ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το δώρο-ζωής, η μεταμόσχευση, έχει τώρα ένα ακόμα «όπλο» επιτυχίας

03 Μαΐου 2024, 08:00

images

Ασθενείς που υποβάλλονται αυτό το διάστημα σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), θα λάβουν επίσης ένα μόσχευμα δερματικού εμπλάστρου από τον δότη τους, με στόχο να εντοπιστεί έγκαιρα τυχόν απόρριψη του οργάνου. Η απόρριψη αυτή θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εξάνθημα στο μόσχευμα δέρματος, αναφέρουν οι ειδικοί, επιτρέποντας την έγκαιρη θεραπεία, προκειμένου να σταματήσει την κλιμάκωση των προβλημάτων υγείας που αυτή θα προκαλέσει.

Η δοκιμή, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το NHS Blood and Transplant, θα περιλαμβάνει 152 ασθενείς στην Αγγλία.

Ο Adam Alderson, 44, από το Wensleydale, ο οποίος έλαβε ένα μόσχευμα δέρματος στην κοιλιά το 2015, όταν έκανε μεταμόσχευση 8 οργάνων - συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος, του στομάχου και του σπλήνα - μετά από θεραπεία για ένα σπάνιο καρκίνο. Ο ίδιος λέει ότι το μόσχευμά του έχει ήδη βοηθήσει στην καθοδήγηση της θεραπείας του, προκειμένου να αποτρέψει την απόρριψη των νέων του οργάνων από τον οργανισμό του.  

«Είναι πραγματικά ανακουφιστικό να το έχεις - νιώθω πιο ασφαλής γνωρίζοντας ότι έχω διαθέσιμο ένα εργαλείο για να καταλάβω αν κάτι πάει στραβά προτού γίνει πολύ σοβαρό».

Η Helen Roeper, 43, από την Οξφόρδη, έχει μια πάθηση των πνευμόνων που ονομάζεται κυστική ίνωση, η αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση πνεύμονα στο μέλλον. Η Roeper δήλωσε ότι χαιρετίζει την ιδέα. «Η ιδέα ότι θα μπορούσα δυνητικά να έχω τη δυνατότητα να αναγνωρίσω οποιαδήποτε απόρριψη από νωρίς, κοιτάζοντας μόνο ένα κομμάτι δέρματος στο χέρι μου, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και βοηθά στην άμβλυνση ορισμένων φόβων».

Η πιθανότητα απόρριψης μετά από μεταμόσχευση πνεύμονα, είναι δυστυχώς αρκετά υψηλή. Οι εξετάσεις αίματος, τα δείγματα πνευμόνων και οι ακτινογραφίες, μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις, αλλά το πρόβλημα μπορεί να έχει προχωρήσει αρκετά μέχρι τότε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές επιθυμούν να βρουν ένα απλό, ορατό, έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι.

Ο Henk Giele, αναπληρωτής καθηγητής πλαστικής, επανορθωτικής, μεταμοσχεύσεως και χειρουργικής χεριών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής. Ο ίδιος ανέφερε: «Οι πνεύμονες είναι επιρρεπείς στην απόρριψη λόγω της έκθεσής τους στον εξωτερικό αέρα και της υψηλής τάσης τους σε μόλυνση.

«Συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν μια αντίδραση προκαλείται από μόλυνση ή απόρριψη, καθώς φαίνονται ίδια στα αρχικά στάδια, αλλά οι θεραπείες για το καθένα είναι εντελώς αντίθετες».

Εάν παρατηρηθεί εξάνθημα στο δερματικό μόσχευμα στον βραχίονα, θα ληφθεί μια μικροσκοπική βιοψία ή δείγμα για να επιβεβαιωθεί εάν ο οργανισμός απορρίπτει το μόσχευμα και μπορεί να χορηγηθεί μια μεγάλη δόση φαρμάκου κατά της απόρριψης.

Σχετικά Άρθρα