Διεθνής διάκριση Εκτελεστικής Διευθ. Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας
06 Απριλίου 2023, 10:40
Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) ανακοινώνει την εξαιρετική διάκριση της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Οργανισμού, Δρος Ανδρούλλας Ελευθερίου, στο πλαίσιο του θεσμού ‘Women Who Advance Associations 2023’.
Ο θεσμός ‘Women Who Advance Associations’ καθιερώθηκε το 2020 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών (FAIB) και στόχο να αναδείξει και να τιμήσει πρωτοπόρες γυναίκες που βρίσκονται «στο πηδάλιο» διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και υπερασπίζονται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της καθημερινής τους εργασίας, σε τομείς όπως η υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και η βιωσιμότητα, κλπ.
Η Οργανωτική Επιτροπή του θεσμού ξεχώρισε ηγετικές μορφές γυναικών με διαφορετικό μεταξύ τους επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, αλλά κοινό χαρακτηριστικό τα σημαντικά επιτεύγματα και δράσεις τους εντός των οργανισμών που εκπροσωπούν που τις καθιστούν πρότυπα για τη διαμόρφωση ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Κριτήριο για τη διάκριση της Δρος Ελευθερίου υπήρξε η μακρόχρονη, επιτυχημένη πορεία της στην ηγεσία της ΔΟΘ, οργανισμού διεθνούς εμβέλειας με έδρα την Κύπρο και αφιερωμένου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με θαλασσαιμία παγκοσμίως και την προώθηση της πρόσβασής τους στη βέλτιστη φροντίδα για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής αιματολογικής νόσου, η οποία έχει ένα τεράστιο φάσμα ιατρικών, κοινωνικών, οικονομικών προεκτάσεων και επιπτώσεων στη δημόσια υγεία.
Η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου είναι καταξιωμένη βιοχημικός, μικροβιολόγος και ιολόγος και έχει λάβει υποτροφίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Επιτροπή Fulbright.
Έχει διατελέσει επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Ιών του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου επί 16 χρόνια, διευθύντρια του συνεργαζόμενου κέντρου αναφοράς του ΠΟΥ για τις αιμοσφαιρινοπάθειες, έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ασθενών (IAPO) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων και θέσεων του ΠΟΥ στον τομέα του αίματος και της ασφάλειας του αίματος, ενώ διετέλεσε σύμβουλος του Οργανισμού με τον οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται στενά και επίσημα. Υπηρέτησε, επίσης, ως σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017 για την προώθηση της στρατηγικής του Συνηγόρου του Ασθενή στην Κύπρο και υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών και Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (CARD).
Από το 2006 κατέχει τη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας της ΔΟΘ.
Υπό την ηγεσία της, η ΔΟΘ αύξησε τα μέλη της από 12 οργανισμούς ασθενών το 2006 σε 226 το 2023, από συνολικά 66 χώρες παγκοσμίως. Συμμετείχε δε ως συγγραφέας, συντονίστρια και επιστημονική επιμελήτρια σε αριθμό βιβλίων, εγχειριδίων και επίσημων εγγράφων θέσεων της ΔΟΘ, του ΠΟΥ και άλλων συνεργαζόμενων οργανισμών. Εξέδωσε τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την Κλινική Διαχείριση της μείζονος β-Θαλασσαιμίας, Οδηγών για την Επείγουσα Διαχείριση της Θαλασσαιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας, Οδηγών για τα Δικαιώματα των Ασθενών και πολλών άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων συγγραμμάτων.
Η ΔΟΘ είναι επίσημος εταίρος του ΠΟΥ και της ΕΕ στον τομέα της υγείας και έχει ενεργό συμβουλευτικό καθεστώς με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.
Σχολιάζοντας τη διάκριση που έλαβε, η Δρ Ελευθερίου σημείωσε: «Εμπνέομαι από τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους κυρίως εκείνους που ζουν σε χώρες όπου η ασθένεια παραμένει υποβαθμισμένη και οι οποίοι αγωνίζονται επί καθημερινής βάσης να αποκτήσουν ό,τι έχουν οι συνάνθρωποί τους σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Να διασφαλίσουν, δηλαδή, το δικαίωμά τους για ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνική πρόνοια, χωρίς διακρίσεις. Μόνο μέσω ενός διεθνούς οργανισμού, όπως η ΔΟΘ, με τέτοιο εύρος εργασιών θα μπορούσα να έχω αυτή την ευκαιρία.
Η προσέγγισή της ΔΟΘ είναι πραγματικά ολιστική και αγκαλιάζει την ισότητα, καθώς υψώνει και ενισχύει τη φωνή των ασθενών στο επίπεδο των αρμόδιων αρχών χάραξης πολιτικής, ώστε να καταστήσει δυνατή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα με θαλασσαιμία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Θεωρώ μεγάλη τιμή να μου απονέμεται αυτή η διάκριση και θα συνεχίσω να εργάζομαι με την ίδια αφοσίωση και προσήλωση για να κάνουν οι ασθενείς με θαλασσαιμία και άλλες χρόνιες, σπάνιες παθήσεις απανταχού πράξη το δικαίωμα τους στην υγεία, την αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική φροντίδα και την κοινωνική ενσωμάτωση».