ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτυχημένη η Ημερίδα με θέμα «Μεταναστευτικό και Ψυχική Ανθεκτικότητα» του Πανεπιστημίου Frederick

10 Νοεμβρίου 2023, 15:30

images

Με μεγάλη προσέλευση του κοινού, πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου Ημερίδα με θέμα «Μεταναστευτικό και Ψυχική Ανθεκτικότητα», στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό.

«Ένας άνθρωπος στη θάλασσα δεν είναι αλλοδαπός, δεν έχει χρώμα. Είναι μόνο ναυαγός και αξίζει να σώσουμε τη ζωή του», ανέφερε στην ομιλία του ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασώστης στη Μεσόγειο με διεθνή αναγνώριση της ανθρωπιστικής του δράσης στο μεταναστατευτικό. Προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής στην Ημερίδα, ο κος Αποστολόπουλος μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τη δράση του στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου και επισήμανε τον ρόλο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.  

«Σήμερα, ανά τον κόσμο και φυσικά στη χώρα μας, το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα καυτό ζήτημα, εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και συχνά οδηγεί σε έντονες διαφωνίες και πολωμένες απόψεις. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν χώρο για αυτές τις συζητήσεις, να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να διευκολύνουν την κατανόηση και την ανάπτυξη λύσεων για τις προκλήσεις που προκύπτουν», σημείωσε στον χαιρετισμό της η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick. Την Ημερίδα χαιρέτισαν, επίσης, η κα Όλγα Κομήτη, Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), και η Καθηγήτρια Ρίτα Παναούρα, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick.

Η Καθηγήτρια Λουκία Δημητρίου, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών και επικεφαλής της Μονάδας Ψυχικής Ανθεκτικότητας, ανέφερε πως στόχος της Ημερίδας είναι να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της ανθεκτικότητας μεταναστών/τριών και προσφύγων με τη συλλογή  θεωρητικών, εμπειρικών και παρεμβατικών μελετών. «Όταν οι άνθρωποι μετακινούνται, το πολιτισμικό τους πλαίσιο, καθώς και το νοηματικό κι αξιακό σύστημα που τους περιβάλλει, αλλάζει. Συνειδητοποιώντας τις πολιτισμικές διαφορές στην αντίληψη και κατανόηση του εαυτού και των διαπροσωπικών σχέσεων, όπως και η εκμάθηση νέων τρόπων ύπαρξης, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσαρμογής τόσο των μεταναστών/τριών όσο και των μελών της κοινωνίας υποδοχής», εξήγησε.

Ομιλητές και ομιλήτριες στην Ημερίδα άγγιξαν σημαντικά ζητήματα: Ο Δρ Ανδρέας Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την ψυχική ανθεκτικότητα των μεταναστών/τριών στην κυπριακή κοινωνία. Ο Δρ Σταύρος Πάρλαλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα, μίλησε για την αξία της πολυπολιτισμικότητας και τον θετικό αντίκτυπο των μεταναστών/τριών στις σύγχρονες κοινωνίες ενώ η Δρ Νάνσια Κυριάκου, Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής και συντονίστρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαπολιτισμικές Σπουδές και η Ελληνική ως 2η/Ξένη Γλώσσα» του Πανεπιστημίου Frederick, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης των αναγκών παιδιών με μεταναστευτικό/προσφυγικό ή άλλο υπόβαθρο στις γλωσσικές και διαπολιτισμικές μεθόδους διδασκαλίας στα σχολεία. Για τα προγράμματα στήριξης μεταναστών/τριών στον Δήμο Λεμεσού μίλησε η κα Χριστίνα Τσιαμπαρτά, Κοινωνική Λειτουργός στον Δήμο.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Σχετικά Άρθρα