ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

19 Απριλίου 2024, 09:00

images

H κακή διατροφή σχετίζεται με πολλές παθήσεις υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών του μαστού, της μήτρας και του παχέος εντέρου. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι λιγότερο σαφής.

Αν και πολλά τρόφιμα θεωρούνται ότι σχετίζονται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ακόμη ότι οποιοδήποτε διατροφικό συστατικό προκαλεί άμεσα ή προστατεύει από τον καρκίνο.

Τώρα, μια μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, που δημοσιεύτηκε στο Cell, ανακάλυψε έναν μηχανισμό που μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σε μελέτες κυττάρων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεθυλγλυοξάλη, η οποία παράγεται όταν τα κύτταρα διασπούν τη γλυκόζη για να απελευθερώσουν ενέργεια, μπορεί να αναστείλει γονίδια που προστατεύουν από τον καρκίνο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η κακή διατροφή, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα μεθυλγλυοξάλης, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκίνου.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων μεθυλγλυοξάλης, ενός μεταβολικού υποπροϊόντος, και ενός προτύπου γενετικής μετάλλαξης που παρατηρείται σε ορισμένους καρκίνους. Είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο για περαιτέρω διερεύνηση, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη εργαστηριακή έρευνα και κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί οριστικά εάν τα επίπεδα μεθυλγλυοξάλης συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε ο Δρ Tayyaba Jiwani, διευθυντής επιστημονικής δέσμευσης στο Cancer Research UK, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, μιλώντας στο Medical News Today.

Σχετικά Άρθρα