Η ανάγκη για μείωση της χρήσης γεωργικών φαρμάκων και αύξηση της βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο
22 Φεβρουαρίου 2022, 15:21
Την ανάγκη για μείωση της χρήσης γεωργικών φαρμάκων και αύξηση της βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο, τόνισαν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022, με θέμα «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Ασφαλή Τρόφιμα με Λιγότερα Γεωργικά Φάρμακα».
Η εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία, στο ΤΕΠΑΚ, ενώ μεταδιδόταν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom.
Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κα. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Κώστας Καδής, με θέμα «Στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και ενέργειες για επίτευξη των στόχων της μείωσης της χρήσης γεωργικών φαρμάκων και αύξησης της βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο»
Η Επίτροπος, κα. Κυριακίδου, παρουσίασε τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και ειδικά τους στόχους για μείωση στη χρήση γεωργικών φαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών κατά 50% μέχρι το 2030, όπως επίσης και τον στόχο για αύξηση της βιολογικής γεωργίας στο 25% των γεωργικών εκτάσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ανάγκη για συμμόρφωση με τους στόχους.
Ο Υπουργός Γεωργίας, Δρ Καδής, αναφέρθηκε στη μεγάλη χρήση γεωργικών φαρμάκων που γίνεται στην Κύπρο και ανέλυσε το υπό διαμόρφωση πενταετές πλάνο του Υπουργείου για μείωση της χρήσης τους.
Στην εκδήλωση, μίλησαν, επίσης, η Ανώτερη Χημικός, στο Γενικό Χημείο του Κράτους Δρ Δέσπω Λουκά-Χριστοδούλου με θέμα «Υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα: Επίσημος έλεγχος», ο Βιοκαλλιεργητής, κ. Πιερής Χατζηπιερής, με θέμα «Η βιολογική γεωργία στην Κύπρο – παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα από τα μάτια ενός βιοκαλλιεργητή» και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ, Δρ Μενέλαος Σταυρινίδης με θέμα «Άνθρωπος, γεωργία και περιβάλλον: Καλλιεργούμε σήμερα με το μυαλό στο αύριο».
Στην ομιλία της, η Δρ Δέσπω Λουκά-Χριστοδούλου παρουσίασε τα αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων για την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, τα οποία δείχνουν πως η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στις υπερβάσεις των μέγιστων επιτρεπτών ορίων. Περίπου στα μισά τρόφιμα που αναλύονται ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ πολλά δείγματα χαρακτηρίζονται από πολυφαρμακία.
Από την πλευρά του, ο κ. Πιερής Χατζηπιερής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιοκαλλιεργητές για την εξασφάλιση επιδοτήσεων και την προώθηση των προϊόντων τους.
Τέλος, ο Δρ Μενέλαος Σταυρινίδης, τόνισε τη σημασία της μείωσης της χρήσης γεωργικών φαρμάκων και της ενίσχυσης της παραγωγής προϊόντων με βάση το τρίπτυχο Παράδοση, Ποιότητα, Περιβάλλον (π3), στο οποίο η Κύπρος κατέχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Αναπλ. Καθηγήτρια Δέσποινα Μιλτιάδους.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της πλούσιας δράσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της επίτευξης προόδου στη βάση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».
«Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», στοχεύει σε πιο βιώσιμα και πιο υγιεινά τρόφιμα, με προέκταση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας. Το ΤΕΠΑΚ μέσω των ακαδημαϊκών του μελών, κατέχει την επιστημονική γνώση για να υποστηρίξει το Υπουργείο στον σχεδιασμό πολιτικής στα θέματα αυτά», κατέληξε.
Στο δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Τμήματος είπε, μεταξύ άλλων πως «To Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων προσεγγίζει διεπιστημονικά τα θέματα παραγωγής τροφίμων, καθώς καλύπτει τόσο τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής, όσο και της τεχνολογίας τροφίμων. Το Τμήμα είναι στη διάθεση του Υπουργείου Γεωργίας για να βοηθήσει στη διαμόρφωση πολιτικών που συνάδουν με τους στόχους της Στρατηγικής»
Στην εκδήλωση παρεστήκαν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο βουλευτής Λευκωσίας κ. Χρύσης Παντελίδης, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Νίκος Ίσαρης, καθηγητές, φοιτητές και πολλοί πολίτες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και με την υποστήριξη του Europe Direct Λεμεσού.