ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι παγκοσμίως δηλώνουν εξαντλημένοι;

25 Απριλίου 2024, 09:00

images

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως μία άτυπη "επιδημία" ασθενειών στον εργαζόμενο πληθυσμό που σχετίζονται με την πνευματική κόπωση. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έκρουσε μάλιστα για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των ανθρώπων που αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας λόγω επιδείνωσης της υγείας τους.

Δεν επηρεάζονται, όμως, μόνο όσοι είναι άνεργοι. Έρευνα του Ιδρύματος Υγείας δείχνει ότι υπάρχουν άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών, τα οποία περιορίζονται από την κακή τους υγεία στον τομέα του τι μπορούν να κάνουν όσο δεν έχουν δουλειά. Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1/5 του πληθυσμού σε ηλικία κατά την οποία μπορεί να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αυτό που αποκαλείται «κατάσταση περιορισμού της εργασίας».

Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας είναι τόσο άρρωστοι; 

Ο Christopher Rocks, ο οποίος ηγείται του έργου του Ιδρύματος Υγείας σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα. Ο ίδιος αναφέρει ότι, ενώ έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα από την περίοδο της πανδημίας, η τάση στην πραγματικότητα αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

"Η οικονομική κρίση του 2008 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία - είδαμε μια οικονομική ύφεση και περικοπές δημοσίων δαπανών. Αυτό είχε αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η πανδημία και η επακόλουθη κρίση κόστους ζωής, επιδείνωσαν τις τάσεις, αλλά τα σημάδια ήταν εκεί πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός.

«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχει γίνει πιο δύσκολη, ενώ αυτά τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της υγείας - όπως η καλή στέγαση και τα επαρκή εισοδήματα - βρίσκονται υπό πίεση».

Το πώς αυτό το γεγονός έχει επηρεάσει τους ανθρώπους ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία τους και τον τόπο διαμονής τους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε ότι οι σοβαρές ασθένειες πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά, με τους ανθρώπους στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο.

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε επίσης από το Ίδρυμα Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν 3 κύριες καταστάσεις που προκαλούν σημαντική επιβάρυνση της υγείας: χρόνιος πόνος, διαβήτης τύπου 2 και προβλήματα ψυχικής υγείας. Το καθένα αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Σχετικά Άρθρα