ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σαρώνει ο κορωνοϊός στην Ιταλία- Τι λάθος έγινε και εξαπλώθηκε η επιδημία

25 Φεβρουαρίου 2020, 07:05

images

Αλλάζει συνεχώς ο απολογισμός των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία με ολόκληρες επαρχίες (στο βορρά και τα κεντρικά της χώρας) να έχουν τεθεί σε καραντίνα και πηγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εξηγούν τα λάθη που έκανε το υγειονομικό σύστημα της χώρας αυτής με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η επιδημία...

Με τον ΠΟΥ να είναι έτοιμος να ανακηρύξει από μέρα σε μέρα ως παγκόσμια επιδημία την λοίμωξη από τον κορωνοϊό της Γιουχάν ή επί το επιστημονικότερο, Covid-19, τα σενάρια για την έξαρση των κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν στην βόρια Ιταλία και εξαπλώθηκαν και στα κεντρικά της χώρας αυτής, έχουν ένα κοινό παρανομαστή: 

Την υποεκτίμηση των πτήσεων τράνζιτ και των πρώτων κρουσμάτων από τις υγειονομικές αρχές. «Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησε, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει μόνο τις απευθείας πτήσεις από Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με αφίξεις επιβατών. «Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. 

Με την Αυστρία να έχει κλείσει τα σύνορά της για τα τραίνα από Ιταλία, την Ελλάδα να έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο άμυνας στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας για όλα τα πλοία που προέρχονται από το δυτικό γείτονά της, την Γερμανία να έχει βγάλει ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία, η Ευρώπη φαίνεται να λαμβάνει τα μέτρα της όσο καλύτερα μπορεί. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ανά πάσα στιγμή όλες οι χώρες του κόσμου μπορεί να παρουσιάσουν κρούσματα και αυτό δεν πρέπει να μας πανικοβάλει καθώς τα στοιχεία είναι σχετικώς καθησυχαστικά:

Ο νέος κορωνοϊός έχει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά προκαλεί στο 85% των κρουσμάτων ήπια νόσηση, σαν γρίπη, που δεν χρειάζεται καν νοσηλεία αλλά χρειάζεται απομόνωση του ασθενούς στο σπίτι του ώστε να μην κολλήσει κι άλλους.

Από αυτούς που νοσούν, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι έχουν υποκείμενα σοβαρά νοσήματα, όπως είναι τα καρδιολογικά, τα αναπνευστικά, ο καρκίνος, η ανοσοκαταστολή αλλά και όσοι είναι άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς οι νέοι και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή θνησιμότητα. Δεν χρειάζεται ως εκ τούτου, ούτε τα ράφια των φαρμακείων να αδειάσουμε από μάσκες, ούτε τα ράφια των σούπερ μάρκετ από τρόφιμα. Δεν έχει κανένα νόημα κάτι τέτοιο καθώς ακόμα κι αν -θεωρητικά- σε μια χώρα νοσήσουν όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Νέα κρούσματα πάντως δεν έχει μόνο η Ευρώπη αλλά και οι χώρες της Ασίας όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα, με πρώτη την Κίνα που έχει ξεπεράσει τα 78.000 κρούσματα και τους 2500 θανάτους, και ακολουθούν η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν και χθες ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα τους το Μπαχρέϊν και το Κουβέϊτ.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΠΟΥ αναφέρουν:

-Να αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό ακόμα και σε απόσταση δύο μέτρων.

-Αν υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή μας να περιορίσουμε τις εξόδους από το σπίτι και αν αυτό είναι απαραίτητο, να κινούμαστε με δικό μας ΙΧ ή με τα πόδια και όχι με μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Αν παρουσιάσουμε συμπτώματα γρίπης να μείνουμε στο σπίτι και να τηλεφωνήσουμε σε γιατρό για οδηγίες . Να μην πηγαίνουμε σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς με άλλες ασθένειες και τους βάλουμε σε κίνδυνο. Το πιθανότερο -όπως αναφέραμε παραπάνω- είναι να κάνουμε ήπια νόσηση.

-Να πλένουμε συνεχώς και σωστά τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε μάσκα αν είμαστε ασθενείς ή νοσεί κάποιος από την οικογένεια.

-Να έχουμε υπόψη ότι ο χρόνος επώασης του κορωνοϊού στον οργανισμό μας μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 14 ημέρες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί από μέρες να μην έχουμε συμπτώματα, αλλά παρόλα αυτά να μεταδίδουμε τον ιό σε όποιον ερχόμαστε σε στενή επαφή. Αν έχουμε λοιπόν ταξιδέψει σε ύποπτα σημεία του πλανήτη, καλό είναι να μπαίνουμε σε καραντίνα επί 14 ημέρες μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν είμαστε φορείς.


Σχετικά Άρθρα