ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πιο γνωστό αναλγητικό φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου

24 Απριλίου 2024, 09:00

images

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ασπιρίνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένα στοιχείο που παραμένει ασαφές, ωστόσο, είναι πώς η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο αυτό... Οι κύριοι προστατευτικοί μηχανισμοί θεωρείται ότι είναι η αναστολή των ενζύμων που διατηρούν τα προφλεγμονώδη σήματα, όπως η συνθάση της προσταγλανδίνης-ενδοϋπεροξειδίου 1 (COX-1) και η συνθάση της προσταγλανδίνης-ενδοϋπεροξειδίου 2 (COX-2). Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άλλοι μηχανισμοί που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, ένας από αυτούς τους μηχανισμούς, μπορεί να είναι η ενίσχυση ορισμένων πτυχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, Ιταλοί ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστών από 238 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αναγνώρισαν ότι το 12% αυτών των ασθενών, λάμβαναν ασπιρίνη. Στη συνέχεια, συνέκριναν δείγματα ιστού από καρκινοπαθείς που είχαν λάβει ασπιρίνη με αυτούς που δεν είχαν λάβει.

Σε όσους χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη, παρατηρήθηκε μικρότερη εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες και υψηλότερη διήθηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού στους όγκους. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου σε ασπιρίνη στο εργαστήριό τους, είδαν μεγαλύτερη έκφραση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται CD80 σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ενίσχυσε την ικανότητά τους να «δίνουν σήμα» σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού ότι υπήρχαν πρωτεΐνες που σχετίζονται με καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Δρ. Marco Scarpa MD, PhD, σημείωσε περαιτέρω σε ένα δελτίο τύπου ότι η απορρόφηση της ασπιρίνης στο ορθό, τείνει να είναι μικρότερη από ό,τι στο υπόλοιπο έντερο.

«Επομένως, εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα αποτελέσματά της κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να εγγυηθούμε ότι η ασπιρίνη θα φτάσει στον ορθό και στο κόλον σε επαρκείς δόσεις για να είναι αποτελεσματική», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα