ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα DNA στο ΙΝΓΚ με συμμετοχή 180 μαθητών σε διαγωνισμό

25 Απριλίου 2024, 20:09

images

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) τίμησε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα DNA με την επιστροφή του δημοφιλούς διαγωνισμού CING Genius Genetics Quiz υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, πέραν των 180 μαθητών Β' και Γ' Λυκείου δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου λαμβάνοντας μέρος στους διαγωνισμούς γνώσεων, ο οποίος ήταν βασισμένος σε θέματα ανθρώπινης βιολογίας που άπτονται των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Ο διαγωνισμός έχει φιλοξενήσει πέραν των 1.400 συμμετοχών από το 2013, επιστρέφοντας δυναμικά φέτος από μικρή διακοπή λόγω των μέτρων προφύλαξης από την εξάπλωση της πανδημίας. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σωστά σε 30 ερωτήσεις μέσα σε 30 λεπτά.

Την πρώτη θέση πήρε η ομάδα από το Λύκειο Κύκκου Πάφου με τους μαθητές Αχιλλέα Θωμά, Κυριακή Θωμά και Αθηνά Χατζηχριστοδούλου. Καθηγητής της ομάδας είναι ο Άγγελος Αγαθαγγέλου. Τη 2η θέση κατέκτησε ομάδα από το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης και την 3η θέση ομάδα από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας.

Τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία της Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι το ΙΝΓΚ έχει συνδέσει άρρηκτα την πολυετή δημιουργική πορεία του με την επιστημονική έρευνα και την πρόοδο στους τομείς της γενετικής, της νευρολογίας και των βιοϊατρικών επιστημών στην πατρίδα μας. «Ενδεικτική της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής προσφοράς του Ινστιτούτου προς τον τόπο μας, είναι η συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων συνανθρώπων μας, μέσα από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ανακούφιση ασθενειών, αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών της. κυπριακή κοινωνίας» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το Ινστιτούτο, ως αποτέλεσμα των άρτιων εγκαταστάσεων και του εγνωσμένου κύρους προσωπικού που διαθέτει, αναγνωρίζεται ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς στον τομέα του.

Αναφερόμενη στον διαγωνισμό, η Υπουργός είπε ότι «ο καθιερωμένος πλέον ως θεσμός Διαγωνισμός....αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, ιδιαίτερα για τα μέλη της ομάδας του Διαγωνισμού, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις ερευνητικές και διαγνωστικές δραστηριότητες που διενεργούνται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου...η εμπειρία αυτή θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα σχολική/ακαδημαϊκή τους πορεία».

«Την ίδια στιγμή, σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, ο αυξημένος αριθμός συμμετοχών κάθε χρόνο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, αφού τονίζει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς να εμβαθύνει στα θέματα της γενετικής, της ανθρώπινης και της μοριακής βιολογίας» πρόσθεσε.

Η Υπουργός απένειμε τα βραβεία στις τρεις νικήτριες ομάδες. Το έπαθλο για την 1η θέση χάρισε στους νικητές την μοναδική ευκαιρία να φιλοξενηθούν στα εργαστήρια του ΙΝΓΚ για μια εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαδικασίες διάγνωσης και μελέτης κληρονομικών ασθενειών. Η συγκεκριμένη επιβράβευση θα τους δώσει τη δυνατότητα να διεισδύσουν στις πρωτοποριακές διαγνωστικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, ένα αποκλειστικό προνόμιο των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του ΙΝΓΚ. Για πρώτη φορά φέτος, στη νικήτρια ομάδα απονεμήθηκε και το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία «Αλέξης Μπάιτελμαν», στη μνήμη του Βιολόγου Αλέξη Μπάιτελμαν, ο οποίος είχε ειδίκευση στην κλινική έρευνα.

Στις ομάδες που κέρδισαν τη δεύτερη και τρίτη θέση απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό συμμετοχής στο διαγωνισμό.

«Μέλημά μας μέσα από θεσμούς όπως τον Διαγωνισμό Γνώσεων CING Genius Genetics Quiz είναι να ανοίξουμε νέους ορίζοντες αναζήτησης για τη νέα γενιά επιστημόνων, πάντοτε με τη στήριξη της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με συνοδοιπόρους τους Καθηγητές θα εμφυτεύσουν πρώτοι τον ενθουσιασμό της επιστήμης στους μαθητές», δήλωσε η Κοσμήτορας μεταπτυχιακών σπουδών του ΙΝΓΚ, Καθηγήτρια Κυπρούλα Χριστοδούλου, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και ευχαριστώντας το ΥΠΑΝ για την άψογη συνεργασία για ακόμη μια χρονιά σε έναν διαγωνισμό θεσμό πλέον για την εκπαίδευση.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού ευχαρίστησε με τη σειρά του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη στήριξη στο Ινστιτούτο, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και τους καθηγητές που στηρίζουν τον θεσμό του διαγωνισμού.

H συμβολή του ΙΝΓΚ στη γενετική

Εξάλλου με αφορμή τη σημερινή ημέρα αφιερωμένη στη γενετική το ΙΝΓΚ τονίζει πως το DNA διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών και ιδιαίτερα των πολύπλοκων, εξειδικευμένων γενετικών παθήσεων, υποδεικνύοντας πως η γνώση για το πώς λειτουργεί το DNA βοηθά στο σχεδιασμό μιας θεραπείας και αποτελεί τη βάση. για την καλύτερη μελέτη των γενετικών ασθενειών, την καλύτερη διάγνωση, πρόγνωση και πρόληψη με απώτερο σκοπό τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και την καλύτερη ιατρική φροντίδα προς τους ασθενείς.

Το ΙΝΓΚ σημειώνει πως συμμετείχε στη σημαντική έρευνα αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, μια καθοριστική σημασία για τον άνθρωπο έρευνα, αφού για πρώτη φορά έγινε η περιγραφή της δομής του DNA ως ένας διπλός έλικας, και από τότε η γενετική πήρε τον δρόμο της.

Αναφέρεται ακόμη πως το ΙΝΓΚ από την ίδρυσή του το 1990, όντας το πρώτο κέντρο που εισήγαγε τη γενετική στην Κύπρο, προσφέρει και συμβάλλει σημαντικά μέσα από τους τρεις πυλώνες δραστηριοποίησής του: Την παροχή εξειδικευμένων ιατρικών και εργαστηριακών υπηρεσιών, τη διεκπεραίωση ανταγωνιστικής πρωτοποριακής έρευνας και την προσφορά υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ (εισδοχή Σεπτέμβριος 2024) γίνονται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα https://www.cing.ac.cy/education όπου είναι διαθέσιμος ο οδηγός σπουδών καθώς και όλα τα θέματα για τις αιτίες των Διδακτορικών θέσεων. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ προσφέρονται στους κλάδους της Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστήμης, Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοτεχνολογίας.

Σχετικά Άρθρα