ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εφαρμογή του ερευνητικού προγράμματος “Ψυχική Ευημερία και Ανθεκτικότητα Παιδιών”

06 Δεκεμβρίου 2022, 14:23

images
  • Σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Κύπρου από το Πανεπιστήμιο Frederick

Το ερευνητικό και ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης, “Children’s Wellbeing and Resilience”, εφαρμόζεται την τρέχουσα σχολική χρονιά σε παιδιά ηλικίας 9 με 12 ετών. Επιστημονικά υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος είναι η Δρ Λουΐζα Ιωαννίδου, Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος και Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick. Επίσης, την εποπτεία και συντονισμό των δράσεων στις σχολικές μονάδες έχει αναλάβει η Δρ Κατερίνα Μιχαήλ, μόνιμη εκπαιδευτικός, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Πρόγραμμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick. 

«Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας και ευημερίας των παιδιών και  η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και αυτοαποτελεσματικότητάς τους, οι οποίες αποτελούν βασικές συνιστώσες της ψυχικής ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα προσανατολίζεται σε πέντε βασικούς παράγοντες οι οποίοι είναι η προσωπική ενδυνάμωση, οι κοινωνικές ικανότητες, η αυτορρύθμιση, οι καλοί δεσμοί με το σχολείο, και η θετική γονική εμπλοκή», αναφέρει η Δρ Ιωαννίδου.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δέκα συναντήσεις με τα παιδιά οι οποίες εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Υγείας και τρεις συναντήσεις με τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών, παρέχοντάς τους ομαδική, συμπεριφορική ψυχοεκπαίδευση. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται επιμορφώσεις και συναντήσεις με τους/τις εκπαιδευτικούς των συμμετεχόντων σχολείων. Στόχος είναι η υιοθέτηση μιας ολιστικής/οικολογικής προσέγγισης η οποία εμπλέκει όλα τα υποστηρικτικά συστήματα στα οποία ανήκουν τα παιδιά.

Το πρόγραμμα έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τις Διευθύνσεις των σχολείων, όπως και τις γραπτές συγκαταθέσεις των γονέων.

Η εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει για τη σχολική χρονιά 2022-2023, σε πέντε δημόσια δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λεμεσού. Επίσης, στις 19 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό το πρώτο εργαστήριο ψυχοεκπαίδευσης προς τους γονείς, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών γονικών δεξιοτήτων και καλύτερης σχέσης/συνεργασίας μεταξύ σχολείου-οικογένειας.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το τέλος της παρούσας σχολικής χρονιάς με δημοσιεύσεις σε τοπικά περιοδικά/εφημερίδες και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια.

Σχετικά Άρθρα