ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ίσως το λίγο αλκοόλ να κάνει σε μερικούς και καλό...

06 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί για μια σειρά από προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων καρκίνων του γαστρεντερικού και καρδιολογικών προβλημάτων καθώς δημιουργεί διατατική μυοκαρδιοπάθεια και υπέρταση. Παρόλα αυτά, σε μετρημένη κατανάλωση, ένα ποτήρι την ημέρα, μπορεί ίσως να κάνει και κάποιο καλό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βοηθάει στην διατήρηση της μνήμης και στην ικανότητα γρήγορης σκέψης... 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από μια άλλη, εν εξελίξει κυβερνητική έρευνα υγείας στις ΗΠΑ, στην οποία περιλαμβάνονταν τουλάχιστον 20.000 εθελοντές που παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα περίπου εννέα ετών κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη και το 60% ήταν γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι το όφελος του εγκεφάλου από την κατανάλωση αλκοόλ αφορά κυρίως τους λευκούς ανθρώπους...

Τα ευρήματα της ομάδας της οποίας ηγήθηκε ο Changwei Li, επιδημιολόγος από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Georgia, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με υψηλή πορεία γνωστικής λειτουργίας και χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένισης καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Ο βαθμός κατανάλωσης που στη μελέτη ορίστηκε ως «χαμηλή προς μέτρια» ήταν λιγότερα από οκτώ ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και λιγότερα από 15 για τους άνδρες. Εξάλλου,παρότι τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μετρούσαν γνωστικά χαρακτηριστικά όπως η μνήμη, η συνολική νοητική κατάσταση και η γνώση λεξιλογίου, δεν σχεδιάστηκαν για να υπολογίζουν αν το αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλους τύπους άνοιας.

Αναφέρει ο καθηγητής Jeremy Koppel, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη:

«Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα οφέλη της πιθανώς ενισχυμένης γνωστικής απόδοσης στους ανθρώπους μέσης ηλικίας που καταναλώνουν αλκοόλ θα πρέπει να υπολογιστούν ενάντια στους κινδύνους υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου που ενέχει, μεταξύ άλλων, έκθεση αυτή».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδεόταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε άτομα 73 ετών και ότι η κατανάλωση που δεν υπερέβαινε το ένα ποτό την ημέρα φάνηκε να συνδέεται με επιβράδυνση στη γνωστική εξασθένιση των γυναικών ηλικίας περίπου 70 ετών.

Σχετικά Άρθρα