσει μια δυναμική επιχείρηση που θα εξυμνεί την κοινότητά μας, προωθώντας παράλληλα μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Το έργο αποτελείται από ένα κοινοτικό κέντρο έκτασης 115 τετραγωνικών μέτρων που περιλαμβάνει ένα καφέ σε ένα μικρό πάρκο στην Αγλαντζιά.

Το έργο είναι η πρώτη κοινωνική επιχείρηση στην Κύπρο που τελεί υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό. Το μοντέλο της κοινωνικής επιχείρησης διαφέρει από τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα καθώς, εκτός από το οικονομικό κέρδος, στόχος του είναι η δημιουργία θετικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι αυτοσυντηρούμενες. Δίνουν προτεραιότητα στο κοινωνικό αντίκτυπο έναντι του οικονομικού κέρδους και επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην αποστολή τους.

Σχετικά Άρθρα