ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έναρξη μελέτης για τον ψυχο-κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους

15 Φεβρουαρίου 2022, 16:19

images

Αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, το Υπουργείο Υγείας πέρασε στην υλοποίηση των δράσεων που είχε προτείνει η Ειδική Επιτροπή για τη διαφύλαξη της δημόσιας ψυχικής υγείας που είχε συσταθεί στις 16/12/2021 υπό την αιγίδα του. Η Ειδική Επιτροπή, είχε θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση μελέτης διερεύνησης των ψυχο-κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα παιδιά και στους εφήβους. 

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Δρ. Μαρία Καρανικόλα διορίστηκε στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της μελέτης αυτής. Η εν λόγω μελέτη είχε ήδη εξαγγελθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τελεί υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά. Επισημαίνεται ότι, η μελέτη γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Πρόκειται για μια μεικτής μεθοδολογίας μελέτη, η πρώτη φάση της οποίας ήδη ξεκίνησε.  Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η διαδικτυακή συλλογή ποσοτικών δεδομένων σε παγκύπρια εμβέλεια. Στόχος της μελέτης είναι να διερευνηθεί σε βάθος ο τρόπος με τον οποίο η πανδημία έχει επηρεάσει τα παιδιά και τους εφήβους σε διάφορους τομείς της ζωής τους, και κυρίως να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν στο διάστημα αυτό, καθώς και οι προσδοκίες τους αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Μέσω των δεδομένων που θα προκύψουν, αναμένεται να διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα για τα βιώματα, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα των παιδιών για την πανδημία. Απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν στοχευμένα υποστηρικτικά προγράμματα προς τα παιδιά και στους εφήβους. Η συλλογή των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η Δρ. Μαρία Καρανικόλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Επίσης, είναι συντονίστρια του μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου Μάστερ «Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Ψυχικής Υγείας», ο νέος κύκλος του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με την περίοδο αιτήσεων να διεξάγεται το διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος 2022. Κατέχει πολυετές  ερευνητικό έργο και κλινική εμπειρία ως Νοσηλεύτρια σε ποικίλα περιβάλλοντα φροντίδας υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των δομών ψυχικής υγείας.

Στην παρούσα φάση είναι επικεφαλής των υπηρεσιών που παρέχονται από την τηλεφωνική γραμμή "Είμαστε Μαζί”, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και φοιτητές/φοιτήτριες για την κάλυψη αναγκών στήριξης και ενδυνάμωσης λόγω πανδημίας. Επιπλέον, συντονίζει και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα μελέτης των ψυχο-κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας στους επαγγελματίες υγείας, με αντίστοιχες δημοσιεύσεις στον επιστημονικό τύπο, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία των πολιτών.

www.cut.ac.cy | Τηλ.: +357 2500 2409 | Ηλ. ∆ιεύθυνση: PublicRelations@cut.ac.cy

Facebook: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | Twitter: CyprusUniversityTech @CyUniTech

 Instagram: cyprusuniversitytechnology | YouTube: Cyprus University Technology

Σχετικά Άρθρα