ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος

04 Μαΐου 2024, 09:11

images

Μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, "θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος", προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

"Ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στη Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος και να αποδυναμώσει περαιτέρω ένα σύστημα υγείας που έχει ήδη γονατίσει", γράφει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεγέσους, για την πόλη στην οποία έχουν συγκεντρωθεί 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητώντας εκεί καταφύγιο.

Επί του παρόντος, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει την πόλη, όπου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση για να "εξολοθρεύσει" όπως δηλώνει τις τελευταίες ταξιαρχίες της Χαμάς, κινήματος που θεωρείται τρομοκρατικό από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι, ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, ζήτησαν όλοι τους έντονα από τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει στη χερσαία επίθεση στην πόλη.

Πέρα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, μια επίθεση θα ήταν "σκληρό πλήγμα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας", καθώς η Ράφα "βρίσκεται στο κέντρο των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων", προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Γενς Λάρκε, στη Γενεύη.

Η Χαμάς είναι το "μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός", δηλώνει ο Μπλίνκεν

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς παραμένει «το μοναδικό εμπόριο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός» με το Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Περιμένουμε να δούμε εάν, πραγματικά, μπορούν να δεχθούν το ‘ναι’ ως απάντηση για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπλίνκεν αργά χθες βράδυ (τοπική ώρα) στο Sedona Forum του Ινστιτούτου Μακέιν στην Αριζόνα.

«Η πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, είναι πως το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης πυρός είναι η Χαμάς», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης ότι μια ισραηλινή επίθεση κατά της Ράφας, της πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, θα προκαλούσε ζημιά «πέραν του αποδεκτού».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων σε αυτή την πιθανή επίθεση. «Απουσία ενός τέτοιου σχεδίου, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, διότι θα προκαλούσε ζημιά πέραν αυτού που είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Αίγυπτο για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο για να «συνεχίσει τις συνομιλίες» προκειμένου να «συναφθεί συμφωνία» ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να απειλεί πως θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα, όπου ο ΟΗΕ φοβάται πως θα εκτυλιχτεί «λουτρό αίματος». «Υπό το φως των πρόσφατων επαφών με τους αδελφούς μεσολαβητές στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, αντιπροσωπεία της Χαμάς θα μεταβεί στο Κάιρο (σήμερα) Σάββατο για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες», ενημέρωσε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Παρασκευή το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, διαβεβαιώνοντας πως αντιμετωπίζει με «θετικό πνεύμα» την πρόταση.

Ισραήλ: Το πτώμα Ισραηλινού, ο οποίος θεωρείτο ότι ήταν όμηρος, βρέθηκε στο Ισραήλ

Το πτώμα του Ελιακίμ Λίβμαν, ενός Ισραηλινού που οι αρχές θεωρούσαν όταν ήταν όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, εντοπίστηκε στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ο στρατός και η οικογένειά του. Μέλος της ομάδας ασφαλείας του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς πραγματοποίησαν έφοδο κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στο νότιο Ισραήλ, ο 24χρονος Λίβμαν "δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου" και "το πτώμα του βρέθηκε σε ισραηλινό έδαφος", αναφέρει ανακοίνωση του στρατού.

Οι αρχές εκτιμούσαν ότι ο Λίβμαν ήταν ανάμεσα στους σχεδόν 250 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ 128 μεταξύ αυτών συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί, εκ των οποίων 35 πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να διευκρινίσει πού, πότε και πώς βρέθηκε το πτώμα του. Δήλωσε απλά ότι το πτώμα ταυτοποιήθηκε "χάρη σε ενδείξεις που βρέθηκαν επί του πεδίου και έπειτα από μια περίπλοκη έρευνα που διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία του Ισραήλ καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής".

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το πτώμα βρέθηκε ενώ ήταν θαμμένο μαζί με αυτό ενός άλλου θύματος που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Nova. "Έπειτα από 200 και πλέον ημέρες και νύχτες ερευνών, ανησυχιών, προσευχών και δακρύων, μάθαμε με μεγάλη λύπη ότι ο πολυαγαπημένος μας γιος δεν είναι μεταξύ των ζωντανών" ανακοίνωσε η οικογένειά του. "Σκοτώθηκε στο μέρος όπου γινόταν το φεστιβάλ αφού πέρασε ώρες φροντίζοντας πολλούς τραυματίες", πρόσθεσε. Συμπεριλαμβανομένου του Λίβμαν, 365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον τόπο διοργάνωσης του φεστιβάλ.

Σχετικά Άρθρα